CHP koronavirüs ile mücadele için 22 yasa teklifi sunacak

CHP koronavirüs ile mücadele için 22 yasa teklifi sunacak
CHP Genel Başkanvekili Engin Özkoç, Kılıçdaroğlu’nun açıkladığı 13 maddelik önerileri kapsayan 22 yasa teklifini bugün Genel Kurul gündemine getireceklerini duyurdu.

ARTI GERÇEK- CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, Ceza ve İnfaz Yasası’nda değişiklikler konusunda AKP heyetiyle yapılan görüşmenin ardından Meclis’te basın toplantısı düzenledi. 

Görüşmede, TCK 188. kapsamında olan uyuşturucu ticareti ile cinsel suçlar ve kadına yönelik şiddet konusundaki hassasiyetlerini AKP heyetine ilettiklerini söyleyen Özkoç, yine TMK’nın uygulanmasında ortaya çıkan sorunları da vurguladıklarını aktardı. Özkoç, şöyle devam etti: 

"Terör örgütü üyesi olmadığı halde yardım ve yataklık adı altında haksızlığa uğrayan çok sayıda kişinin bulunduğunu, bu haksızlıkların giderilmesini kapsayacak bir adıma ihtiyaç olduğunu belirttik. Şu anda, dile getirdikleri düşünceleri, kaleme aldıkları yazıları, kitapları nedeniyle tutuklu bulunan gazeteciler, akademisyenler, iktidar muhaliflerine yönelik de düzenleme olması gerektiğini kendilerine bildirdik. Bu konuyla ilgili hukukçu arkadaşlarımız çalışmalarına devam ediyor. Önerilerimizi içeren çalışmayı bugün kendilerine ileteceğiz. Hafta içi karşılıklı görüşmeler devam edecek." 

‘SÜREÇ KARARLI BİR ŞEKİLDE YÜRÜTÜLEMİYOR’

Özkoç, Koronavirüs salgını konusunda da açıklamalarda bulundu. 

Özkoç, şunları söyledi: "Bu günlerde konu sadece 65 yaş üstü büyüklerimizin sanki hem tehdit hem de kendi sağlıkları açısından risk odağı haline getirilmelerini doğru bulmuyoruz. Taşıyıcıların kaç yaşında oldukları değil hangi yollarla virüsü bulaştırdıkları çok önemli. Bugün bir başka, 3 gün sonra başka bir tedbir alınması virüsün yayılmasına neden oluyor. Bu da sürecin kararlı bir şekilde yürütülemediğini gösteriyor. 

"İnsanlarımıza evde kalın deniliyor. Hiç tereddüt yok ki, sosyal temastan olabildiğince kaçınmalı ve bu süreçte evde kalmalıyız. Ancak evde kalabilmenin ekonomik ve sosyal koşullarını sağlamadan insanlarımızı evde tutamazsınız."

‘YURTTAŞLARA SOLUK VERMEZSEK EVDE TUTAMAYIZ’

İşsizlik oranının yüzde 14’e dayandığını hatırlatan Özkoç, insanlarda işini kaybetme kaygısı olduğunu hatırlattı. Özkoç, ücretli öğretmenleri, pazar esnafını, asgari ücretlileri, atık kâğıt işçilerini, küçük esnaf ve üreticilere de dikkat çekerek, "Yurttaşlarımıza bir soluk vermezsek insanlarımızı evde tutamaz, bu süreci de atlatamayız. Sosyal devlet yurttaşına şimdi sahip çıkmalıdır" dedi. 

Çin’den kit alınırken Türkiye’nin elindeki 500 bin kiti başka ülkelere satmasını doğru bulmadıklarını da ifade eden Özkoç, "Madem ihtiyacımız vardı elimizdekini neden sattık?" diye sordu. 

Özkoç, Sağlık Bakanı’nın eleştirilerde bir kasıt varmış gibi söylemlerini de doğru bulmadıklarını dile getirdi, "Dayanışma, birlik, beraberlik mesajı veriyoruz. Siyasi görüşlerine göre değil tüm vatandaşlarımızın ve dünyadaki bütün insanlığın salgından kurtulabilmesi için bir çalışma yürütülmesinden yanayız. Bunu zedeleyecek söylemlerin doğru olmadığını ifade etmek istiyoruz" dedi. 

‘DURUMU SİYASİ FIRSATA ÇEVİREN YAKLAŞIMI DOĞRU BULMUYORUZ’

CHP Grup Başkanvekili Özkoç, Adnan Menderes’in idam görüntülerinin izletildiği EBA TV’ye yönelik de eleştirilerde bulundu, hazırlıksızlıklar bir noktaya kadar anlaşılabilir olsa da durumu siyasi fırsata çeviren yaklaşımı doğru bulmadıklarını belirtti. Özkoç, sorumluların derhal el çektirilmesini istedi. 

‘22 YASA TEKLİFİ SUNACAĞIZ’

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğu’nun dün açıkladığı 13 maddelik önerilerin hayata geçirilmesi için 22 yasa teklifini bugün genel kurul gündemine taşıyacaklarını da duyuran Engin Özkoç, söz konusu teklifin içeriğine dair özetle şu bilgileri verdi: "Sağlık alanında toplam 40 bin sözleşmeli sağlık personelinin pozisyonunun ihdas edilmesi, yarımcı sağlık hizmetleri sınıfında görev yapan çalışanlara salgınla mücadele sürecinde bir aylık prim verilmesi, kapatılan askeri hastanelerin yeniden TSK bünyesinde faaliyet gösterecek şekilde açılması, sağlık çalışanlarının iş yerlerine rahat ulaşımı için sağlık kuruluşuna yakın kamu tesisinde konaklamasının sağlanması, kamu tesisi yoksa en yakın otellerin hizmetinin satın alınması, belediyelerin borçlanması, virüsten doğrudan etkilenen sektörlerle ilgili turizm payının kaldırılması, esnaf ve sanatkarların kira borcunun 1 Mart- 30 Haziran arasında cumhurbaşkanı kararıyla yedek ödenekten karşılanması, vatandaşların bankaya olan borçlarının ilk 6 ayı faizsiz ertelenmek üzere 24 aya varan orada yapılandırılması, kredi kartı borçlarında 24 aya varan vade, belediyelere ya da şirketlere olan borçlarından dolayı doğalgaz, su, elektriği kesilenlerin bu hizmetleri ilk taksitini ödenmeksizin yeniden almaya başlaması, çiftçilerin borçlarının yapılandırma kapsamına alınması." 

Özkoç, bu maddeler üzerinde tüm siyasi partilerin mutabakat sağlaması durumunda genel kurulun gündemine geleceğini bildirdi. 

Öne Çıkanlar