Çavuşoğlu: Rusya da ABD de verdiği sözleri tutmadı

Çavuşoğlu: Rusya da ABD de verdiği sözleri tutmadı
Olası Suriye operasyonu hakkında konuşan Dışişleri bakanı, ABD ve Rusya'yı sözlerini tutmamakla suçladı. Çavuşoğlu, İsveç'in iadesi talep edilen kişileri Türkiye'ye göndermediğini söyledi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, katıldığı canlı yayında gündeme ilişkin soruları yanıtladı. 

Suriye'ye yönelik operasyonla ilgili soruya "Daha önceki operasyonlarımızın amaçları neydi? Sınırımızın hemen Suriye tarafındaki terör yapılanmasını buradan temizlemekti. DAEŞ'e karşı operasyonumuzun da hedefi buydu, YPG, PKK'ya karşı operasyonlarımızın da gerekçesi buydu. Önümüzdeki süreçte yapılacak operasyonun da amacı budur." şeklinde cevap verdi. 

'ABD DE RUSYA DA SÖZLERİNİ TUTMADI'

Çavuşoğlu, Rusya ve ABD'yi de verilen sözleri tutmamakla suçladı: 

"Burada terör mevcudiyeti hala var. Rusya Federasyonu ve ABD ikisi birden, ikisini de suçluyoruz. Sözlerini tutmadılar. 2019'da beş gün içinde ABD ile müzakere ettik, Rusya'yla da Soçi'de bir mutabakata vardık. Her ikisi de ortak açıklama ve mutabakata göre bu teröristleri bu bölgelerden temizleyeceklerdi. Hiçbir müdahale etmedikleri gibi bazı bölgelerde Ruslarla devriye geziyorlar, birçok yerde de özellikle kuzeydoğusunda ABD, silah desteğini devam ettiriyor. Niye bu terör örgütüne bu kadar destek veriyorsunuz? Suriye'yi bölmek istiyorsunuz, bize karşı mı destek veriyorsunuz. ABD'nin bunu açıklaması gerekiyor. DAEŞ'le mücadele falan bunları bırakalım."

Olası operasyonun Suriye'nin toprak bütünlüğünü destekleyeceğini ileri süren Çavuşoğlu, "Teröristlerin ülkeden temizlenmesi Suriye'nin toprak bütünlüğü bakımından da önemlidir. Türkiye her türlü hazırlıklarını yapıyor. Bu artık bir motto hâline geldi, Cumhurbaşkanı'mızın sözü: Bir gece ansızın." diye konuştu. 

'İADESİNİ İSTEDİĞİMİZ KİŞİLER GÖNDERİLMEDİ'

Çavuşoğlu, İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya katılımı ile ilgili olarak imzalanan mutabakat zaptı ile ilgili olarak da iki ülkeyi eleştirdi, Ankara'nın iadesini istediği kişilerin gönderilmediğini vurguladı:  

"Sonuçta hükümetin İsveç Dışişleri Bakanı'nın ve İsveç hükümetinin bu konulardaki açıklamalarını olumlu buluyoruz da bu mutabakat zaptının gereğini yerine getiriyorlar mı getirmiyorlar mı ona bakmamız lazım. Sözle olmaz bu. Türkiye'nin güvenlik endişelerini anlıyoruz, mutabakat zaptını imzalamadan önce bu güzel, kulağa hoş gelen bir cümle. Şimdi mutabakat zaptı ortada, yükümlülükler belli. Bunları yerine getireceksiniz. Ülkede terör propagandasına izin vermeyecekler. Halen yapılıyor. Tamam yapanları eleştir de, engellemek de senin yükümlülüğünde. Bu taahhütleri yerine getirmesi lazım. Finlandiya'da bir sessizlik var. İsveç'te maalesef bu devam ediyor. Henüz iadesini talep ettiğimiz kişiler de Türkiye'ye gönderilmedi."

'F-16 MÜZAKERELERİ İYİ GİDİYOR'

ABD'den satın alınacak F-16 uçakları ile ilgili müzakerelere de değinen Çavuşoğlu, bu konuda olumlu konuştu: 

"İlk bakan düzeyinde toplantıyı da Blinken'le gerçekleştirdik. F16 müzakereleri gayet iyi gidiyor. Müzakereler konusunda yönetimin yaklaşımı gayet olumlu. Diğer taraftan Kongre'deki, çok katı olumsuz hava da dağılmış durumda. Bu iş birliğinin NATO için de stratejik önemi var.  Türkiye'nin son zamanlarda üstlendiği rolün de farkındalar. Umalım bu geçici bir farkındalık olmaz. Biz eskiden beri bu tür konularda üzerimize düşeni yapıyoruz her zaman. Türkiye güvenilir bir ülkedir, sözünde duran bir ülkedir. Evet sorunlar var ama olumlu bir süreç de var"

Öne Çıkanlar