Cem Özdemir, Köln’den Demirtaş’a selam gönderdi

Cem Özdemir, Köln’den Demirtaş’a selam gönderdi
Yeşiller'in dört Köln milletvekili Katharina Dröge, Arndt Klocke, Sven Lehmann ve Berivan Aymaz’ın geleneksel yaz sonu resepsiyonunda Merkel'in dış politkası sert bir şekilde eleştirildi.

Ayşegül KARAKÜLHANCI


ARTI GERÇEK- Yeşiller Partisi'nin Köln Milletvekilileri Katharina Dröge, Arndt Klocke, Sven Lehmann ve Berivan Aymaz’ın geleneksel 'SpätSommerGrün' resepsiyonu 26 Ağustos akşamı Köln’de yapıldı.

Almanya genel seçimlerine bir ay kala yapılan resepsiyona Köln’ün kozmopolit yapısını yansıtan renkli bir davetli kitlesi katıldı. Akşam saatlerinde yağan sağnak yağışa rağmen davetliler hem canlı müziği hem de konuşmacıları ilgiyle dinledi.

Milletvekilleri ve Yeşiller’in yeni adaylarının arasında gecenin en ünlü konuğu Federal Parlamento milletvekili Cem Özdemir oldu.

Cem Özdemir, feminist vurgularla yaptığı güçlü konuşmasında, Merkel hükümetinin iklim, ulaşım ve sosyal politikadan dış politikaya kadar olan başarısızlıklarını tek tek değindi. Konuşmasının en önemli bölümlerinden birini Hristiyan Demokratlar Biriliği (CDU) ve Sosyal Demokratlar’ın (SPD) oluşturduğu Büyük Koalisyon’un başarısız Afganistan politikası oluşturdu.



ÖZDEMİR: İNSANİ BİR DIŞ POLİTİKAYA DÖNMENİN ZAMANI GELDİ

Resepsiyon başlamadan önce Kabil havaalanında yaşanan ve 90 kişinin hayatını kaybettiği patlama geceye damgasını vurdu. Özdemir’in, "Artık dış politikadan vazgeçmenin iyi bir fikir olmadığını görüyoruz. İnsani bir dış politikaya dönmenin zamanı geldi. Alman ordusunu böyle bir duruma göndermek zorunda olduğumuz için utanıyorum" cümleleri en çok alkış alan anlardan biriydi.

Alman hükümetinin AKP ve Erdoğan iktidarı ile olan ilişkilerini de eleştiren Özdemir resepsiyona katılan Süleyman Demirtaş’ın şahsında Edirne’de cezaevinde tutuklu bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ı da selamladı.



Federal Parlamento Milletvekili Katharina Dröge yaptığı konuşmada öncelikle Yeşiller’in iklim ve çevre politikalarında radikal değişiklikler yapmaya hazır olduklarını, bunun için sadece iktidara gelmeleri gerektiğini ifade etti. Dröge de Merkel hükümetinin Afganistan’da izlediği politikanın yanlışlığını dile getirdi.

Dröge, "Afganistan’dan insanlar benden oradan çıkmaları için yardım etmemi istiyorlar" diyerek ekledi: "Ancak öncelikle Dışişleri Bakanlığı’nın sonra ABD’nin Kabil havaalanından çıkışları gerçekleştirmek için izin vermesi gerekiyor." Dröge’nin "seçilmiş bir milletvekili olarak sizden yardım isteyen zor durumdaki insanlara yardım edemiyor olmak çok zor" derken sesi titredi.

Kuzey Ren Vestfalya eyaleti Yeşiller Milletvekili Berivan Aymaz da CDU’lu Eyalet Başbakanı Armin Laschet’in Afganistan’da yaşanan insanlık dramına rağmen "Afgan mülteci almayacağız" sözlerini sert eleştirdi.

Köln Büyükşehir Belediye Meclisi’nde Yeşiller tüm demokratik gruplarla birlikte Afganistan'dan koruma talep eden insanların Köln’e kabul edilmesi için olumlu oy kullandıklarını söyledi. Köln’ün mülteci ve göçmen dostu, güvenli bir ev olduğunu ve bunun böyle kalacağını vurguladı. 

Tüm konuşmacılar Almanya’da yaşanan sel felaketine, Yunanistan, Türkiye, İspanya gibi ülkelerdeki sert orman yangınlarına da değinerek iklim politikalarının son derece acil değişmesi gerektiğini vurguladılar.


Fotos: Nina Gschlößl

 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar