CHP’den Emek Raporu: Emekçi virüsten kurtulsa bile AKP öldürüyor

CHP’den Emek Raporu: Emekçi virüsten kurtulsa bile AKP öldürüyor
CHP’nin raporuna göre, 60 işçi koranavirüs nedeniyle yaşamını yitirdi. 18 milyon kişi işsiz ve gelirsiz kaldı. İşsizlik Fonu’ndan ise hâlâ işverenler daha fazla yararlanıyor.

ARTI GERÇEK- CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, işçilerin birlik ve mücadele günü olan 1 Mayıs öncesinde "Emek Raporu" açıkladı. Ağbaba, "Emekçiyi virüs değil AKP öldürüyor" dedi.

Ağbaba’nın hazırladığı rapordan öne çıkan tespitler şöyle:

ÇARKLAR DÖNDÜ, 60 İŞÇİ HAYATINI KAYBETTİ

-Sokağa çıkma yasağı işçilere uğramadı ve üretime zorla devam ettirilen iş yerlerinde işçiler virüs salgını karşısında çaresiz bırakıldı. Birçok iş yerinde gerekli sağlık tedbirleri alınmazken bunun neticesi olarak en az 60 işçi virüs salgınından kaynaklı yaşamını yitirdi.

-20 yaş altı sokağa çıkma yasağına rağmen 1 milyon 385 bin genç çalışan bu yasaktan muaf tutuldu ve zorla iş yerlerine gönderildi.

SALGIN SÜRECİNDE 18 MİLYON KİŞİ İŞSİZ KALDI

-Sözde işten çıkarmalar yasaklanırken ücretsiz iznin önü açıldı.

-İşverene 2943 TL ödemesi koşulu ile işten çıkartılmalar yasal hale geldi.

-Ücretsiz izne gönderilecek işçiler aylık 1177 TL ile açlıktan ölmeye terk edildi.

-Sadece iki genelge ile en az 252 bin iş yerinin faaliyetlerine son verilirken, bu iş yerlerinde en az 2,5 milyon kişi işsiz kaldı. Evde kal çağrısı ile 6 milyon sokak emekçisi ve 1 milyon civarında gündelik işlere giden kadın emekçiler işsiz ve gelirsiz kaldı. Toplamda 18 milyon kişi virüs salgınından kaynaklı olarak bir anda işsiz ve gelirsiz kaldı.

-İşsizlik ödeneği biten ve 15 Mart’tan önce işsiz kalan yurttaşlar kaderine terk edildi.

İŞSİZLİK SİGORTASINDAN HÂLÂ İŞVERENLER YARARLANIYOR

-İşsizlik Sigorta Fonunu yıllardır yağmalayan iktidar işçiye kendi parasını vermektense işsizlik sigorta fonunu gasp etmeye devam etti. 2020 Mart ayı itibariyle İşsizlik Sigorta Fonu’nun toplam varlığı 131 Milyar 972 Milyon 739 bin TL’ye yükseldi. Fondan 594 bin 577 kişiye 683 Milyon 678 bin TL ödeme yapılırken, işverenlere 1 Milyar 686 Milyon 779 bin TL ödeme yapıldı. Sadece Mart ayında işverenler işsizlerden 1 milyar TL daha fazla ödenek kullandı.

-İşverenlere son iki yılda 47 milyar TL’lik istihdamı koruma desteğine rağmen istihdam 2018’den bugüne 1 milyon 472 bin kişi azaldı.

16 MİLYON 888 BİN YOKSULA NE OLDU?

-4 milyon 400 bin haneye aylık 1000 TL ödenirken TÜİK verilerine göre mevcut 16 milyon 888 bin yoksul için hiçbir açıklama yapılmadı.

-Emekçilerin kira, fatura ve kredi borçları ertelenmediği gibi işçiler bankalardan faizle borç para almaya zorlandı.

-Artan fiyatlardan kaynaklı asgari ücretlinin sofrasından 6 kilo et, 14 kilo tavuk ve 541 adet makarna eksildi.

-Yıllardır uygulanmak istenen güvencesiz çalışma koşulları olan telafi ve uzaktan çalışma esnek çalışma modeline dönüştürüldü.

-Sağlık emekçileri arasında ayrım yapıldı, hastanelerde çalışan 4 D’li işçiler ek ödeme hakkından yararlandırılmadı.

-İktidar 2019 yıllık verilerine göre toplamda 9 milyon 692 bin kayıt dışı çalışanı görmezden gelerek kaderine terk etti.

‘1 MAYIS’I VİRÜS VE İKTİDARIN KUŞATMASINDA KARŞILIYORLAR’

Raporunda, "AKP iktidarı virüs ile mücadeleyi emekçiler ile mücadeleye dönüştürmüştür" diyen Ağbaba, son 2 yıldır ekonomik krizin pençesinde işsizliğe ve yoksulluğa mahkûm edilen emekçilerin şimdi de salgının ortaya çıkardığı ekonomik yükün altında ezildiğini ifade etti. Ağbaba, iktidarın hazırladığı ekonomik istikrar kalkanı paketinde ise emekçiye dua ve güvencesizlik düştüğünü söyledi.

CHP’li Ağbaba, "İşçiler ve emekçiler virüsten kurtulsa bile AKP iktidarının yarattığı düzende açlığa ve sefalete sürüklenmektedir. Çalışanlar bu yıl 1 Mayıs’ı hem virüs salgını hem de iktidarın kuşatmasında karşılamaktadır" dedi.

Öne Çıkanlar