Cep telefonlarının yarattığı yeni risk

Cep telefonlarının yarattığı yeni risk
Sürekli cep telefonu ekranına bakarak boynu eğik tutmanın 'Cep boyun hastalığı' isimli yeni bir boyun hastalığı oluşturduğu ortaya çıktı.

Baş ve boyun bölgesini normalin dışında sürekli aynı pozisyonda tutmak, ağrılara ve ileri durumlarda boyun fıtığına neden olabiliyor. İnsanlar işleri gereği her türlü teknolojik ekrana uzun süre bakmak ve bu süre zarfında boyunlarını eğik tutmak zorunda kalıyor. Yabancı literatürde "Text neck syndrome" olarak geçen ve Türkçe "Cep boyun hastalığı" veya "Cep telefonu boynu" adı verilen yeni bir hastalık ortaya çıktı.

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölüm Başkanı Prof. Dr. Engin Çakar, cep telefonu ve tablet gibi teknolojik cihazların neden olduğu boyun ağrıları ve alınması gereken önlemler hakkında bilgi verdi. Cep boyun hastalığı oluşumunu önlemek için dikkat edilmesi gerekenler şöyle:

Telefonunuzu aşağıda tutmayın: Boynu öne eğerek değil, gözlerin uygun açıda olduğundan emin olarak telefona bakılmalıdır. Boynu zorlamadan okumayı kolaylaştırmak için telefonun metin boyutu artırılabilir.

Kollarınızla destekleyin: Telefon masanın üzerinde veya ön kollarla desteklenerek iki elle kullanılmalıdır. Bu konuda telefon ve tablet kılıflarından yararlanılabilir.

Mola verin: Akıllı telefon üzerinden uzun süre yazı yazmaktan, uzun belgeleri okumaktan veya uzun süre oyun oynamaktan kaçınılmalı, sık sık molalar verilmelidir. İdeal duruşu sürdürmek ve hareket etmek için hatırlatıcı kurulabilir.

Dik durun: İdeal duruş korunmalıdır. Baş ve boyun aynı eksen üzerinde, omuzlara olan uzaklığı eşit olmalıdır. Omuzlar dik ve doğal pozisyonunda konumlanmalıdır.

Çocuklar ve gençler yüksek risk altında: Çocuklar telefon ve tabletlerle çok fazla vakit geçiriyor. "Cep Boyun Hastalığı " açısından kalıcı duruş bozuklukları gelişebilmesi nedeniyle çocuklar daha fazla risk altındadır.

Esneme ve germe egzersizleri yapın: Uzun süre aynı pozisyonda kalmak kan dolaşımını da olumsuz etkiler. Bu nedenle düzenli olarak esneme-germe egzersizleri yapmak kas ağrılarını hafifleterek, daha kuvvetli boyun kaslarına sahip olunmasına yardımcı olur. (KAYNAK: HABERTÜRK)
 

Öne Çıkanlar