CHP'den Basın Özgürlüğü Raporu: 16 tutuklama, 30 gözaltı

CHP'den Basın Özgürlüğü Raporu: 16 tutuklama, 30 gözaltı
CHP'li Utku Çakırözer’in hazırladığı haziran ayı Basın Özgürlüğü Raporu’na göre 65 gazeteci hakim karşısına çıktı, 30 gazeteci gözaltına alındı, 16’sı tutuklandı.

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Meclis'te düzenlediği bir basın toplantısı ile Haziran ayı Basın Özgürlüğü Raporu’nu açıkladı. Rapora göre, geçtiğimiz ay 30 gazeteci gözaltına alındı, 65 gazeteci hakim karşısına çıkarken, 16’sı da tutuklandı. Basın İlan Kurumu ve RTÜK tarafından gazete ve televizyonlara ağır para ve ilan kesme cezaları verildi. 

Çakırözer, basın toplantısında Deutsche Welle Türkçe ve VOA sitelerine getirilen erişim engelleme kararını basın özgürlüğünün ihlali olarak değerlendirdi, "Aylar önce TBMM’de bu konu kanunlaşırken söylediğimiz çıktı. Amaç bu haber sitelerini susturmak, sesini kesmek" dedi.

16 GAZETECİ TUTUKLANDI
Çakırözer'in açıkladığı Basın Özgürlüğü raporunda dikkat çeken unsurlar şöyle:

  • Haziran ayında en az 65 gazeteci hakim karşısına çıktı. Diyarbakır’da 21 gazeteci gözaltına alındı. 8 gün gözaltına tutulan gazetecilerden 16’sı tutuklanarak cezaevine gönderildi.
  • Hakim karşısına çıkan gazeteciler Mehmet Arslan ve Abdurrahman Gök hakkında 3 yıl 22 gün hapis cezası verildi.
  • Artı Gerçek yazarı İnci Hekimoğlu ile Dicle Fırat Gazeteciler Derneği Başkanı Dicle Müftüoğlu da gözaltına alınan gazetecilerden oldu.
  • Toplumsal olaylar ile eylemler ve basın açıklamalarını takip eden gazetecilere yönelik gözaltı ve engellemeler Haziran ayında da devam etti. Farklı şehirlerde en az 30 gazeteci gözaltına alındı.  
  • İstanbul ve İzmir’de Onur yürüyüşü ve buna yönelik polis engellemesi haberleştirmeye çalışan gazeteciler Bülent Kılıç, İlker Eray ve Efekan Akyüz gözaltına alındı. Milliyet Gazetesi Foto Muhabiri Hakan Aygün’ün de aralarında bulunduğu çok sayıda gazetecinin haber takibi engellendi. Bursa’da Gemlik Yürüyüşü’nü takip eden gazeteciler gözaltına alındı
  • Ayın son gününde DW Türkçe ve Amerika’nın Sesi sitelerine lisans başvurularını yapmadıkları gerekçesiyle erişim engeli getirildi.
  • Etkin Haber Ajansı 42. kez erişime engellendi.

BASIN KURULUŞLARINA CEZA YAĞDI 

  • Televizyon kanallarında Sedat Peker’in açıklamalarının tartışılması ile ilgili İçişleri Bakanının şikayeti üzerine RTÜK, Halk TV ve KRT’ye %3 para cezası kesildi.
  • TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ ve Prof. Dr. Emre Kongar’ın "18 Dakika"daki sözleri nedeniyle TELE1’e yüzde 3 para cezası kesti. Aynı toplantıda TGRT ve Radyo Sputnik’e de cezalar kesildi.
  • Basın İlan Kurumu’nun Evrensel gazetesine yönelik uyguladığI resmi ilan yasağı 13 Haziran 2022 itibariyle 100. gününü doldurdu.
  • Sözcü Gazetesi yazarı Uğur Dündar 2014’teki bir köşe yazısından dolayı, şikayetçi şikayetini geri çekmesine rağmen 11 ay 20 gün hapis cezasına çarptırıldı. Ceza, 10 bin 500 TL adli para cezasına çevrildi.
  • Gazeteci İsmail Saymaz’a da bir tarikatta yaşanan istismar olayı hakkında yazdığı yazı nedeniyle 3 bin 480 TL adli para cezası verildi. 

"EKİM AYINA ERTELENEN TEKLİF TAMAMEN ÇEKİLMELİ"  

Basına yönelik baskılara dikkat çeken CHP'li Çakırözer, kamuoyunda 'Sansür yasası' olarak bilinen ve gelen tepkiler üzerine göüşülmesi Ekim ayına erelenen yasa teklifinin de tamamen çekilmesi gerektiğini söyledi.Çakırözer, konuyla ilgili Eğer Meclis’e bir yasa gelecekse bu yasa gazeteciler ve milyonlarca yurttaşı düşüncesini ifade etti diye ya da sosyal medya paylaşımları nedeniyle hapse atacak bir düzenleme olmamalı. Basın özgürlüğü ve halkın haber alma hakkının korunması başta olmak üzere, gazetecilerin çalışma koşullarını iyileştirecek düzenlemeleri Meclis’e getirmeliyiz. Yoksa "yalan haberi önlüyoruz", "dezenformasyonla mücadele ediyoruz" diye gazetecilere, milyonlara hapis öngören hangi yasa olursa olsun bu ülkeye fayda sağlamaz. Eğer bir yasa yapılacaksa bu gazetecilerle, basın meslek örgütleri ve muhalefet ile işbirliği içinde görüşülerek çıkarılması gerekir. Ekim’e bırakılan yasa bu haliyle tamamen geri çekilmeli ve gazetecilerin, basın özgürlüğünün ve halkın haber alma hakkının yararına yeni bir yasa yapılmalıdır." şeklinde konuştu. 

 

Öne Çıkanlar