CHP’li Kaya: Seçimlerden sonra AKP diye bir partinin kalacağını düşünmüyorum

CHP’li Kaya: Seçimlerden sonra AKP diye bir partinin kalacağını düşünmüyorum
Gelecek seçimler için iddialı konuşan Yıldırım Kaya 'Hem Cumhurbaşkanlığını kazanacağız hem de 400 rakamını bulan bir süreci işleteceğiz' dedi, AKP'nin dağılacağı öngörüsünde bulundu.

+GERÇEK- ARTI TV'de yayınlanan Ankara Gündemi programında Kemal Avcı'nın konuğu olan CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya seçim ve seçim sonrasına dair değerlendirmelerde bulundu. 

2023 seçimlerinden sonra millet ittifakının ‘400 milletvekili’ gibi bir sorunun olmayacağının altını çizen CHP’li Kaya, "Diyelim ki 360 rakamını geçtik 400'e ulaşamadık. Ben zaten cumhurbaşkanı seçiminin kaybedildiği gün Adalet ve Kalkınma Partisi diye bir partinin kalacağını düşünmüyorum" dedi.

‘AKP DİYE BİR PARTİNİN KALACAĞINI DÜŞÜNMÜYORUM’

2023 seçimlerinden sonra millet ittifakının ‘400 milletvekili’ gibi bir sorunun olmayacağının altını çizen CHP’li Kaya şunları söyledi:

"Hem Cumhurbaşkanlığını kazanacağız hem de 400 rakamını bulan bir süreci işleteceğiz. Diyelim ki 360 rakamını geçtik 400'e ulaşamadık. Ben zaten cumhurbaşkanı seçiminin kaybedildiği gün Adalet ve Kalkınma Partisi diye bir partinin kalacağını düşünmüyorum. Recep Tayyip Erdoğan kaybettikten sonra zaten hazırlıklarını yapıyor. Mehmet Ali Kılay'ın çiftliğini boş yere almadı. Fethullah Gülen'le komşu olacak" 

‘ÖZGÜRLÜKÇÜ BİR ORTAMA MUHALEFETTEYKEN AKP’NİN DE İHTİYACI OLACAK’

Seçimlerden sonra AKP'nin de özgürlükçü bir anayasaya ihtiyaç duyacağını vurgulayan Kaya şöyle devam etti:

"Cumhurbaşkanlığını kaybettiği gün parlamentoda mevcut siyasi partilerin, özellikle millet ittifakının 400 milletvekili sorunu olacağını düşünmüyorum. AKP'den seçilmiş olanlar da kendi hayatlarını, siyasal yaşamlarını sürdürebilmeleri için demokratik bir anayasaya ihtiyaçları olacak, özgürlükçü bir siyasi partiler yasasına ihtiyacı olacak, kendilerini var edebilecekleri bir seçim yasasına ihtiyaçları olacak. Her zaman iktidardaki olanakları 20 yıldır kullandıkları olanakların muhalefetteyken kullanılamayacağını görecekler. Dolayısıyla onlar da muhalefetin de lehinde olabilecek bir meclis içtüzüğüne bir siyasi partiler yasasına, bir seçim yasasına bir anayasaya ihtiyaçları olacak ve bu ihtiyaçları karşılayabilmek için de bu konuda adım atılacak"

'MECLİS DENETİMİ ARTACAK'

Muhalefetteyken özgürlükçü bir ortama iktidardakilerin de ihtiyacı olacağı öngörüsünde bulunan Kaya seçimlerden sonra Meclis denetiminin artacağını bunun da özgürlükçü bir ortamın yolunu açacağını belirtti: 

"Kesin Hesap Komisyonu’na baktığımızda bunun başkanı ana muhalefet partisinden biri olacak. Şimdi Kesin Hesap Komisyon Başkanlığını alan bir siteme hayır diyebilirle mi, demezler. Danıştay’ın denetim raporları meclis denetimine tabi olacak. Meclis bu denetimi yapabilecek özgürlüğe sahip olabilecek. Her bir milletvekili, milletvekili olduğunun farkına varacak. Bakana soru sorabilecek, yazılı sorusuna 15 gün içerisinde yanıt alabilecek. Yazılı önergesinin dışında sözlü soru sorabilecek, bakanlar hakkında gensoru teklifi verebilecek... Şimdi bu özgürlüğü bugüne kadar TBMM'de görev yapan milletvekillerinden aldınız, milletvekilleri ne bakana ulaşabiliyor ne sarayın kapısından geçebiliyor. Yani iktidar partisinin milletvekilleri bizden daha sıkıntılı durumdular. Şimdi onlar da bakana ulaşamıyorlar. Bakanlar fiili olarak görev yapıyor ancak gölge bakanlar var onlar da Saray’da. Dolayısıyla böylesi bir özgürlükçü ortamı onlar da isteyecektir" 

Öne Çıkanlar