CHP'den Sağlık Bakanlığı'na Covid-19 uyarısı: Vakalar arttı, acil önlem alın

CHP'den Sağlık Bakanlığı'na Covid-19 uyarısı: Vakalar arttı, acil önlem alın
Koronavirüs vakalarındaki artışa rağmen Sağlık Bakanlığı'nın tedbirsizliği teşvik edici bir pandemi yönetimi uyguladığını ifade eden CHP Covid-19 Danışma Kurulu, bakanlığı göreve davet etti.

Foto: İÜ Tıp Fakültesi


Dünya Sağlık Örgütü'nün 110 ülkede koronavirüs (Covid-19) vakalarında artış yaşandığına dair açıklamasına işaret eden Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Covid-19 Danışma Kurulu, Türkiye’de ise sağlık otoritesinin ‘Müsterih olun’ şeklindeki açıklamalarının halk sağlığını riske attığını belirterek, acil önlem alınması çağrısı yaptı. Salgın yönetimindeki sorunları tek tek tespit eden CHP Covid-19 Danışma Kurulu, Sağlık Bakanlığı’nı ‘acilen’ göreve davet ederek "Aksi halde her bir kişinin hastalanması ya da kaybının sorumluluğunun Sağlık Bakanlığı’na ait olacağını vurgulamayı görev sayıyoruz" diye belirtti. 

Pandeminin 30’uncu ayına ilişkin açıklama yapan ve virüsün yeni varyantlarla geri döndüğünü belirten CHP Covid-19 Danışma Kurulu "Sağlık Bakanı Koca’nın ‘müsterih olunuz’ yaklaşımı ile değil, bilimsel önlem alarak halkımızı koruma zamanı" ifadelerini kullandı. Açıklamada, değişen salgın yönetimi uygulamalarına karşın vakaların arttığı ortaya konarak, çözüm önerileri sıralandı.

Sağlık Bakanlığı’nın 20-26 Haziran haftasına ilişkin açıkladığı verilerin, nisan ayındaki vaka artış hızına döndüğünü belirten CHP Covid-19 Danışma Kurulu, önlemlerin kaldırılması ve aşırı serbestleşme, artan toplumsal hareketlilik, aşılamaya verilen önemin ve ilginin düşmesi ve önlemsizliği teşvik eden açıklamalarla yaz aylarının halk sağlığı açısında zor bir süreç olacağını ifade etti.
SALGIN YÖNETİMİNDEKİ EKSİKLER TEK TEK TESPİT EDİLDİ

Pandemi yönetiminin yetersiz olduğunu kaydeden CHP Covid-19 Danışma Kurulu, salgın yönetimindeki eksikleri tek tek şöyle tespit etti:

•Türkiye’de salgına ait ulusal veriler epidemiyoloji biliminin gereklerine uygun olmayacak biçimde, oldukça gecikmeli ve çok kısıtlı biçimde kamuoyuna duyurulmaktadır.

•Dünyanın pek çok ülkesinin aksine ülkemizde hızlı tanı testleri uygulamaya geçirilmemiş, sağlık çalışanlarının büyük özverisiyle sürdürülen PCR testine ise ücretsiz erişim oldukça güçleştirilmiştir.

•Ülkemizde baskın olan varyantı belirleyecek ve buna göre pandemi kontrol mücadelesini planlayacağımız genomik analiz sayısı çok düşük düzeydedir (21 Haziran 2022 tarihi itibarıyla genomik analiz yapılma oranı %0,06’dır).

•PCR test pozitifliği sonucunda izolasyona alınan hastalar ücretli idari izinli sayılmamaları nedeniyle özlük hak kayıplarına uğramakta ve bu nedenle yakınması olan kişiler PCR testi yaptırmak istememektedir.

•Sağlık Bakanı’nın pandemiyi önemsizleştiren talihsiz açıklamaları nedeniyle maske, fiziksel mesafe ve hijyen gibi bireysel önleyici uygulamalar hemen tümüyle ortadan kalkmıştır.

•Hatırlatma doz aşı oranı toplumsal koruma sağlayacak düzeyde değildir. Öte yandan Turkovac aşısının etkinliğine yönelik yapılan bilimsel çalışmanın sonucu halen açıklanmamıştır. 12 yaş altı çocuklara aşı hakkı tanınmamıştır. Ayrıca pandeminin başından beri ülkemizde kullanılan aşıların etkililiğine yönelik hiçbir veri açıklanmamıştır.

•Molnupiravir dışındaki etkili antiviral tedavi seçeneklerinin hiçbirisi ülkemizde erişilebilir değildir."

YENİ VARYANTLAR TÜM DÜNYADA ENDİŞE YARATIRKEN, TÜRKİYE'DE COVİD KLİNİKLERİ KAPATILDI

Omikronun yeni ortaya çıkan alt varyantlarının giderek daha bulaşıcı hale geldiğine dikkat çeken CHP Covid-19 Danışma Kurulu, buna karşı birçok hastanede Covid 19 polikliniklerinin kapatılmasına tepki gösterdi.

Omicron’un alt varyantlarının Avrupa Enfeksiyon Hastalıkları Kontrolü Merkezi (ECDC) tarafından "endişe verici varyantlar" olarak kabul edildiğine dikkat çeken Kurul, "Dünya Sağlık Örgütü ve ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) geçtiğimiz günlerde Covid-19 aşılarının içeriğine ek dozlar için Omikron varyantı antijeninin eklenmesini önermiştir. Bu öneri, sonbaharla birlikte pandemide yeni bir dalgaya hazır olmak gerektiğinin habercisi olarak ele alınmalıdır" diye vurguladı.

SONBAHARDA DİĞER SOLUNUM YOLU ENFEKSİYONLARIYLA COVİD VAKALARI ARTACAK  

"Sonbaharda ve kış aylarında Covid-19 olgularının diğer viral solunum yolu enfeksiyonları ile birlikte artması kaçınılmaz görünmektedir. Okulların da açılmasıyla birlikte artacak Covid-19 olgularını azaltmanın en etkili yollarından biri aşılamadır. Gerek hastalığın yaygınlığını azaltmak gerekse varyantların ortaya çıkmasını engellemek için hastalığın bulaşmasını azaltmanın gerektiği çok iyi bilinmektedir. Hastalığın bulaşmasını azaltmanın iki önemli yöntemi; kalabalık ortamların iyi havalandırılması ve maske kullanımı ile etkili aşıların ve gereken ek (hatırlatma) dozların yapılmasıdır" diyen CHP Covid-19 Danışma Kurulu, yapılması gerekenleri ise şöyle sıraladı:

ALINMASI GEREKEN ACİL ÖNLEMLER

•Toplu taşıma gibi belirli alanlarda maske takılması ve fizik mesafe sağlanması gibi salgın önlemleri yeniden yürürlüğe konmalı,

•Test sayısı artırılmalı, hastalık bulgusu olan herkese test yapılmalı,

•İzolasyon, karantina ve izlem uygulamaları gözden geçirilmeli ve güncellenmeli, 

•Aşılama hızla yaygınlaştırılmalı,

•Çalışma yaşamında kaldırılan özlük hakları ile ilgili Covid-19 düzenlemeleri ve destekleri yeniden hayata geçirilmelidir."

YURTTAŞLARA ÇAĞRI

Açıklamanın sonunda, yurttaşlara da bir çağrı yapan CHP Covid-19 Danışma Kurulu, "Herkesi halen içerisinde bulunduğumuz "yaz dalgası" nedeniyle kapalı ortamlarda yüksek koruyucu maske kullanmaya ve solunumsal yakınması olan kişileri de hızlı test ya da PCR testi yaptırmaya davet ediyoruz. Avrupa kaynaklı veriler ve ülkemizdeki gözlemlerimiz son haftalarda Covid-19 vakalarında büyük bir artışa işaret etmektedir. Söz konusu vaka artışları henüz vefat sayılarına yansımamıştır. Ancak bilinmelidir ki; pandemi halen öldürücüdür ve ayrıca hastalık değişen oranlarda ‘uzun-Covid" tablosuna da yol açmaktadır" diye belirtti.

'SAĞLIK BAKANLIĞI'NI CİDDİYETE DAVET EDİYORUZ'

Sağlık Bakanlığı’nı göreve davet eden Kurul, açıklamayı şöyle noktaladı: "Sağlık Bakanlığı’nı Covid-19 pandemisini bilime uygun biçimde izlemeye ve birey-toplum sağlığını koruyacak biçimde pandeminin ciddiyetini toplumla paylaşmaya davet ediyoruz.  Aksi halde her bir kişinin hastalanması ya da kaybının sorumluluğunun Sağlık Bakanlığı’na ve Sağlık Bakanı’na ait olacağını vurgulamayı görev sayıyoruz."

(HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar