Ayşegül Karakülhancı

Ayşegül Karakülhancı

CDU yeniden büyük güç olmayı delegelerin yüzde 95 oyunu alan Merz'le deneyecek

Hristiyan Demokratlar Birliği (CDU), Almanya halkını tekrar net, istikrarlı, güven vaat eden bir rota çizeceğine ikna etmek gibi büyük ve önemli görevi artık Merz'in omuzlarına yükledi

Almanya‘nın Hristiyan Demokratlar Birliği’ne (CDU) 2000 yılından 2018 yılına kadar eski şansölye Angela Merkel liderlik etti. 18 yıl Merkel partinin, 16 yıl boyunca da ülkenin lideri oldu. CDU Merkel’le birlikte çok değişti ama Merkel’den sonra da onun liderliğindeki parti olarak kalmadı. Merkel değişti, CDU değişti, Avrupa değişti, kısacası bütün dünya değişti.

Almanya'nın da refahını birçok ülkenin de yaşadığı gibi küresel göç, küresel ekonomik krizler tehdit ediyor. Federal Cumhuriyet’in merkez partisi CDU, Merkel’den sonra Kramp-Karrenbauer ve Armin Laschet’le yoluna devam etmeye çalıştı. Ancak her iki liderle de başarı ivmesi düşmeye devam etti. Armin Laschet’in başbakan adaylığında girdiği son federal seçimlerde büyük oy kaybına uğradı ve muhalefete çekildi.

Şimdi partiyi içinde bulunduğu gerilemeden çekip çıkarma görevini 22 Ocak günü CDU liderliğine seçilen Friedrich Merz üstlendi.

CDU, Almanya halkını tekrar net, istikrarlı, güven vaat eden bir rota çizeceğine ikna etmek gibi büyük ve önemli görevi artık Merz'in omuzlarına yükledi. Hristiyan Demokratlar güçlü bir "yeniden başlama" isteğindeler ve bu yolu partinin eski muhafazakâr kanadından gelen Merz’le yürümeye karar verdiler.

MERZ’İN ÖNÜNDE DÖRT ÖNEMLİ EYALET SEÇİMİ VAR

CDU'nun yeni program belirlemek, halkın güvenini tekrar kazanmak için çok az zamanı var. 2022’nin ilkbaharında dört önemli eyalet seçimi var. Bunlardan biri ve önemlisi en kalabalık nüfusa sahip olan Kuzey Ren Vestfalya (NRW) eyaleti. CDU parti üyeliğine sahip üç eyalet başbakanı makamlarında kalmak istiyor: 27 Mart'ta Saarland'da Tobias Hans, 8 Mayıs'ta Schleswig-Holstein'da Daniel Günther ve Kuzey Ren-Vestfalya'da Hendrik Wüst. Dördüncü eyalet seçimi ise Aşağı Saksonya'da Ekim ayında yapılacak.

Bu seçimler hem partinin hem de Merz’in liderlik geleceği için çok önemli bir sınav olacak. Özellikle Saarland’daki eyaletteki bu seçimlerde CDU kritik bir durumda. Geçtiğimiz Kasım ayında yapılan bir ankette, eyalette daha önce CDU'nun küçük ortağı olan SPD birdenbire en güçlü parti oldu. Anket sonuçları gerçekte de böyle kalırsa, CDU 1999'dan beri ilk kez eyalet başbakanlığını kaybedebilir. Merz liderlik rolünü ne kadar hızlı netleştirirse Saarland seçimleri için o kadar iyi olacak.

Bunun yanı sıra Merz, Federal Meclis'teki muhalefet lideri görevini iyi bir biçimde yerine getirmek zorunda. Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yeşiller ve Hür Demokrat Parti’den (FDP) oluşan koalisyonun hatalarını iyi tespit eder ve bunu kamuoyuna güçlü şekilde yansıtırsa o kadar hızlı muhalefet lideri olarak destek sağlayacaktır. Bu durumda ‘trafik lambası’ koalisyonu da tekrar ayağa kalkmaya çalışan CDU’ya karşı oldukça dikkatli olmak zorunda.

66 yaşındaki Merz, Merkel’in en önemli karşı oyuncusuydu. İki kez girdiği parti liderliği yarışını kaybetmişti. Fakat 22 Ocak Cumartesi günü yapılan parti kongresinde delegelerinin sürpriz bir biçimde neredeyse yüzde 95'inin oyunu alarak Konrad Adenauer, Helmut Kohl gibi isimlerin liderlik ettiği partinin başına geçmiş oldu.

Federal seçimlerde 2.5 milyon seçmenin oyunu kaybeden CDU’nun yeni lideri Merkel’in çizgisinden farklı bir çizgi ortaya koyarken onun seçmenini de kazanmak için kimi noktalarda Merkel siyasetini de yürütmenin dengesini iyi tutturmak zorunda. Unutmamak gerekir ki hala anketlerde Merkel, ülkedeki en popüler siyasetçi olarak birinci sırada çıkıyor.

MERKEL KONGREYE KATILMADI

Eski parti lideri ve şansölye Angela Merkel CDU'dan çok uzaklaştı. Partinin onursal başkanı olmayı reddetti. Parti kongresine katılmadı ve adı da partide eskisi kadar geçmiyor. Herkesin partiyi bu dar boğazdan çıkaracak birine ihtiyacı var. 16 yıl ülke yönetiminde en büyük söz sahibi olan, CDU tüm profilini Laschet’in başbakan adayı ve lideri olduğu dönemde kaybetti. Bu hem parti için hem de CDU seçmeni için büyük bir hayal kırıklığı oldu. Bu nedenle de partisinin yeni genel başkanından beklentileri oldukça büyük olacak. Bu da yeni liderin üzerindeki en büyük baskı unsurunu oluşturuyor.

Parti içerisinde hiç kimse, artık yeni liderleriyle beraber geriye bakmak istemiyor. Geçmişi, Laschet ile birlikte geride bırakmak istiyorlar.

Merz’in partisi ondan güçlü bir liderlik bekliyor. Bu süreci nasıl yönetecek ve nasıl bir yol haritası izleyecek bu liderliği süresi içerisinde görülecek. Hür Demokratların trafik ışığı koalisyonundaki rolüyle şimdiden hayal kırıklığına uğramış birçok FDP seçmeni mevcut. Açık bir ekonomik politika içeriğiyle bu seçmenleri CDU kazanabilir. Her şeyden önce ülkedeki yükselen enflasyon, satın alma gücündeki hızlı kayıp, CDU'nun kısa süre içinde trafik lambası koalisyon partilerine karşı puan kazanabileceği bir soruna dönüşebilir.

2022 CDU ve Merz için zorlu bir yıl olacak. Federal hükümetteki CDU tarihte üçüncü kez tekrar muhalefette. Ama belki de muhalefetteki CDU yeniden güçlenme ve yenilenme şansı bulur. Merz, ülkenin onlarla emin ellerde olduğu hissini verebilirse, Birlik Partileri muhalefetten yeniden hükümete geri dönebilir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Ayşegül Karakülhancı Arşivi