CHP'li Taşçıer, Nebati'yi Meclis'e taşıdı: Bakan kendi ağzıyla bilgi sızdığını itiraf etti

CHP'li Taşçıer, Nebati'yi Meclis'e taşıdı: Bakan kendi ağzıyla bilgi sızdığını itiraf etti
'AKP iktidarı resmen vatandaşlarımızın arkasından iş çevirmiş ancak bunun bilgisi yabancı yatırımcılara dahi nasıl olduysa ulaşmıştır.'

CHP Ankara Milletvekili Gamze Taşcıer, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin iki gün önce Borsa İstanbul’daki düşüşlerle ilgili "Noel yaklaşıyor, yurtdışına çıkışlar oldu ve iki gün sonra paralarını alıyorlar, özellikle de bu alınan kararların herhalde, çünkü biz toplantılar yaptık, haberlerini aldılar, bir an önce bu çıkışı gerçekleştirmek istediler" açıklamasını TBMM gündemine taşıdı.

Bakan Nebati’nin yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde Taşcıer, "Geçtiğimiz hafta içerisinde de Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın politika faizini bir puan düşürmesinden bir gün önce kardeşiniz Seyidullah Nebati'nin bir puanlık faiz indirimi yapılacağına dair kanaatini açıklaması da dikkat çekmiştir" dedi. 

Taşcıer, Bakan Nebati’ye şu soruları yöneltti:

"Borsadan çıkış yapan yabancı yatırımcıların aldığınız kararlarla ilgili öğrendiği haberler nelerdir? Bu yatırımcılar kendilerini ‘bir an önce çıkış gerçekleştirmeye yönelten bu haberleri önceden nasıl ve kimlerden almışlardır? Alacağınız kararların borsa yatırımcıları tarafından önceden haber alınabiliyor olmasını normal karşılıyor musunuz? Bu doğrultuda bakanlıktan kimilerine yönelik haber akışlarının gerçekleşmesinin ve bu bilgilere dayanılarak yapılan işlemlerin, 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu'nun 106’ncı maddesinde yer alan ‘Bilgi Suistimali’ kapsamına girdiğini düşünüyor musunuz?"

'BAKAN KENDİ AĞZIYLA BİLGİ SIZDIĞINI İTİRAF ETTİ'

Taşcıer, konuya ilişkin ANKA Haber Ajansı’na şu değerlendirmeyi yaptı:

"Hazine ve Maliye Bakanı’nın TRT’de çıktığı programda, yabancı yatırımcıların, bakanlıkça yapılan toplantılarda alınan kararların haberlerini aldıklarını ve hızlıca borsadan çıkış gerçekleştirmek istediklerini söylemesi tam anlamıyla bir skandaldır. Bakan kendi ağzıyla Bakanlıktan bilgi sızdığını itiraf etmiş oldu. Yani üç kuruş birikimini değerlendirmek isteyen vatandaşlarımız hariç neredeyse herkes düşüş olacağının haberini önceden almış. Ahmet amcanın, Ayşe teyzenin birikimi, George ve Hans’a gitti. AKP iktidarı resmen vatandaşlarımızın arkasından iş çevirmiş ancak bunun bilgisi yabancı yatırımcılara dahi nasıl olduysa ulaşmıştır. Bunun hesabının verilmesi gerekiyor."

Geçtiğimiz hafta içerisinde de Merkez Bankası'nın politika faizini bir puan düşürmesinden bir gün önce Bakan Nureddin Nebati’nin kardeşi Seyidullah Nebati, "bir puanlık faiz indirimi yapılacağına dair kanaatini olduğunu" açıklamıştı. Bakanın üzerinde zaten böyle bir soru işareti varken bir de yabancıların toplantılarda alınan kararlardan haberler aldığını söylemesi soru işaretlerini büyütmüştür. Bakanın bu toplantılardan hangi haberlerin sızdığını, haberlerin önceden nasıl ve kimlerden alındığını açıklaması gerekiyor. Haberleri alanların ve buna göre işlem yapanların da kimler olduğunu da ayrıca açıklaması gerekiyor çünkü Sermaye Piyasası Kanunu'na göre bunun adı bilgi suiistimalidir ve suçtur."

Öne Çıkanlar