CHP'den iş cinayetleri için 'anma ve yas günü' teklifi

CHP'den iş cinayetleri için 'anma ve yas günü' teklifi
Her yıl binlerce işçinin yaşamını yitirdiği Türkiye'de 'İş Cinayetlerinde Hayatını Kaybedenleri Anma ve Yas Günü' ilan edilmesi için kanun teklifi verildi.

CHP İstanbul Milletvekili ve İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanvekili Sezgin Tanrıkulu iş cinayetleri için kanun teklifi verdi. Tanrıkulu, Her yıl, 28 Nisan gününü içine alan hafta boyunca işçilerin karşılaştıkları ihlaller, iş cinayetleri, patron ve hükümetin sorumlulukları üzerinde etraflıca tartışılabilecek ve en önemlisi de gerek hayatlarını kaybetmiş işçilerin yasını tutmak gerekse yeni cinayetlere karşı önlemleri tartışmak son derece anlamlı olacaktır" dedi. 28 Nisan'ın "İş Cinayetlerinde Hayatını Kaybedenleri Anma ve Yas Günü" ilan edilmesini istedi

Dünyada 30'dan fazla ülkenin bu günü ilan ettiğini belirten Tanrıkulu 28 Nisan'a dair: "Artık iş cinayetlerine, işyerlerindeki ihmalkarlığa, işçinin yaşam hakkına, patronların ve ilgili bakanlığın yükümlülüklerine dikkat çekilecek bir gün olmalıdır. 28 Nisan günü, 1914 yılında Kanada’da iş cinayetlerinde patron sorumluluğu olduğuna vurgu yapılan ilk hukuki kararın verildiği gündür" şeklinde ekledi.

İŞ CİNAYETLERİNDE AVRUPA'DA BİRİNCİ DÜNYADA ÜÇÜNCÜYÜZ

Dünyada her yıl milyonlarca işçinin iş cinayetlerinde yaşamını yitirdiğine dikkat çeken Tanrıkulu, "İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG) ve meslek odalarının araştırmaları ise bu sayının Türkiye için günde ortalama üç ila sekiz arasında değiştiğini ortaya koymaktadır. TMMOB'a bağlı Makine Mühendisleri Odası'nın düzenlediği VII. Ulusal İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Kongresi" sonuç bildirgesinde de Türkiye'nin iş cinayetlerinde Avrupa'da birinci, dünyada ise üçüncü sırada geldiği görülmektedir. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’ne göre 2012 yılında 876, 2013 yılında 1.235’ten fazla işçi çalışırken yaşamını yitirmiştir. 2014 yılında önlenebilir sebeplere rağmen -en az- 1736  işçi yaşamını yitirmiştir. 2020 yılının Mart ayında 14’ü koronavirüs nedeniyle olmak üzere en az 113 işçi hayatını kaybetmiştir" bilgisini paylaştı.

'HÜKÜMETİN CİNAYETLERDE ETKİLİ OLDUĞU AÇIK'

"Hükümetin sorumluluğunu yerine getirmeyip işçiyi patronların insafına terk eden, iş güvenliği denetimini sıkı bir biçimde yapmayan tutumunun da bu cinayetlerde etkili olduğu çok açıktır" diyen Tanrıkulu teklifin amacına ilişkin:

"Her yıl, 28 Nisan gününü içine alan hafta boyunca işçilerin karşılaştıkları ihlaller, iş cinayetleri, patron ve hükümetin sorumlulukları üzerinde etraflıca tartışılabilecek ve en önemlisi de gerek hayatlarını kaybetmiş işçilerin yasını tutmak gerekse yeni cinayetlere karşı önlemleri tartışmak son derece anlamlı olacaktır. Böylece bu konuda duyarlılığı artırma fırsatı da doğacağına inanıyoruz" dedi.

Öne Çıkanlar