CHP'li Başarır, Adalet Bakanlığı'ndaki usulsüzlükleri eleştirdi: Sözün bittiği yerdeyiz

CHP'li Başarır, Adalet Bakanlığı'ndaki usulsüzlükleri eleştirdi: Sözün bittiği yerdeyiz
CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, Adalet Bakanlığı’nda yaşandığını belirttiği ihale usulsüzlüklerini gündeme getirdi.

CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, dün Adalet Bakanlığı’ndaki depoların ve Suç Eşyası Emanet Bürosu’ndaki silahların durumuna ilişkin açıklamalarının ardından bugün, Adalet Bakanlığı’ndaki ihalelere ilişkin bilgiler verdi.

Adalet Bakanlığı’ndaki usulsüzlüklerin bitmediğini vurgulayan CHP’li Başarır, "Dün Adalet Bakanlığı’nın deposundaki rezillikleri anlattık ancak bakıyoruz ki rezillikler bitmiyor. Bugün de Adalet Bakanlığı’nın yani adaletin temsil edildiği bakanlıktaki ihalelerde yapılan rezilliği anlatmak istiyorum. 2021 Sayıştay raporları ihalelerdeki yolsuzlukları net bir şekilde ortaya koyuyor ancak Adalet Bakanlığı Teftiş Kurulu Raporları da bunları destekliyor. Mal ve hizmet alımlarında açık ihalelerin yapılmamasının Kamu İhale Kanunu’na açıkça aykırı olduğu hem Sayıştay hem de Teftiş Kurulu tarafından tespit edilmiş. Kömür alımı, yakıt alımı gibi alımlarda sırf 22.maddedeki doğrudan temin yönteminin parasal sınırını aşmamak için alımları 3’e 4’e bölmüş. Niye? İstedikleri kişiye vermek için." dedi.

KAMU İHALE KANUNU BİR TARAFA BIRAKILMIŞ DURUMDA

Sayıştay’ın ve Teftiş Kurulu denetçilerinin bu yolsuzlukları tescillediğini belirten CHP’li Başarır, "Denetçiler, pazarlık usulünü ve doğrudan temin yöntemini ancak şartlar oluştuğunda istisnai olarak kullanabilirsiniz demiş. Açık ihale yapmazsanız Kamu İhale Kanunu’nu bir tarafa bırakmış olursunuz demiş. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’ndan ve diğer bakanlıklardan sonra Adalet Bakanlığı’nda bu rezaletin yaşanması içimizi acıtıyor. Eğer ki bu ülkede ihaleler adrese teslim, kişilere özel veriliyorsa ve bu Adalet Bakanlığı tarafından yapılıyorsa sözün bittiği yerdeyiz." ifadelerini kullandı.

SAYIN BAKAN BUNLARI AÇIKLASIN

Adında adalet olan bir bakanlığın adaletsizlik, usulsüzlük yapmasının çok acı verici olduğunu ifade eden CHP’li Başarır, "Bu ülkede Adalet Bakanlığı’na Sayıştay adalet dağıtıyorsa, adaletin yolunu gösteriyorsa biz artık sözün bittiği yerdeyiz. Hem Sayıştay hem de Teftiş Kurulu açıkça ihalelerin şartlara uygun gerçekleşmediğini ve adaletin sağlanmadığını belirtmiş. Bu kömür alım, yakıt alım ve kırtasiye alım ihalelerinde sırf rakam sınırını aşmamak için 1 kere yapılması gereken işi 3-4 defa yaptığınızı belirlemiş. Sayın Bakan bunları açıklar mı? Hiç zannetmiyorum." sözlerine yer verdi.

Öne Çıkanlar