Ceza yönetmeliği AYM’den döndü: 'Tüm haklarımızı alana dek mücadeleye devam'

Ceza yönetmeliği AYM’den döndü: 'Tüm haklarımızı alana dek mücadeleye devam'
Anayasa Mahkemesi, aile hekimleri ve aile sağlığı personelinin sözleşmelerinin feshinin yönetmelikle belirlenmesini Anayasa'ya aykırı buldu.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın imzaladığı ve 1 Temmuz 2021'de yürürlüğe giren Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği, hekimlerin tepkilerine neden olmuş, aile hekimleri eylemler yapmış ve davalar açmıştı. Yönetmeliğe göre, görevleriyle ilgili olarak sosyal medya paylaşımı yapan, tweet atan aile hekimine 50 ceza puanı kesilecek, basına üç kez izinsiz konuşan aile hekiminin sözleşmesi yenilenmeyecekti.

Yönetmeliğe ilişkin AYM’den önemli bir karar çıktı. Mahkeme, aile hekimleri ve aile sağlığı personelinin sözleşmelerinin feshinin Cumhurbaşkanı'nın çıkaracağı yönetmelikle belirlenmesini Anayasaya aykırı bularak iptaline karar verdi.

BirGün’de yer alan habere göre iptal hükmü, 9 ay sonra yürürlüğe girecek. İstanbul Aile Hekimliği Derneği (İSTAHED) Başkanı Dr. Serkan Özbakış, söz konusu yönetmeliğin aile hekimlerinin iş güvencesini elinden aldığını belirterek "Birçok subjektif kriterle değerlendirilip sözleşmemiz feshediliyordu. Bunun yönetmelikle düzenlenemeyeceğini, keyfi uygulamaların önünü açacağını söyledik ve bugün AYM’nin verdiği kararla söylediklerimizin doğru olduğu ortaya çıktı" dedi.

‘HUKUKİ OLARAK SORUNLU OLDUĞU ORTADA YÖNETMELİK İLE CEZA VERİLEMEZ’

Özbakış, "Anayasa Mahkemesi, sözleşmenin feshini gerektiren nedenler maddesini iptal ederek 'Bunlar yönetmelikle düzenlenemezler, kanunla düzenlenebilir' dedi. Özbakış konuşmasının devamında şunları:

"Yani bizlerin verdiği mücadelenin haklı olduğunu gösterdi. Bundan sonra yapılması gereken bir an önce ödeme ve sözleşme yönetmeliğinin tamamının iptal edilmesi, ardından biz aile hekimleri ile aile hekimlerinin sivil toplum kuruluşları ile bakanlığın bir araya gelerek yeni bir ödeme ve sözleşme yönetmeliği hazırlaması, bu doğrultuda harekete geçmesi gerek. Aile hekimliği çalışanlarına masa başında hazırlanan, hukuki olarak sorunlu olduğu ortada yönetmelik ile ceza verilemez, veremezsiniz. Tüm haklarımızı alana dek mücadeleye devam."

‘KABUL EDİLEMEZDİ’

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi üyesi Dr. Kazım Doğan Eroğulları ise uzun süren mücadeleleri sonrası bunu kazandıklarını belirterek "AYM'nin bugünkü kararı, bizlerin mücadelesinin ne kadar haklı, hukuki bir zeminde olduğunu, bu konuda mağduriyet yaşamamak için yürütülen mücadelenin de ne kadar önemli olduğunu gösterdi" dedi.

Örgütlü mücadeleye dikkat çeken Eroğulları, "Aile hekimlerinin birkaç cümlelik kanunu var. Kanun üzerinden çeşitli yönetmelikler çıkarılarak keyfi uygulamalar, zaman zaman hayata geçirilmek isteniyor. Bu yönetmelik de aba altından sopa göstermek değil, sopayı direkt kafamıza vurma yönetmeliğiydi. İfade özgürlüğünü ve Anayasal hakları kısıtlayan maddeleri vardı. Bu kabul edilemezdi" dedi. Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası (AHESEN) Başkanı Dr. Gürsel Özer ise karara sevindiklerini belirterek "AYM kararında yönetmeliğin, Anayasa’nın hükmüne de aykırı olduğunu açıkladı. Karar aile hekimleri açısından sevindirici" değerlendirmesi yaptı.

Öne Çıkanlar