Çay işçisi göçü başladı, uzmanlar uyardı: Bölge için risk

Çay işçisi göçü başladı, uzmanlar uyardı: Bölge için risk
Mayıs ayında başlayacak çay hasadı için büyük kentlerden Karadeniz bölgesine doğru hem mevsimlik işçi hem de üreticilerin gerçekleştireceği göç nedeniyle uyarı geldi.

Coronavirus (Covid-19) salgınındaki vaka artışıyla gündemde olan Karadeniz'de, çay hasadı nedeniyle başlayan insan hareketliliği, hasta sayısının artması endişelerini de beraberinde getirdi. 

Mayıs ayında Doğu Karadeniz'de başlayacak çay hasadı için üreticilerin ve işçilerin bölgeye göçü başladı. Uzmanlar salgın döneminde denetimlerden kaçarak hasada katılmak isteyenlerin olduğunu ve bu durumun risk taşıdığı uyarılarını yapıyor.

Doğu Karadeniz’de, Rize, Trabzon, Artvin ve Giresun illerinde, 830 bin dekar alanda 1 milyon üretici aile tarafından yapılan yaş çay üretiminde hasat dönemi yaklaşıyor.

Mayıs ayında başlayacak çay hasadı için geçen yıl olduğu gibi büyük kentlerden bölgeye 100 binin üzerinde üretici gidecek.

Büyük çoğunluğu İstanbul ve Ankara'da yaşayan üreticiler bölgeye  gelmeye başlarken, kent ve köylere gelenler, çay bahçelerinin bakımını yapıyor. Bu yıl da Coronavirus tedbirleri kapsamında sınır kapılarının kapatılması nedeniyle Gürcistan ve Azerbaycan uyruklu 40 bin işçi ülkeye gelemeyecek.

‘BÖLGE VE SEKTÖR İÇİN RİSK’

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk Aydın da ülkeye kaçak giren bazı işçilerin denetimlerden kaçarak bölgeye ulaşıp çay tarımına dahil olmaya çalıştıklarını söyledi.

Prof. Dr. Aydın, "Hukuki sorunların dışında bunların bir sağlık sorunu ile gelebilecekleri ve sağlık açısından risk oluşturabileceklerini unutmamak lazım. Çay tarımı işverenlerinin bu tip işçileri çalıştırması durumunda kendilerinin de risk altında olacaklarını göz önüne alarak en azından bu insanların sağlık kontrollerini resmi yollardan yaptırmaları şarttır. Aksi halde bölge ve sektör için risktir" diye konuştu. (DHA)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar