CHP’li Ağbaba: Kongre salonlarını tıka basa dolduranlar, 1 Mayıs'ı yasaklıyor

CHP’li Ağbaba: Kongre salonlarını tıka basa dolduranlar, 1 Mayıs'ı yasaklıyor
Ağbaba, 1 Mayıs mesajında ‘Sömürüye, işsizliğe, iş cinayetlerine, açlığa ve yoksulluğa karşı tüm emekçilerin birlik, mücadele ve dayanışma günü olan 1 Mayıs kutlu olsun’ dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba'nın 1 Mayıs dolayısıyla yayınladığı mesajında, "Kongre salonlarını tıka basa dolduran, kendi koydukları kuralları ihlal edip binlerce kişilik cenaze törenleri düzenleyen siyasi iktidar, iş işçilerin ve emekçilerin 1 Mayıs kutlamasına gelince ne gariptir ki birden yasaklar devreye sokuluyor" ifadelerinde bulundu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba'nın 1 Mayıs Mesajı şöyle:

Türkiye’de son iki yıldır pandemi nedeni ile 1 Mayıs kitlesel olarak kutlanamıyor. Bu duruma salgının etkisinin olduğu kadar siyasi iktidarın isteği ve baskısı ile de yakından ilgilidir.

Kongre salonlarını tıka basa dolduran, kendi koydukları kuralları ihlal edip binlerce kişilik cenaze törenleri düzenleyen siyasi iktidar, iş işçilerin ve emekçilerin 1 Mayıs kutlamasına gelince ne gariptir ki birden yasaklar devreye sokuluyor.

TAM KAPANAMAYAN İŞÇİLER 1 MAYIS’I KUTLAYAMIYOR

Türkiye 29 Nisan tarihinden- 17 Mayıs tarihine kadar tam kapanmaya giderken 20 milyondan fazla işçi ve emekçi ise tam kapanmadan muaf tutuldu. İktidar salgınla mücadele ederken dahi sınıfsal bir ayrıma başvurmakta, işçiler çarklar dönsün diye inşaatlarda, fabrikalarda çalıştırılmaya zorlanmaktadır.

Salgının en başından itibaren herkes evde kalırken evde kalamayan en az 863 işçi Covid-19 nedeni ile yaşamını yitirdi. Bu süreçte milyoner sayısı 62 bin kişi artarken 7,2 milyon işçi gelir kaybına uğradı. İşten çıkarma yasağına rağmen 177 bin işçi Kod-29 ile işten çıkartıldı, 2,5 milyondan fazla işçi ise günlük 47,7 TL’ye mahkûm edildi. Virüsün üs merkezleri fabrikalar ve iş yerleri olmasına rağmen işçilere aşıda öncelik sırası verilmedi. Tam kapanma dediler hiçbir gelir güvencesi ve desteği sunmadan milyonlarca gündelik yevmiye usulüne göre çalışan emekçileri aç bıraktılar.

Yani sonuç olarak salgın sürecinde en çok bedeli ödeyen işçilere iktidar bir gün dahi kendi birlik, mücadele ve dayanışma günü olan 1 Mayıs kutlamasını çok gördü.İktidar, işçilerin ne evde kalıp tam kapanmasına müsaade etti ne de iş yerlerine göndermesine rağmen 1 Mayıs’ı kutlamasına izin verdi.

‘EMEĞİN EN KUTSAL DEĞER OLDUĞU GÜNLER YAKINDIR’

Cumhuriyet Halk Partisi ve Emek Büroları olarak bugüne kadar emeğe yönelik her türlü hak gaspının ve saldırının karşısında emekçilerimizle yan yana olduk ve bugünden sonra da yan yana olmaya devam edeceğiz.

Ülkemizi tekrardan demokrasi ile taçlandıracağımız, adaleti ve hukuku tekrar tesis edeceğimiz günler yakındır.

Son iki yıldır hem siyasi iktidarın yasaklaması hem de salgın koşullarından kaynaklı olarak her ne kadar kitlesel olarak 1 Mayıs’ı kutlayamazsak da, emeğin en yüce değer olacağı gelecek aydınlık günlerde, 1 Mayıs’ı yine eski coşkusu ile kutlanacaktır. Sömürüye, işsizliğe, iş cinayetlerine, açlığa ve yoksulluğa karşı tüm emekçilerin birlik, mücadele ve dayanışma günü olan 1 Mayıs kutlu olsun.

Öne Çıkanlar