Cengiz İnşaat mahkeme kararına rağmen taş ocağı için keşfe başladı

Cengiz İnşaat mahkeme kararına rağmen taş ocağı için keşfe başladı
İkizdere Dernekler Federasyonu, daha önce Rize İdare Mahkemesi'nin yürütmeyi durdurma kararı verdiği alanda Cengiz İnşaat'ın yargı kararlarını yok sayarak taş ocağı açmak istediğini söyledi.

Gençağa KARAFAZLI


ARTI GERÇEK - İkizdere Dernekleri Federasyonu (İDEF) Rize’nin İkizdere ilçesi İşkencedere Vadisi'nde AKP'ye yakınlığıyla bilinen Cengiz İnşaat'ın taş ocağı açmak istediğini duyurdu.

"Sen de Katıl, İkizdere İşkencedere Vadisi’ne Nefes Ol" çağrısı yapan İkizdere Dernekler Federasyonu, daha önce Rize İdare Mahkemesi'nin yürütmeyi durdurma kararı verdiği alanda Cengiz İnşaat'ın yargı kararlarını yok sayarak taş ocağı açmak istediğini söyledi.   

İDEF Basın Sözcüsü Osman Baş, vadinin bakanlık tarafında SİT ve doğal koruma alanı olarak tescillendiğini belirterek, "Ancak Cengiz İnşaat'ın hukuk tanımaz, yasa tanımaz tavrı sonucu vadimiz para uğruna katledilmek isteniyor" dedi.

'HES PROJELERİ İLE YAŞAM ALANLARIMIZ KATLEDİLDİ'

Osman Baş, süreçle ilgili Artı Gerçek'e özel açıklamalarda bulundu: "Son yıllarda ülkemizin birçok bölgesinde doğa ve yaşam alanlarımızın tahrip edilmesi girişimleri her geçen gün artmakta olduğunu görüyoruz. Özellikle ise Karadeniz bölgemizde HES projeleri ile yaşam alanlarımız adeta katledildi.  

Bu girişimlerin yaşandığı yerlerden biri de Rize ilimiz, İkizdere ilçemiz Cevizlik köyü ile Gürdere köyü arasında kalan İşkencedere Vadisi'nde yapılması planlanan taş ocağı kırma-eleme tesisidir.  

YARGI KÖYLÜLERİ HAKI BULDU  

Bu alan; 130 futbol sahası büyüklüğünde olup, daha önce taş ocağı için ruhsatlandırma izni alınmıştı. Ruhsatlandırma iznine karşılık Cevizlik ve Gürdere köylülerimiz Rize İdare Mahkemesi'ne 2019 yılı Ekim Ayı'nda ruhsat iptali ve yürütmeyi durdurma davası açmıştı. Verilen hukuki mücadele sonucunda, 2020 Ağustos ayında görülen karar davasında Cevizlik ve Gürdere köylülerimiz haklı bulunarak yürütmeyi durdurma kararı verilmiştir.  

Bunun yanında, yapılması planlanan taş ocağı tesisi için 3-4 km'lik bir yol inşa edilmesi planlamaktadır. Bu plan ve projelerin gerçekleşmesi halinde İşkencedere Vadimiz'in doğası ve doğal yaşam alanları yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalacaktır.  

BAKANLIK DOĞAL SİT KORUMA ALANI İLAN ETTİ  

İkizdere Vadisi Doğal Sit Alanı, Bakanlık Makamının 13.08.2020 tarihli ve 170536 sayılı OLUR’u ile kısmen "Doğal SİT-Nitelikli Doğal Koruma Alanı" ve kısmen "Doğal Sit-Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı" olarak tescil edilmiştir.  

'CENGİZ İNŞAAT YARGI KARARLARINI TAKMIYOR ZORLA TAŞ OCAĞI AÇACAK'  

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın doğal SİT-doğal koruma alanı tescil kararı ve mahkemenin yürütmeyi durdurma kararına rağmen bu kez İyidere Lojistik inşaatı ihalesini  alan Cengiz İnşaat, daha önce Rize idare Mahkemesi'nin verdiği yürütmeyi durdurma kararı ortada dururken, ayni alanda taş ocağı tesisi kurma konusunda ısrarcı davranmakta, yargı kararlarını yok sayarak taş ocağı açmak istdmdktedir.

'İKİZDERE'YE, İŞKENCEDERE VADİSİ’NE NEFES OL'

Cengiz Inşaat'ın adamları olduğu bilinen kişiler, İşkencedere Vadisi'nde ölçüm ve keşif çalışmalarına başladı, Kköylü yurttaşlarımız yaşama alanlarında taciz edilmeye başlandı, yurttaşlarımız buna karşı direniyor.  

'BÖLGEDE KEŞİF YAPMAYA BAŞLADILAR'  

Önceki gün Gürdere ve Cevizli köyleri sınırları içinde tanımadığımız insanlarla karşılaştık. Kendilerine bölgeye girerken amaçlarının ne olduğunu sorduk. Kim olduklarını sorduk. Önce, Gürdere köyünden bir vatandaşla bölgeyi gezdiklerini söylemelerine rağmen konuşma ilerleyince gerçek hedeflerini söylediler.  

YURTTAŞLAR KOVDU  

Cengiz İnşaat'ın Rize-Artvin havaalanı işinde çalıştıklarını ve İşkencedere Vadisi'nde taş ocağı için araştırma yaptıklarını itiraf ettiler. Kendilerine turist olarak elbette gelebileceklerini fakat taş ocağı için Cevizlik’i ve Gürdere muhtarlarından ve kaymakamlıktan izin almaları gerektiğini izin belirttik. Yaklaşık 1 saat süren tartışmada Vevizli köyü ve Gürdere köyü muhtarlarının müdahalesi ve uyarmaları sonucu Cengiz inşaatın adamları olduklarını söyleyen kişiler yurttaşların müdahalesiyle bölgeden uzaklaştırıldı.   

'CENGİZ İNŞAAT SİT ALANI OLAN İŞKENCEDERE VADİSİNİ YOK EDECEK'  

Şimdi yargının yürütmeyi durdurma kararı verdiği yani 'bu alanda taş ocağı olamaz' dediği aynı alanda Cengiz inşaat yasaları yok sayarak taş ocağı açmak istiyor. Bunu kabul etmemiz mümkün değil. Burada taş ocağı demek koruma altında ki bu SİT alanı vadinin yok olması demektir. Para için insanların yaşam alanlarına saldırılar artık bir son bulsun. Yargı kararlarına herkes uysun, zorla yaşam alanlarımızı katletmek isteyenlere karşı her türlü hukuki mücadeleyi sürdürmeye kararlıyız."
 

Öne Çıkanlar