Cengiz Holding bu kez de Mardin'de köylülerle karşı karşıya

Cengiz Holding bu kez de Mardin'de köylülerle karşı karşıya
Köylüler, arazilerinde maden çıkarmak isteyen Eti Bakır ve Cengiz Holding’e izin vermedi!

HABER MERKEZİ-  Mazıdağ’a bağlı Karataş Köyü'nde maden ve fosfat çıkarmak için çalışma başlatmak isteyen Eti Bakır ve Cengiz Holding’e ait kepçelere köylüler izin vermedi. Köy halkı maden aranmak istenen bölgenin yıllardır ekip biçtikleri arazi olduğunu söyleyerek maden firmasının araçlarını engelledi. Şirket araçlarına eşlik eden askerler gaz bombası ile halkı dağıtmak istedi. 

Mardin’in Mazıdağı ilçesine bağlı Karataş köyünde 1974 yılında gübre ham maddesi olan fosfatın bulunması üzerine tesis açan Eti Bakır Fosfat İşletmeleri ile Cengiz Holding’e bağlı iş makineleri bugün erken saatlerde köye gelerek köylülere ait arazilerde çalışma başlatmak istedi. Arazilerinin üzerinde çalışma yapılmasını istemeyen köylüler kepçelerin önünü kesti. Bunun üzerine köye gelen askerler köylüleri gaz bombası kullanarak dağıtmak istedi. Askerin attığı gaz bombasından dolayı Ozan Önen adlı genç karnından yaralandı. 


ŞİRKET YETKİLİLERİ: ARAZİLERİ DEVLETTEN ALDIK 

Köylüler müdahaleye rağmen kararlarından vazgeçmeyerek kepçelerin geçişine izin vermedi. "Biz arazileri devletten satın aldı. Gidin sorununuzu devlet ile çözün" diyen şirket yetkilileri daha sonra köyden ayrılmak zorunda kaldı. Olay hakkında savcılığa başvuruda bulunan köylülerin avukatları ise "Bizim yetki alanımız değil" yanıtını aldı.

KÖYLÜLER ‘İSTİMLAK EDİLEN ARAZİNİN KARŞILIĞI VERİLMEDİ’

Mehmet Cengiz’in ortak olduğu bildirilen şirketlerin köydeki çalışmaları hakkında bilgi veren köy muhtarı Mehmet Hadi Araç, "1974 yılında köyde gübre bulunması üzerine 2 dönüm arazi istimlak edilerek Etibank’a verildi. Bir dönüm arazi için cüzi bir miktarda para verildi fakat diğer dönümün parası verilmedi. 

1996 yılına kadar Etibank’ın burada fosfat çıkardığını ve faaliyetini durdurduğunu belirten Araç, "2012 yılında yeniden bir tesis kuruldu. Arazileri genişletip burada maden çıkarmak istiyorlar. Yaptıkları çalışmalar ile ilgili herhangi bir bilgi de köylülere verilmiyor." dedi. 

YILLARDIR EKİP BİÇTİĞİMİZ ARAZİLERİ PEŞKEŞ ÇEKİYORLAR

Bu yılın mayıs ayında köylülerin avukatları ile şirket yetkilileri arasında bir toplantı yapıldığını aktaran köylüler ise toplantıda satılacak araziler üzerine herhangi bir uzlaşmanın sağlanamadığını aktardı. Her bir dönüm için 4 ile 5 bin TL teklif yapıldığını ve bunu kabul etmediklerini belirten köylüler, yıllardır ekip biçtikleri arazilerin şirketlere peşkeş çekildiğini ifade etti.

Öne Çıkanlar