Cemaat ve tarikat yurtlarının araştırılması önergesi AKP-MHP oylarıyla reddedildi

Cemaat ve tarikat yurtlarının araştırılması önergesi AKP-MHP oylarıyla reddedildi
HDP'nin cemaat ve tarikatlara dair yurtların araştırılmasına dair verdiği önerge AKP-MHP oylarıyla reddedildi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekilleri Meral Danış Beştaş ve Saruhan Oluç tarafından cemaat veya tarikatlara ait özel yurtlarının araştırılması için verilen Meclis Araştırma önergesi görüşüldü. AKP ve MHP oylarıyla kabul edilmeyen önerge reddedilirken, görüşmeler sırasında da AKP’li vekiller yurtları savundu.

Önergenin gerekçesine dair konuşan HDP İdare Amiri Mahmut Toğrul, "Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi 2'nci sınıf öğrencisi Enes Kara'nın yaşadığı olay aslında artık bu, cemaat, tarikat yurtlarında yaşananların çok ciddi bir şekilde bu Meclis gündeminde tartışılması ve gerekli önlemlerin alınmasını zorunlu kılıyor" dedi.

‘3 BİN 331 CEMAAT VE TARİKAT YURDU VAR’

2006 yılında cemaat, tarikat yurt sayısının bin 723 iken 2021 yılı itibarıyla bu sayı yüzde 93 artarak 3 bin 331'e çıktığını aktaran Toğrul, "Aladağ'da çıkan yangında Süleymancılara ait yurtta yaşamını yitiren 11 çocuğumuz... Ve yine Ensar Vakfı'na ait, Karaman'da Kaim-Der ve Ensar Vakfı'na ait yurtta 45 çocuğumuzun cinsel istismara uğraması ve 2008 yılında kız Kur'an kursu yurdunda yaşanan patlamada 17 çocuğumuzun yaşamını yitirmesi, daha aralık ayında Antalya'da bir çocuğun başının kesilerek gövdesinden ayrılması suretiyle katledilmesi ve Enes Kara" diye konuştu.

‘DEVLETİN GÖREVİ’

Meclisin daha önemli bir meselesi olmadığını aktaran Toğrul, "Tüm siyasi gruplara çağrıda bulunuyorum: Gençlerimiz, geleceğimiz için bunu bugün masaya yatıralım, bu önergeyi kabul edelim, hep birlikte bir çözüm yolu bulalım. Değerli arkadaşlar, yoksa bu nesiller kayıp nesiller olacaktır. Sizler Fetullah Gülen cemaatinin yaptıklarını sürekli söylüyorsunuz ama her türlü alanı diğer cemaat ve tarikatlara sağlamaya devam ediyorsunuz. Bir cemaat ve tarikatın amacı kendi ilkeleri doğrultusunda gençliği yönlendirmek değil, bu gençlerin hayata hazırlanması devletin sorumluluğundadır, onlara bırakılamaz. O açıdan herkese çağrı yapıyorum: Gelin bu soruna neşter vuralım. Bu, devletin, sosyal devletin birinci derecede görevidir" diye konuştu.

‘ENES KARA YURTLARI ÇIPLAKLIĞIYLA ANLATTI’

İYİ Parti Milletvekili İmam Hüseyin Filiz de, birçok konuşmasında öğrencilerin yaşadığı sorunları dile getirdiğini belirtti. Filiz, "Gençlerimizin bazılarının ekonomik sıkıntılardan bazılarının da ailelerinin baskılarıyla girmiş oldukları yurtlarda yaşananların bir örneğini Enes Kara bütün çıplaklığıyla anlatmış. Diğer cemaat yurtlarında da durum farklı değil. Devlet, tüm öğrencilerimize yetecek kadar yurt yapmalı ve gereken hizmeti vermelidir, devletimiz bu hizmetleri gerçekleştirecek güçtedir. Özel yurtlar çok sıkı bir denetlemeye tabi tutulmalı, gençlerimiz hiçbir grubun, derneğin, cemaatin, vakfın eline bırakılmamalıdır" ifadelerini kullandı.

‘EYLEME GEÇMEMİZ GEREKİYOR’

CHP grubu adına söz alan Sibel Özdemir, Aladağ, ALİMDER, Ensar Vakfı’nın Karaman şubesinde yaşanan skandalları, merdiven altı kurslarda yaşanan istismarları hatırlattı. Bu olaylar ardından gerekli denetimlerin yapılmadığının altını çizen Özdemir, "Bu vahim olaylar sonrası bu iddia edilen kurumlara karşı önlemlerin alınmamasının gerekçesi nedir? Lütfen çıkıp da ‘2002'de şu kadar yurt vardı; bugün, işte bu kadar yurt yaptık’ demeyelim. Yine çıkıp da burada üzüntümüzü ifade etmenin ötesinde Meclis olarak eyleme geçmemiz gerekmektedir. Bu araştırma önergesini biz Mecliste kabul edersek gerçekten gençlerin son dönemdeki umutsuzluğuna son vermiş oluruz. O nedenle biz Cumhuriyet Halk Partisi Grubu olarak gençlerin yurt ve barınma sorunuyla ilgili Meclis gündemine getirilen bu araştırma önergesini desteklediğimizi söylemek istiyorum" diye belirtti.

AKP’Lİ ÖZBOYACI SANAL MEDYAYI ELEŞTİRDİ

AKP grubu adına söz alan Selman Özboyacı ise Enes Kara’nın başına gelenleri her kesimden insanın başına gelebileceğini söyleyerek, soruna dair söz yerine sanal medya paylaşımlarını eleştirdi. AKP iktidarı döneminde yapılan yurt sayılarını veren Özboyacı, "Bu meseleyi bir siyasi istismar ya da bu meseleyi bir inanç grubuna hedef göstererek saldırma şeklinde asla değerlendirmemeliyiz; bu, bu tür meselelere dair yapacağımız en kötü şey olur" sözleriyle cemaat ve tarikatları savundu. AKP’li Özboyacı, siyasi rant elde edilmemesi gerektiği sözlerini de sarf etti.

BEŞTAŞ: ENES KARA MİLAT OLSUN

Söz alan HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, "Ya bu önergeyi kabul edelim, Türkiye'deki bütün yurtları inceleyelim. Bunun dayanağında ne var, bu çocuklar neden saat beş buçukta kalkmaya zorlanıyor, neden her gün bir eğitim almaya zorlanıyor, neden günde az saat uykudadırlar, çocuklar parasızlık ve yoksulluk yüzünden neden her buldukları yurda gitmek zorunda kalıyorlar? Siz iktidarsınız, sizi eleştirmeyeceğiz de kimi eleştireceğiz? İktidardan beklediğimiz konuşma, çözüm odaklı konuşmadır, sorumluluk sizde çünkü. Yani öz eleştiri vermesi gereken sizsiniz, bu nedenle çağrımı bir daha yapıyorum, gelin Enes Kara bir milat olsun, yurtlarla ilgili problemlere Türkiye Büyük Millet Meclisi olarak el atalım, bu sorunu araştıralım diyorum" ifadelerini kullandı.

‘DEVLET GÖREVİNİ YAPMIYORSA MECLİS YAPSIN’

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay da cemaate ait "ışık evlerini" hatırlatarak, "Bu Meclisi bombalayanlar ışık evlerinde yetişti arkadaşlar, ışık evlerinde yetişti. Özel yurt var, vakıf yurdu var, cemaat yurdu var, kaçak yurt var, hücre evi gibi örgüt evi gibi 5-6 öğrencinin barındırıldığı yurtlar var. Özel, vakıf, cemaat, resmî yurtlar mutlaka denetlenmeli, kaçak yurtlar da derhâl kapatılmalı. Bugüne kadar bu yurtlarda tacizi gördük, sessiz kalındı; tecavüzü gördük, sessiz kalında; ihmal kaynaklı yangında ölen kızlarımızı gördük, sessiz kalındı; cinayeti gördük, sessiz kalındı; intihara da sessiz kalamaz devlet. Kaçak yurt var; taciz, tecavüz, cinayet, intihar var; olmayan tek şey devlet. Devlet görevini yapmıyorsa buna müdahale edecek olan da millet adına Millet Meclisidir" dedi.

AKP’Lİ ÖZKAN: DAHA ÖNCE MİLAT YAPTIK

AKP Grup Başkanvekili Cahit Özkan ise şunları söyledi: "Enes Kara'nın ölümü bizim gençlik noktasında yapacağımız çalışmalarda milat olamaz, daha önceden biz miladı yaptık. Çünkü AK PARTİ iktidara geldiği andan itibaren, özellikle gençlerimizin geleceğe hazırlanmaları için ve özgürce, ekonomik kaygı gözetmeksizin ilk, orta, yükseköğrenimini tamamlayabilmeleri ve yüksek lisans, doktora çalışmalarını yapabilmeleri için, tüm bu alanda özgürlüklerini ekonomik desteklerimizle artırdık."

‘ÇOCUKLAR NEDEN ÖLÜYOR O ZAMAN?’

"Demokratik toplumun özüne dokunmadan bu hususların düzenlenmesi gerekir" diyen Özkan’ın sözlerine HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, "O zaman önergeye evet deyin de hep beraber yapalım" dedi. HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, Özkan’ın "Milat değil, biz miladı çoktan yaptık" demesine "Ya, mademki yaptınız, çocuklar niye ölüyor, gençler niye intihar ediyor, neden tecavüze uğruyor, neden tacize uğruyor, neden buna çözüm üretemiyoruz?" diye sordu. "Bizim yaşayanlara saygı borcumuz var; ölülere de hakikati ortaya çıkarma borcumuz var" diyen Beştaş, "Biz burada sizden ‘Bunu yaptık’ demenizi değil, gelin yeni bir komisyon kurarak bu cemaat, vakıf ve benzeri yurtlarda yaşananları araştıralım, bunun önüne geçelim diyoruz yani herkesin imza atacağı bir önerge getirdik; bunun altını çiziyorum.

AKP’Lİ ÖZKAN ‘DUBLE YOLLARI 8 KAT ARTTIRDIK’ DEDİ

Sataşmadan söz alan AKP Grup Başkanvekili Cahit Özkan, Enes Kara’nın ölümü üzerine kürsüden AKP’nin yollar yaptığını savundu. Özkan, "Elbette AK Parti'den önce de vardı, duble yollar vardı, kilometresini biz 8 kat artırdık. Yollar vardı, yurtlar vardı" sözlerine İYİ Parti Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu, "Ya, ne alakası var?" derken, HDP İdare Amiri Mahmut Toğrul da "Ayıptır ya! Bu kadar ciddi bir meseleyi konuşuyoruz, sen nereye götürdün ya! Ya, çocuklarımızın ölümünden bahsediyoruz ya" diye karşılık verdi.

MUHALEFET TEPKİ GÖSTERDİ

Özkan’ın yurt sayısı ve kapasite verilerine de muhalefet "Biraz insan odaklı konuşsana ya!", "Saptırıyorsun", "Yaşam var, yaşama gel yaşama" sözleriyle tepki gösterdi.

KHK SAVUNMASI

AKP’li Özkan bu sefer de KHK’liler üzerinden CHP’ye sataştı. Özkan, "Sayın Altay, evet, sormamız gereken soru şu: Diyor ki: ‘FETÖ'nün ışık evlerinden AK PARTİ ders çıkarmamış.’ Yahu yıllarca bu evlerde kalıp AK PARTİ'den önce kırk yıldan beri devlete sızanları KHK'yle biz attıktan sonra siz ‘Geri getireceğiz’ demiyor musunuz? FETÖ'yle bütün ihraç edilenleri ‘Yeniden devlete alarak milletin ve devletin başına bela yapacağız’ diyen siz değil misiniz? Utanın biraz!" sözleri tartışmaya neden oldu.

‘FETÖ’YÜ SAVUNUYORDUNUZ’

Özkan’a muhalefet vekilleri bu sefer de "Sen kendin FÖTÜ'yü savunurdun yani unuttun mu? Yakışıklı, FETÖ'yü sen savunuyordun başta, nasıl oldu da şimdi pişman oldun?", "Suçluluk psikolojisi" sözleriyle laf attı.

Söz alan CHP Grup Başkanvekili Altay ise "Sanıyorum -diyorlardı, inanmıyordum- herhâlde sen de ışıkevlerinden geçmişsin, öyle anlaşılıyor" diye karşılık verdi.

BEŞTAŞ: SEN ÖLÜMÜ SAVUNDUN CAHİT ÖZKAN

Beştaş’ta "KHK'yi savunmak ölümü savunmak demek. Evet, sen ölümü savundun Sayın Cahit Özkan. Neden biliyor musun? KHK'lilerin ihracını savunmak hukuku reddetmektir çünkü hukuka aykırıdır. Bugün olmasa yarın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinden bu kararlar dönecek. O evlerin hepsini siz organize ettiniz. Cemaatleri de siz yerleştirdiniz, sonra da suçlu ilan ettiniz" dedi.

Önerge AKP ve MHP oylarıyla reddedildi. (MA)

Öne Çıkanlar