Ceza Hukukçu Prof. İzzet Özgenç'ten Erdoğan'a açık mektup

Ceza Hukukçu Prof. İzzet Özgenç'ten Erdoğan'a açık mektup
Prof. İzzet Özgenç, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hitaben bir mektup yazarak, 'yanlışların neden olduğu mağduriyetlerin giderilmesi için hukuka dönüş kaçınılmazdır' dedi.

Ceza ve Ceza Muhakemesi Hukuku Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Aslî Üyesi Prof. Dr. İzzet Özgenç, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a bir mektup yazdı.

AKP hükümetlerinde terörle mücadele, ceza kanunları, terörün finanse edilmesinin önlenmesini sağlayacak yasalar ve ceza yasalarının yazılmasına katkı veren hukukçulardan olan Özgenç mektubunda "Hukuka geri dönülmesi kaçınılmazdır" dedi.

'YANLIŞLARIN YANLIŞLA TELAFİSİ İMKANI BULUNMAMAKTA'

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a "Sayın Cumhurbaşkanım sizinle olan şahsi tanışıklığım 1994 yılına kadar gider. Bu süreçte sizinle olan ilişkilerimde hep hukuku önceleyen bir duruş sergiledim" çağrısında bulunan Özgenç "Türkiye'de hukuk alanında ve özellikle yapılan belirli soruşturma ve kovuşturmalara ilişkin olarak görebildiğim yanlışları başta zatıaliniz olmak üzere ilgili kamu otoritelerine arz etmeme rağmen, bu girişimlerimden sonuç alınmamış ve belirli yanlışların yapılmasına ısrarla devam edilmiştir. Gelinen nokta itibarıyla bu yanlışlar sürdürülebilir olmaktan çıkmıştır. Bu yanlışların yanlışla telafisi imkanı da bulunmamakta. Bu yanlışların sebebiyet verdiği mağduriyetlerin giderilebilmesi veya en azından azaltılabilmesi için hukuka geri dönülmesi kaçınılmazdır" dediği mektubunu Twitter adresinden paylaştı.

Prof. Özgenç'in mektubu şöyle:

"Sayın Cumhurbaşkanım.

Sizinle olan şahsi tanışıklığım, 1994 yılına kadar gider. Bu süreçte sizinle olan ilişkilerimde hep hukuku önceleyen bir duruş sergilemeye çalıştım.

Bu süreçte, hukuk alanında dermeyan ettiğim görüşlere itibar ettiğiniz için, bu görüşler çerçevesindeki icraatınız dolayısıyla sorumluğunuzu paylaşma bilinciyle hareket ettim. Bu güveniniz dolayısıyla, sizlere müteşekkirim.

Ancak, belirtmem gerekir ki, Türkiye'de hukuk alanında ve özellikle yapılan belirli soruşturma ve kovuşturmalara ilişkin olarak görebildiğim yanlışları başta zatıaliniz olmak üzere ilgili kamu otoritelerine arz etmeme rağmen, bu girişimlerimden sonuç alınamamış ve belirli yanlışların yapılmasına israrla devam edilmiştir.

Gelinen nokta itibarıyla, bu yanlışlar sürdürülebilir olmaktan çıkmıştır. Bu yanlışların yanlışla telafisi imkânı da bulunmamaktadır. Bu yanlışların sebebiyet verdiği mağduriyetlerin giderilebilmesi veya en azından azaltılabilmesi için hukuka geri dönülmesi, kaçınılmazdır.

Anayasa Mahkemesinin son tarihlerde verdiği bazı kararlar, hukuka geri dönülmesi konusunda adım atılmasını gerekli kılmaktadır.

Hukuk alanındaki bu yanlışlar, özellikle uluslararası camiadaki itibarımızı ve uluslararası ilişkilerimizi olumsuz yönde etkilemektedir.

Başta belirli soruşturma ve kovuşturmalar olmak üzere, uluslararası ilişkiler ve hatta ekonomik ve finansal alanda yaşadığımız sorunların çözümünde birinci koşulun, hukuka geri dönmek olduğunu,

seçilme yeterliliğinizin tartışma konusu yapılması üzerine hukukî görüşümün sorulması münasebetiyle tanışma fırsatı bulduğumuz 1994 yılının şubat ayındaki düşünce ve duruşunu halen muhafaza etmeye çalışan bir kardeşiniz olarak ve

anlayışınıza sığınarak,

bilginize arz etmek istiyorum.

Selam, saygı ve sağlık dileklerimle.

İ. Özgenç"

Öne Çıkanlar