CHP Kadın Kolları’ndan ‘YaşamHak’ projesi: Yalnız değilsin; biz varız

CHP Kadın Kolları’ndan ‘YaşamHak’ projesi: Yalnız değilsin; biz varız
Proje kapsamında şiddete uğrayan kadınlara hukuki ve psikolojik destek verilecek.

Derya OKATAN


ARTI GERÇEK- CHP Kadın Kolları Başkanı Aylin Nazlıaka ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, kadına yönelik şiddete karşı başlatılan "YaşamHak" projesinin tanıtım toplantısını gerçekleştirdi. 

Projenin duyurusu, Türkiye’de kadınların milletvekili seçme ve seçilme hakkının 86. yıl dönümünde gerçekleştirildi. 

CHP PM üyesi ve Kadın Kolları Başkanı Nazlıaka, 1934 yılından bu yana yapılan seçimlerde Meclis’e giren milletvekillerinin sadece yüzde 5’inin kadın olduğunu belirterek, "Bir arpa boyu bile yol kat edememişiz" dedi. 

‘TÜRKİYE’DE CİNS KIRIMI YAŞANIYOR’

Özellikle son 18 yılda kadın erkek fırsat eşitliğinin çok gerilediğini ve Türkiye’de bir cins kırımı yaşandığını ifade eden Nazlıaka, projenin detaylarını şöyle açıkladı:

"Kadınlar sırf kadın oldukları için öldürülüyor, şiddet görüyor. Ülkeyi yönetenler ise ‘kadına yönelik şiddetle mücadele’ konusunda samimi değil. Biz, bu projeyle tüm şiddet gören kadınlara destek olmayı hedefliyoruz. Cumhuriyet Halk Partisi’ni sığınacakları bir yuva olarak görmelerini arzu ediyoruz. 

ŞİDDET GÖREN KADINLARA BARINMA DESTEĞİ İLE HUKUKİ VE PSİKOLOJİK DESTEK 

"Genel Merkezimizde 7/24 çalışacak olan bir çağrı merkezi kurduk. Pazartesi günü, saat 10:00’dan itibaren hizmete girecek olan bu merkez kanalıyla, korkutulmaya, sindirilmeye, dört duvar içinde şiddetin her türlüsüne maruz bırakılmaya çalışılan kadınları, onların sesi ile kucaklayacağız. Aynı zamanda yasamhak.com web sayfamızdan bize elektronik posta ile ulaşmalarını sağlayacağız. Dayanışarak, mücadele ederek, örgütlü ve sağlam temeller atacağız. Biz, kadınlar göz göre göre öldürülmesin, şiddet görmesin diye, tek bir kız kardeşimizin dahi kirpiği yere düşmesin diye, onlara destek olacağız. 

"Barınma ihtiyacı olan kadınların, yerel belediyelerimizin desteği ile sığınma evine yerleşmelerini sağlayacağız. 

"Barolar ile yaptığımız işbirliği ve partili avukatlarımız sayesinde şiddet gören kadınlara hukuki destek vereceğiz.

"Kadına ve çocuğa yönelik şiddet davalarını takip edeceğiz, mağdur olan kadının ya da yakınını kaybetmiş olan ailenin yanında yer alacağız. 

"Ücretsiz psikolojik destek hizmeti sağlayacağız. 

"Şiddet gören kadınların karakollarda, Savcılıklarda, adliyelerde yanında olarak destek olacağız. 

"CHP Kadın Kolları ailesi olarak şiddet gören tüm kadınların yaslanacakları bir sırt olmakla kalmayıp, onların kadın dernekleriyle de bağlantı kurmasını sağlanacağız. Böylece kadın dayanışmasını ve kadın örgütlenmesini güçlendireceğiz.

TÜRKİYE’NİN ŞİDDET HARİTASI ÇIKARILACAK

"Bu projeyle Türkiye’nin şiddet haritasını çıkaracağız. YaşamHak, bize bölgelerin özgün yapısına dair veriler sunacak. Nerede erken yaşta zorla evlilikler daha fazla, nerede psikolojik şiddet daha yaygın; bilgi sahibi olacağız. Bu şiddet türlerini besleyen nedenleri saptayacağız. Böylece ilk seçimlerde, dostlarımızla birlikte iktidara geldiğimizde bu sorunları kökten çözeceğiz."

‘YALNIZ DEĞİLSİN; BİZ VARIZ’

Türkiye’de şiddete uğrayan birçok kadının, baskı, korku ve güvensizlik nedeniyle gördüğü şiddeti dile getiremediğine dikkat çeken Nazlıaka, bu nedenle projenin sloganını "Yalnız Değilsin; Biz Varız" olarak belirlediklerini söyledi. Nazlıaka, projenin logosuna dair ise şunları söyledi: "Şiddetin panzehiri olan sevginin sembolü kalp ile lokasyon işaretini iç içe geçirdik. Ve dedik ki; YaşamHak ‘şiddetin son bulma adresi’dir." 

"Biz kadınlar çok iyi biliyoruz ki; ülkeyi kin ve nefretle yönetenler, mafya bozuntularına alan açanlar, şiddetle mücadele edemez. Bu nedenle hangi siyasi görüşten olursa olsun, biz tüm kadınların yanında olacağız" diyen Nazlıaka, "Bizler, şiddetle ve şiddeti üretenlerle baş etmeye; eşit, demokratik, kadınların güven içinde yaşadığı bir Türkiye’yi yeniden inşa etmeye kararlıyız" diye ekledi. 

KILIÇDAROĞLU: KADINLAR SİYASİ PARTİLER YASASINDA CİNSİYET KOTASINI İSTEMELİ

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise CHP Kadın Kolları’nın önemli bir projeye imza attığını belirterek, "Yaşama hakkına herkesin saygı göstermesi lazım" dedi. 

Kadına yönelik şiddete karşı herkesin ortak tavır takınması gerektiğini söyleyen Kılıçdaroğlu, şunları belirtti:

"Nerede bir kadın şiddete uğruyorsa, nerede bir kadın yardım istiyorsa kendisine derhal hukuki ve psikolojik destek verilecek. Biz bunu yaptığımız takdirde kadına saygıyı gündeme getirmiş oluruz. Bu projeyi hayata geçirmek kadına yönelik şiddeti engelleyecek mi? Asıl çözüm kadınların birlikteliğinde. Kadınların siyasette çok daha güçlü bir şekilde var olmalarında. Bu ülkede nüfusun yarısı kadın. Parlamentoya bakıyorsunuz, seçimle gelen diğer organlara bakıyorsunuz, buralarda kadının gücü ne kadar? Arzu ettiğimiz ölçüde var olamıyor. Bütün kadın kardeşlerimizden bir beklentim var. Siyasette daha fazla olmanızı istiyorum. Daha çok görünür olmanızı istiyorum. Diyeceksiniz ki, Siyasi Partiler Yasası’na cinsiyet kotasını getiren partiye biz destek vereceğiz. Gücünüzün farkında olun, olağanüstü bir gücünüz var. Kadınlar birleştiği takdirde deviremeyeceği iktidar yoktur. 

306 kadın örgütü var, 306’sıyıla görüştük, onlara da söyledim. Ağlamak değil hak istemek önemli. Elinizden alınan hakların iadesini isteyeceksiniz. Kadın yoksulluğu ile mücadele etmek de bir hak. Yoksulluk derinden aileleri vuruyorsa o zaman buna karşı da mücadele edeceğiz. Kimse kadınları, onun çocuklarını ve ailesini açlığa ve yoksulluğa mahkûm edemez. 

Kadın hem yaşamda ekonomik olarak güçlü olacak, kimseye el avuç açan bir kadın görmek istemiyoruz. Kadın evinde otururken bile sosyal devlet ona her türlüğü olanağı sağlamak zorundadır. Kadın güçlü olursa şiddete maruz kalmaz. Kadın erkek hep birlikte kadına yönelik şiddet konusunda duyarlılığımızı korumalı, mücadele etmeliyiz." 

Öne Çıkanlar