CHP Hakkari'de Erdoğan'a Türk bayrağıyla cevap verdi

CHP Hakkari'de Erdoğan'a Türk bayrağıyla cevap verdi
Muharrem İnce'nin mitingi için Hakkari'ye gelen CHP'li vekiller Artı Gerçek'e konuştu.

Remzi BUDANCİR


POLİTİKA - 24 Haziran’da yapılacak olan seçimlere yaklaşık bir buçuk ay kaldı. Cumhurbaşkanlığı için yarışacak adaylar alanlara çıkmaya başladı. HDP’nin adayı Selahattin Demirtaş, tutuklu bulunduğu cezaevinde kampanyasını yürütüyor. CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, dün Selahattin Demirtaş’ı cezaevinde ziyaret etti. Edirne’de miting düzenleyen İnce’nin ikinci durağı Diyarbakır olacaktı. Ancak miting programında değişikliğe gidilerek, Diyarbakır yerine Hakkari’de miting yapılması kararı alındı.

CHP Ankara Milletvekili Necati Yılmaz ve CHP Parti Meclis Üyesi Yıldırım Kaya miting tarihinin açıklanmasının ardından Hakkari’ye gelerek çalışmalara başladı. 

MİTİNG ALANINDA SADECE TÜRK BAYRAĞI

CHP, Hakkari’deki mitingle yıllardır devam eden bayrak polemiğine cevap vermek istiyor. Erdoğan, Kılıçdaroğlu’nu Hakkari’de bayrak asamamakla suçlamıştı. Bu nedenle İnce’nin miting düzenleyeceği alana sadece Türk bayrağı asıldı. CHP’liler, "Bize bayrak asamıyorsunuz deniliyordu. Bakıp görsünler. Kendi parti flamalarımız bile olmayacak. Sadece Türk bayrağı olacak" diyerek Erdoğan’ın eleştirilerine cevap verdiklerini söylüyorlar.

"CHP KÜRT SORUNUN ÇÖZÜMÜ KONUSUNDA POLİTİKA GELİŞTİRMELİ"

Kente gelen heyetle birlikte miting çalışması yapan Hakkari CHP İl Başkanı Aytekin Karahanlı hazırlıksız yakalandıklarına dikkat çekti. CHP'nin yeni bir başlangıç yapması gerektiğini belirten Karahanlı, "Halkın partimizden beklentisi çok yüksek. Kürt sorununun çözümü konusunda politika geliştirilmesi isteniyor. Geçmiş dönemde bu konuda adım atılmadığı için destek azaldı. Yoksa bölgede biz çok güçlü bir partiydik. Tüm bunları geride bırakarak, yeni bir başlangıç yapılması gerekiyor. Halk bu konuda Cumhuriyet Halk Partisi'ne destek vermeye hazır" diye konuştu.

"HALK AKP’DEN RAHATSIZ"

Bölge halkının iktidarın politikasından rahatsız olduğunu ifade eden Karahanlı, bölgede uygulanan güvenlikçi politikaların, Irak Kürdistan Bölgesi'nde yapılan referanduma karşı geliştirilen tutumun rahatsızlık yarattığını söyledi. Halkın AKP iktidarına dur demeye hazır olduğunu ifade eden Karahanlı, "AKP burada kongre yaptığı zaman kimse gitmiyor. Memur kesim sadece korkusundan katılıyor. Bize yoğun bir ilgi var. Eskiden burada 500 olan üye sayımız, 2 bin 500'ü aşmış durumda. Ben Cumhuriyet Halk Partisi'nin bu ilgiyi gördüğüne buna yönelik politika geliştireceğine inanıyorum" dedi.

"EDİRNE VE HAKKARİ YELPAZENİN İKİ AYRI UCU"

Hakkari’ye gelerek çalışmalar yapan CHP Ankara Milletvekili Necati Yılmaz ve CHP Parti Meclis Üyesi Yıldırım Kaya, Artı Gerçek’e konuştu. İnce’nin Edirne’nin ardından Hakkari’ye geldiğini hatırlatan CHP Ankara Milletvekili Necati Yılmaz, "Çünkü Edirne ve Hakkari coğrafi olarak Türkiye’nin iki ucu… Rakamlarla da Türkiye’nin iki farklı coğrafyası… Nüfus, işsizlik ve yaşanan sorunlar bakımından da Türkiye yelpazesinin iki ayrı ucunu temsil ediyor. Sayın İnce ben Türkiye’nin cumhurbaşkanı olacağım, bir partinin cumhurbaşkanı olmayacağım diyor. Tek olan hepimizin olacak diyor. Böyle bakınca da Türkiye’nin iki ucundan, iki simge şehirle başlamak istiyor sürece" dedi.

"DEMİRTAŞ SERBEST KALMALI"

Bölge kentlerini yakından tanıdığını, yıllardır bölgeye gelip gittiğini, halkın taleplerini dinlediğini ifade eden Yılmaz, şöyle konuştu:"Hep Diyarbakır’ın politik duyarlılığı yüksek şehir olduğu söylenir. Ama ben Hakkari’nin daha politize olmuş bir şehir olduğunu görüyorum" tespitinde bulundu. Genç nüfusta Kürt sorunu ve diğer sorunlar üzerinden gelişen bir duyarlılık olduğunu ifade eden Yılmaz, "Burada politik bir duyarlılık var. Cumhuriyet Halk Partisi en fazla eleştirilen partilerden bir tanesi. Bu şu anlama gelmiyor. En fazla hatayı bizim yaptığımız anlamına gelmiyor. Bunu kendileri de söylüyorlar. Beklentinin en fazla olduğu parti Cumhuriyet Halk Partisi olduğu için eleştirilmeye değer görülüyor. Sayın Muharrem İnce’nin verdiği mesajlar izlenmiş, gözlemlenmiş, karşılığını, yansımasını bulmuş. Benim gördüğüm Hakkarili gençler Muharrem İnce’yi karşılamaya, sahiplenmeye hazır. Böyle bir görüntü verdiler. Türkiye’nin bütün coğrafyasının iki yakasının yükü Muharrem İnce’nin omuzlarında. O da buna uygun bir sorumlulukla bu kampanyayı götürecek diye düşünüyorum." 

OHAL koşullarında seçimlere gidildiğini ifade eden Yılmaz, seçimin demokratik bir zeminde gerçekleşebilmesi için Selahattin Demirtaş’ın serbest kalarak, kampanyasını bizzat yürütmesi gerektiğini söyledi.

"HALK ‘TAMAM’ DİYOR"

CHP Parti Meclisi Üyesi Yıldırım Kaya, Hakkari halkı başta olmak üzere, bölge genelinde tüm yurttaşların ‘Tamam’ dediğini belirtti. Bölge insanının işsizliğe, yoksulluğa, savaşa, meralarının kullanılmamasına, köylerine gidememeye artık ‘Tamam’ dediğini ifade eden Kaya, "Sokakta gördüğümüz her 10 kişiden 7’si genç ve işsiz. Türkiye'nin seçim sürecine girdiğini Hakkari’den görmek mümkün. İnsanlar politize olmuş. Cumhuriyet Halk Partisi, İYİ Parti, Saadet Partisi, HDP, AK Parti ve MHP demeden Türkiye’de barışın ve kardeşliğin nasıl sağlanacağına kitlenmiş. Bu da bizi umutlandırdı. Gençlerin bize söylediği şu: Kadrosuzluk canımıza tak etti. Kadrosuzluğa güvence, Muharrem İnce diyorlar. Burada yeni bir slogan çıktı. Bu da bizim omuzlarımıza büyük yükler yüklüyor. Sayın cumhurbaşkanı adayımız Muharrem İnce bu yükün altından başarıyla kalkacak" dedi.

"OHAL KOŞULLARINDA ADİL BİR SEÇİM NASIL YAPILIR?"

Kaya, İnce’nin Hakkari’de miting yapmasının sembolik önemine de değindi. İnce’nin dün Edirne’de Cezaevi'nde ziyaret ettiği HDP adayı Selahattin Demirtaş’ın ilk defa Hakkari’den milletvekili seçildiğini hatırlatan Kaya, "Şu anda bir cumhurbaşkanı adayının cezaevinde olması Türkiye’de OHAL koşullarında seçimin yapılamayacağını, eşit koşullarda bir seçimin olamayacağını çok açık ve net bir şekilde gösterdi. Demirtaş serbest kalmalı. Sayın Muharrem İnce bütün cumhurbaşkanı adaylarını ziyaret etti. Centilmenlik çağrısı yaptı. Bizim toplumu geren, bölen değil, birleştiren bir noktada olmamız gerekiyor" dedi.

"KÜRT SORUNU VARDIR. MUHARREM İNCE ÇÖZÜM ÖNERİSİNİ AÇIKLAYACAK"

Türkiye’nin sorunlarının başında Kürt sorunu geldiğini ifade eden Kaya, bunun adının çok açık konulması gerektiğini söyledi. İnce’nin Hakkari’den Kürt sorununun çözümü konusunda mesaj vereceğini ifade eden Kaya şu değerlendirmeyi yaptı: Türkiye’ye Kürt sorununa dair çözüm önerimizin neler olduğunu ve iktidara geldiğimizde, cumhurbaşkanı olduğunda nasıl Hakkarililerin ve Edirnelilerin cumhurbaşkanı olacağını, eşit koşullarda bir kardeşlik temelinde bir arada yaşamın tüm koşullarını nasıl yaratacağını açıklayacak. Kürt sorununa dair çözüm önerilerini buradan dillendireceğini bekliyoruz" (ARTI GERÇEK)

 

Öne Çıkanlar