Bakanlık, deniz kirliliği kamuoyuna yansıyınca soruşturma başlattı

Bakanlık, deniz kirliliği kamuoyuna yansıyınca soruşturma başlattı
Denizin dibinin kirlilik açısından daha vahim olduğunu anlatan dalgıç Engin Barutçu, ‘Kamuoyuna yansımasaydı burası kendi kaderine terk edilecekti. Olay duyulunca çöpler temizlendi’ dedi.

Giresun’un Eynesil ilçesinde deniz kıyısında çevre kirliliğine yol açan atıklara ilişkin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı soruşturma başlattı. Kirliliği fark eden amatör dalgıç Engin Barutçu "Deniz dibinde görünmeyen kısım daha vahim. Burayı kirletenlerin bulunup, kamuoyuna açıklanması gerekiyor" dedi.

Karadeniz sahil yolu kenarında Eynesil ilçe sınırlarındaki kıyı, çöp alanına dönüştü. Kimliği belirsiz kişilerce evsel, tekstil ve hafriyat gibi çeşitli atıkların yamaçtan denize dökülmesi, çevre kirliliğine neden oldu.

2 AY ÖNCE BİLDİRDİ AMA SONUÇ ALAMADI

Yaklaşık 2 ay önce denizde dalış yaptığı sırada çöpleri fark eden, Beşikdüzü ilçesi sakini dalgıç Engin Barutçu, durumu yetkili kurumlara bildirdi ancak sonuç alamadı. Çevre kirliliğine karşı bireysel mücadele eden Barutçu, her dalışta çöp ve atık toplamaya başladı. 5 kilometre uzaklıktaki evinden bisikletle gelerek bölgede çöp toplayan Barutçu, doğayı kirletenlerin bulunmasını istedi.
OLAY KAMUOYUNA YANSIYINCA BAKANLIK SORUŞTURMA BAŞLATTI

Barutçu’nun bireysel mücadelesinin kamuoyuna yansıması sonrası Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, çevreyi kirletenlere karşı soruşturma başlattı. Bakanlık gözetiminde İl Özel İdaresi’ne bağlı ekipler de iş makinesi eşliğinde kıyıdaki çöpleri temizledi, alan toprakla örtüldü.

İlçe belediyesinin, dolgu sahası olarak planladığı bölgeyi, temizlendikten sonra yeniden çöp atılmaması için ağaçlandırmayı planladığı belirtildi.
ATIKLARI ATANLAR ARANIYOR

Kirlilikle ilgili yürütülen adli soruşturma kapsamında jandarma ve polis ekipleri, atıkları atan kişilerin tespiti için kapsamlı çalışma başlattı. Atıkları dökenlerin tespiti halinde 2872 sayılı Çevre Kanunu’nca 122 bin 580 ila 490 bin 320 lira arasında idari para cezası uygulanıp, ‘Çevreyi kasten kirletmek’ suçu kapsamında da suç duyurusunda bulunulacak.

‘KAMUOYUNA YANSIMASAYDI BURASI KADERİNE TERK EDİLECEKTİ’
Denizin dibinin daha da vahim olduğunu anlatan Engin Barutçu, "Çöp dökülmesi kamuoyuna yansımasaydı burası kendi kaderine terk edilecekti. Konu duyulunca il özel idaresi ekipleri iş makinesiyle gelip yamacı temizlediler. Çöplerin kaba kısmı alınıp üzerine toprak atıldı, fakat denizin dibi hala çöp dolu. Denizdeki görünmeyen kısmı daha vahim. Umarım sadece toprak atıp bırakmazlar. Burayı kirletenlerin kamuoyuna açıklanması gerekiyor" dedi. (DHA)

Öne Çıkanlar