Cengiz İnşaat, İşkencedere Vadisi'ni yok edecek: İnsanlar taş mı yesin?

Cengiz İnşaat, İşkencedere Vadisi'ni yok edecek: İnsanlar taş mı yesin?
'Topraklarımızın işgal edilmesine nasıl karşı çıkmamız gerektiğini iyi biliyoruz. O topraklar bizim dedelerimizin, babalarımızın toprakları.'

Yağmur KAYA


ARTI GERÇEK - Dünyada korunacak öncelikli 200 ekolojik bölgeden biri olan İşkencedere Vadisi'ne yapılacak olan taş ocağı ile ekolojik dengenin, yeraltı ve yerüstü suları ve bölge halkının geçim kaynağı olan çay ve bal üretiminin ortadan kalkacağını söyleyen İstanbul Rize Masası Başkanı Necati Ekşi, "Taş ocağı ile bölge tamamen yok edilecek" dedi. 

İkizdere Dernekleri Federasyonu (İDEF), Rize İkizdere ilçesinde özel bir firma tarafından Cevizlik-Gürdere köyleri arasında yapılmak istenen 120 futbol sahası büyüklüğündeki taş ocağı projesine tepki göstererek Kadıköy İskele Meydanı'nda basın açıklaması gerçekleştirdi. 

BİNLERCE BİTKİ TÜRÜ VE YABAN HAYATINA EV SAHİBİ

Açıklama da, "İkizdere İşkencedere taş ocağını durduralım" pankartı açılarak "İkizdere Vadisi yalnız değildir", "Köyüme, yeşilime, doğama dokunma" sloganı atıldı. 

Basın açıklamasını okuyan İstanbul Rize Masası Başkanı Necati Ekşi, Doğu Karadeniz Bölgesi'nin Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) tarafından dünyada biyolojik çeşitlilik açısından korumada öncelikli 200 ekolojik alandan biri olarak belirlendiğini söyledi. İkizdere Vadisi'nin binlerce bitki türü ve yaban hayatına ev sahipliği yaptığını vurgulayan Ekşi, "Fırtına, Senöz, Hemşin, Çağlayan, Arılı ve Rize İli, İkizdere ilçesi, İkizdere Vadisi Doğal Sit Alanı, Çevre ve Sehircilik Doğal Koruma Alanı" ve kısmen "Doğal Sit-Sürdürülebilir Koruma ve Kontre Kullanım Alanı" olarak tescil edilmiştir. Bölge halkının ve ileri gelenlerinin yıllardır süren uğraşmaları sonucu, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından ikizdere Vadisi'nin bölgenin yeni turizm destinasvoon alanı olması proje mevcuttur" diye konuştu. 

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Trabzon 11'inci Bölge Müdürlüğü tarafından Şimşirli köyü,Cevizli köyü ve Gürdere köyü arasındaki İşkencedere Vadisi için yeni ruhsatlar verildiğini hatırlatan Ekşi, İyidere Lojistik Liman ihalesini alan Cengiz İnşaat tarafından İşkencedere Vadisi'nin taş ocağı kaynağı olarak kullanılmak istendiğini belirtti. 

2019 yılında Cevizlik Köyü ile Gürdere köyü arasında bulunan İşkencedere Vadisi'nde taş ocağı ve kırma eleme tesisinin kurulmasının bölge halkının başvurusu sonucu mahkeme kararı ile durdurulduğu ifade eden Ekşi, İşkencedere Vadisi'nin şimdi daha büyük tehdit altında olduğunu söyledi. 

'BÖLGE TAMAMEN YOK EDİLECEK'

Ekşi, "Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından yeni bir taş ocağı ruhsat başvurusu yapılmış ve ruhsat alınmıştır. Bir önce ki projede yıllık 100 bin ton taş çıkarılacaktı. Bu yeni ruhsatta yıllık 15 milyon 724 bin 800 ton taş çıkarılması hedeflenmektedir. Bakanlık bununla da kalmamış vadinin devamında bulunan Şimşirli Köyü'ne de aynı tonajlı taş ocağı ruhsatını almıştır. İki tesiste toplam yılda 31 milyon 509 bin 600 ton taş çıkartılması planlanan bölge tamamen yok edilecektir" diyerek bölge halkının geçim kaynakları ve yaşam alanlarının ortadan kalkacağını vurguladı. 

Ekşi, taş ocağının vadiye vereceği en büyük zararlardan birinin de halkın geçim kaynağı olan "Deli Bal" ve çay üretiminin yok olacağını söyledi. Ekşi, "Taş ocağının yaratacağı tahribat ile halk bu yaşam kaynaklarını kaybedecektir. Her ne kadar Karadeniz su kaynakları açısından zengin gözükse de yapılması planlanan taş ocakları ile yerüstü ve yeraltı su kaynakları yok edilecektir.

İskencedere Vadisi'nde bulunan iki köy Cevizli, Gürdere ve çevre köylerden Şimşirli köylülerimizin su kaynaklarını kaybetmiş olacaktır" diye konuştu. 

İDEF Ekoloji Komisyonu üyesi Osman Baş ise, doğa ve insanların yaşam alanına büyük bir saldırının söz konusu olduğunu söyledi. Baş, "Cengiz İnşaat'ın Bakanlık ile yaptığı çalışma neticesinde artık yeni taş ocağı ruhsatı ile senede 15 milyon 740 bin ton olarak daha da büyütülerek hayata geçirilmeye çalışılıyor. 

'GİDECEK BAŞKA YERİMİZ YOK!'

"Soruyorum: O bölgede yaşayan insanlar taş mı yesinler? Ya da yaşamasınlar mı? İnsanlar şehirlerden kaçıyorlar, kaçmaları için teşvik ediliyorlar, insanlar bu bölgeye artık 'hayatımı kurtarabileceğim son nokta' olarak bakıyor. Ne yapsın bu insanlar? Geçen hafta İkizderede idim. Çay toplayan insanlar şunu söylediler: 'ne olacak bu taş ocağı, durdurulacak mı? Biz buradan gidecek miyiz? Gidecek başka yerimiz yok'. Bu topraklar bizim topraklarımız'. Topraklarımızın işgal edilmesine nasıl karşı çıkmamız gerektiğini iyi biliyoruz. Size orayı yedirmeyeceğiz, oralar bizim dedelerimizin, babalarımızın toprakları. Bu topraklara kimseyi dokundurmayacağız, bizi oradan süremeyecekler" sözleriyle tepki gösterdi. "

Öne Çıkanlar