Çevreciler, Erzin'deki polipropilen tesisine karşı çıktı: Toprağımız, yaşamımız plastikten değerlidir

Çevreciler, Erzin'deki polipropilen tesisine karşı çıktı: Toprağımız, yaşamımız plastikten değerlidir
Hatay Erzin'de planlanan polipropilen tesesine karşı aralarında Erzin Belediye Başkanı'nın da yer aldığı çevreciler açıklama yaptı, tesisin yaratacağı zarara dikkat çekildi.

Hatay'ın Erzin ilçesi Burnaz Sahili’nde polipropilen tesisi yapılması planlanan alanda çevreciler basın açıklaması düzenleyerek "Toprağımız, yaşamımız plastikten değerlidir" dedi.

Evrensel'de yer alan habere göre Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri'nin (DAÇE) çağrısıyla Hatay'ın Erzin ilçesi Burnaz Sahili’nde polipropilen tesisi yapılması planlanan yerde basın açıklaması düzenlendi.

Basın açıklamasından önce bölgede yazlıkları bulunan yurttaşlara tesisin zararları anlatıldı.

Ardından, Belediye Başkanı Ökkeş Elmasoğlu'nun yanı sıra Erzin CHP İlçe Başkanı, Emek Partisi Erzin İlçe Başkanı ve yöneticileri, DAÇE temsilcileri ve avukatı, İskenderun Çevre Derneği Başkanı Nermin Yıldırım Kara, Erzin Dörtyol Çevre Gönüllüleri ve yazlıkçıların katıldığı bir basın açıklaması yapıldı.

'TOPRAK ÇORAKLAŞACAK, NARENCİYE YOK OLACAK, DENİZ KİRLENECEK'

Basın açıklamasını DAÇE Sekreteri Sebahat Aslan okudu.

İskenderun Körfezi ve Erzin’de mevcut kirletici tesislerin havayı suyu ve toprağı kirlettiğini ifade eden Aslan, "Polipropilen tesisi çalışmaya başlayınca atmosfere yayacağı ağır ve zehirli gazlar toprağı, havayı ve suyu daha fazla kirletecek. Ayrıca tesisin soğutulması için yeraltı sularının kullanılması zamanla toprakların çoraklaşmasına ve narenciyenin yok olmasına neden olacak. Soğutma suyunun denize deşarj edilmesi sonucunda deniz kirlenecek, bölgede balıkçılığın ve turizmin bitmesine ve halkın sağlığının bozulmasına sebep olacak. Erzin'de yaşanacak tüm olumsuzluklardan Dörtyol ve İskenderun halkı da çok etkilenecektir" dedi.

'BİLİMSEL VE HUKUKİ DEĞİL'

Aslan ayrıca tesisin hammaddesinin ve teknolojisinin ithal olacağını, böyle bir tesisin cari açığı kapatmak bir yana daha da artıracağını söyledi.

Tarım alanlarının, su kaynaklarının yanı başına kimyasal tesis yapılmasının bilimsel ve hukuki olmadığını vurgulayan Aslan, "Erzin halkı zehir solumak istemiyor. Yetkililer Erzin ve Doğu Akdeniz halkının taleplerini yerine getirerek projeyi durdurmalıdır. Bizler tesisin yapılmaması için yasal ve demokratik hakkımızı sonuna kadar kullanacağız. Yaşam hakkımızı ve çocuklarımızın geleceğini korumak için herkesi mücadeleye davet ediyoruz" diye konuştu.

BELEDİYE BAŞKANI ELMASOĞLU: ERZİN HALKIYLA BU MÜCADELEYİ KAZANACAĞIZ

Daha sonra söz alan Belediye Başkanı Ökkeş Elmasoğlu ise "Kirli sanayiye, plastiğin hammaddesi olan polipropilen tesisinin sulak alanları da barındıran kertenkeleleriyle ünlü verimli tarım alanlarına, narenciyenin başkentine, Türkiye’nin en güzel sahiline, Burnaz Plajı'mıza komşu bir bölgeye yapılmasına karşıyız. İlgili firmaya bu projeden bir an önce vazgeçmesini tavsiye ediyorum. Biz Erzin halkıyla bu mücadeleyi kazanacağız" şeklinde konuştu.

Öne Çıkanlar