Zaporijya santrali Rusya güçlerinin eline geçti

Zaporijya santrali Rusya güçlerinin eline geçti
Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısında 9. güne girilirken Rus ordusunun ilerleyişi sürüyor. Putin operasyonun durmayacağını söyledi. Zaporijya nükleer santralinin ele geçirildiği açıklandı.

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik askeri operasyonu dokuzuncu gününe girdi. Rus ordu birlikleri Kiev de dâhil olmak üzere tüm Ukrayna'da etkinliğini artırdı.

Rusya ile Ukrayna arasında Belarus sınırında yapılan ikinci tur müzakereler son buldu. Taraflar üçüncü defa bir araya gelmek konusunda anlaşırken, Ukrayna tarafı sivillerin tahliye edilmesi için insani koridorlar oluşturulması konusunda mutabakata varıldığını duyurdu. 

Ukrayna-Rusya heyetleri, tahliyelerin yapılacağı bölgelerde geçici ateşkesin sağlanması konusunda anlaşmaya vardı. Ancak heyetler kısa süre içinde 3. oturumun yapılması konusunda mutabık kaldı.

4 Mart'ta Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinde yaşanan gelişmeler şöyle:


CANLI BLOG ?


23.42: BM: UKRAYNA'DA ÖLEN VE YARALANAN SİVİLLERİN SAYISI 1000'İ GEÇTİ

BM, Ukrayna'da 24 Şubat'tan bu yana ölen ve yaralanan sivillerin sayısının 1000'i geçtiğini açıkladı.

BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, günlük basın brifinginde, Ukrayna'da Rus işgalinde şimdiye kadar 331 sivilin hayatını kaybettiğini söyledi.

24 Şubat-3 Mart'ta ölen ve yaralan sivillerin sayısının 1006'ya yükseldiğini belirten Dujarric, 1,2 milyondan fazla kişinin ise ülkeden ayrıldığını ifade etti.

23.00: 'RUSYA'NIN ZAPORİJYA NÜKLEER SANTRALİ'NE SALDIRISI SORUMSUZLUĞUN ZİRVESİ'

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, Rusya'nın Zaporijya Nükleer Santrali'ne saldırısını "sorumsuzluğun zirvesi" olarak nitelendirerek, bu ülkeye santral çevresindeki saldırılarını durdurma çağrısı yaptı.

22.43: RUSYA TWİTTER'I DA YASAKLADI

Rusya'nın Facebook'tan sonra Twitter'ı da ülkede yasakladığı bildirildi.

22.16: BLİNKEN: RUSYA HİÇ BU KADAR İZOLE OLMAMIŞTI

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Brüksel’de AB’den meslektaşlarıyla yaptığı toplantının ardından Rusya'nın Ukrayna işgali hakkında konuştu. "Rusya hiç bu kadar izole olmamıştı, biz hiç bu kadar birleşmemiştik" dİyen Blinken, Rus birliklerinin "sivillere saldırmak da dahil olmak üzere giderek daha fazla acımasız yöntemler kullandığını" ifade etti. ABD Dışişleri Bakanı Kremlin’in izlediği politikayı değiştirmemesi halinde daha fazla izole olacağını ve ekonomik sancı yaşayacağını belirtti. Blinken ayrıca, Ukrayna hava sahasını Rusya'ya kapatmanın tek yolunun NATO'nun bölgeye müdahalesi ile olabileceğini ve bunun da savaşın tüm Avrupa'ya yayılması anlamına geleceğini dile getirdi.

21.25: BORRELL: YAPTIRIMLARI SAVAŞ TETİKLEDİ, HEDEF RUSYA'DA REJİM DEĞİŞİKLİĞİ DEĞİL

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Rusya’ya yönelik yaptırımların hedefinin rejim değişikliği olmadığını belirterek, Brüksel’de yaptığı açıklamada yaptırımları savaşın tetiklediğini ifade etti. Borrell ayrıca, AB'nin Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy’den Rusya'ya taviz vermesini istemeyeceğini kaydetti.

20.45 RUSYA FACEBOOK'U YASAKLADI

Rus devlet haber ajansı RIA Novosti'nin haberine göre Rusya, Facebook'u yasakladı.

Rusya medya denetleme kurumu Roskomnadzor'un sosyal medya platformu Facebook'a erişimi engelleme kararı aldı.

Ekim 2020'den bu yana Facebook'un Rus medyasına karşı 26 ayrımcılık vakası uyguladığının tespit edildiği, erişim sınırlamasının Russia Today (RT) ve RIA haber ajansı gibi devlet destekli kanallarla sınırlı olduğu ifade edildi.

20.30: ZELENSKİY'DEN AB'YE ÇAĞRI: UKRAYNA DÜŞERSE AVRUPA DÜŞER

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, canlı yayın konuşmasında Avrupa Birliği'ne seslenerek "Ukrayna düşerse Avrupa düşer. Yaşananları göz ardı etmeyin. Dışarı çıkın ve Ukrayna'yı elinizden geldiğince destekleyin" dedi.

19.40: ZELENSKİY ERDOĞAN İLE GÖRÜŞTÜ

Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenskiy, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ile telefonda görüştü.

Görüşme sonrası açıklama yapan Zelenski, Twitter hesabından "İstikrarlı desteği için Türkiye’ye minnettarız" ifadesini kullandı.

18.00: BM'DEN RUSYA'YA 'NÜKLEER FELAKET' UYARISI

Birleşmiş Milletler (BM), Rusya'nın, Ukrayna'daki Zaporijya Nükleer Santrali'ne saldırısının uluslararası insani hukuku ihlal ettiği uyarısı yaparak, nükleer bir felaket yaşanmaması çağrısında bulundu.

BM Siyasi İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Rosemary DiCarlo, BM Güvenlik Konseyine brifinginde, "Nükleer santrale saldırı sonrası çıkan yangının soğutma sistemini ve güç merkezini değil, bir eğitim tesisini etkilediğini anlıyoruz." dedi.

"Nükleer santraller ve diğer kritik sivil altyapılar etrafındaki askeri operasyonlar kabul edilemez ve son derece sorumsuzca." değerlendirmesinde bulunan DiCarlo, "Nükleer santrallere yapılan saldırılar uluslararası insani hukuka aykırı." ifadesini kullandı.

Nükleer bir felaket yaşanmaması için her türlü çabanın gösterilmesi çağrısında bulunan DiCarlo, "Ukrayna, büyük bir nükleer kazanın yol açabileceği yıkımı çok iyi biliyor. 1986'daki Çernobil felaketi, tüm nükleer santrallere en yüksek seviyede güvenlik sağlanmasının hayati derecede önemli olduğunun kalıcı bir örneğidir." diye konuştu.

18.00: MİCROSOFT'TAN RUSYA KARARI

ABD'li teknoloji şirketi Microsoft Rusya'daki ürün ve hizmet satışını durdurduğunu açıkladı.

17.58: UKRAYNA ZELENSKİY'NİN ÜLKEYİ TERK ETTİĞİ İDDİALARINI YALANLADI

Ukrayna Yüksek Şûrası, Devlet Başkanı Zelenskiy'nin kaçtığı iddiasını yalanladı. Yapılan açıklamada Zelenskiy’nin Ukrayna'dan ayrılmadığı ve Kiev’de olduğu belirtildi.

17.45: 'PUTİN BİZİ AVRUPADAKİ SURİYE YAPMAK İSTİYOR'

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba NATO Dışişleri Bakanları olağanüstü toplantısına video aracılığıyla katıldı. Kuleba, çok geç olmadan harekete geçilmesini söyledi. Putin'in Ukrayna'yı "Avrupa'daki Suriye" yapmak istediğini savunan Kuleba, "Savaşmaya hazırız. Mücadeleye devam edeceğiz. Ancak şimdi bize somut, kararlı ve hızlı eylemlerde yardımcı olacak ortaklara ihtiyacımız var" dedi.

17.40: PUTİN SUUDİ ARABİSTAN VELİAHT PRENSİ İLE GÖRÜŞTÜ

Putin, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Salman ile telefonda görüştü.

Rusya Dışişleri’nden yapılan açıklamada Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Salman Al Saud ile telefon görüşmesi yaptı. Görüşmede, OPEC + üye ülkelerinin küresel petrol piyasasında istikrarın sağlanmasına yardımcı olma yükümlülüklerini tutarlı bir şekilde yerine getirmelerinden memnuniyet duyulduğu kaydedildi.

17.35: SCHOLZ'DAN PUTİN'E ÇAĞRI

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Putin'i Ukrayna'daki saldırıları sona erdirmeye ve yardıma izin vermeye çağırdı. İki lider telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

17.20: BM İNSAN HAKLARI KONSEYİ: 331 SİVİL ÖLDÜ

Ukrayna'da insan hakları ihlallerine karışan Rus yetkililer hakkında soruşturma açılması talebini kabul eden BM İnsan Hakları Konseyi, Rusya'nın saldırısından bu yana ülkede 331 sivilin hayatını kaybettiğini, 675 sivilin yaralandığını duyurdu.

16:52: İSVİÇRE HÜKÜMETİ RUSYA MERKEZ BANKASI'YLA İŞLEMLERİ ASKIYA ALDI

İsviçre hükümeti Rusya'ya karşı yeni yaptırım kararlarını onayladı. Avrupa Birliği'nin (AB) Rusya'ya karşı yaptırımları desteklediğini açıklayan hükümet, Rusya Merkez Bankası'yla mevcut işlemlerin askıya alındığını duyurdu. Açıklamada, Rusya'ya dönük yaptırım kararlarını desteklemenin olası bir enerji krizine yol açma ihtimaline karşılık İsviçre'nin bu kışı karşılayacak doğalgazının mevcut olduğu da aktarıldı.

16:31: İTALYA İLE RUSYA ARASINDA SİVİLLERİN TAHLİYESİ İÇİN SICAK HAT AÇILDI

İtalya Dışişleri Bakanı Luigi Di Maio, Rusya'yla Ukrayna'daki sivillerin tahliyesine ilişkin sıcak hat açıldığını belirtti. NATO Dışişleri Bakanları Konseyi toplantısından sonra açıklama yapan Di Maio, "Sivillerin Ukrayna'dan tahliyesi için Rusya'yla sıcak hat açtık. Bu, İtalya Dışişleri Bakanlığı'nın Kriz Merkezi ve istihbarat servisleriyle insani açıdan yürüteceğimiz bir çalışma" diye konuştu.


16:18: BM GÜVENLİK KONSEYİ ACİL GÜNDEMİYLE TOPLANACAK

AFP haber ajansı, BM Güvenlik Konseyi'nin Ukrayna kriziyle ilgili acil gündemiyle toplanma kararı aldığını duyurdu.

15:53: HOLLANDA VE İSVEÇLİ ŞİRKETLERDEN BELARUS KARARI

Avrupalı şirketler Rusya'nın desteklediği Belarus'la da ilişkileri askıya alıyor. Hollandalı nakliye ve lojistik şirketi Maersk, Belarus'a mal taşımacılığının yalnızca "gıda maddeleri, ilaçlar ve insani yardım" içeren nakliye taleplerinin kapsamlı bir araştırma sonrası kabul edileceğini açıkladı .Maersk, Rusya ve Ukrayna'ya yapılan tüm yeni hava rezervasyonlarının da askıya alındığını ekledi. İsveçli IKEA şirketi de Belarus'a satışlarını durduğunu açıklamıştı.

15:28: BRÜKSEL'DE NATO TOPLANTISI: RUSYA İLE ÇATIŞMA İSTEMİYORUZ

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Brüksel'de düzenlenen NATO dışişleri bakanları toplantısında konuştu. Rusya'nın, Avrupa kıtasındaki güvenliğe zarar verdiğini savunan Stoltenberg, "(Rusya) Avrupa'da, İkinci Dünya Savaşı'ndan beri görülmeyen bir savaşa girişti. Güç kullanımı yoluyla temel ilkelerin tartışıldığı yeni normal oluşturdu. Her tarafa yayılan çatışma tehdidi gerçek. Ukrayna halkı ve demokratik olarak seçilmiş hükümetin yanındayız" ifadelerini kullandı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e seslenen Stoltenberg, "Putin'e savaşı sonlandırma, tüm askeri güçleri Ukrayna'dan çıkarma çağrısı yapıyoruz. Diplomatik çabalara iyi niyetinizle katılın. NATO bir savunma ittifakıdır. Rusya ile çatışma istemiyoruz. Ancak, Washington Anlaşması'nın 5'inci Maddesine kuvvetli bir şekilde bağlıyız. NATO, topraklarının her bir karışını koruyup savunacaktır" dedi. Stoltenberg, "Putin'e savaşı derhal ve şartsız durdurma çağrısı yapıyoruz" diye konuştu.

Stoltenberg, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'nin çağrısını yaptığı uçuşa yasak bölge hakkında da şu ifadeleri kullandı: "Müttefikler, Ukrayna hava sahasında NATO uçaklarının veya Ukrayna topraklarında NATO askerlerinin bulunmaması gerektiğinde hemfikir."

15.37: ÇAVUŞOĞLU: TÜRKİYE HAVA SAHASININ AÇIK OLMASI STRATEJİK VE İNSANİ BAKIMDAN ÖNEMLİ

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, şartlar el verirse Antalya Diplomasi Forumunda Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ve Ukraynalı mevkidaşı Kuleba'yı bir araya getirmek istediklerini söyledi.

Çavuşoğlu, dün itibarıyla Ukrayna’dan 9 bin 653 Türk yurttaşının tahliye edildiğini bildirdi. Çavuşoğlu aryıca Türkiye hava sahasının açık olmasının stratejik ve insani bakımdan önemli olduğunu söyledi.

15:17: KREMLİN: ÇÖZÜM VE MÜZAKERELERİN AKIBETİ KİEV'İN VERECEĞİ TEPKİYE BAĞLI

Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov gazetecilere açıklamalarda bulundu. Ukrayna-Rusya arasında Belarus'ta yapılan müzakerelere ilişkin konuşan Peskov, görüşmelerde Ukrayna'yla ilgili henüz bir anlaşmaya varılmadığını belirterek "Ukrayna tarafına sorunun çözümünün nasıl olacağını söyledik. Müzakerelerde bundan sonra olacaklar Kiev'in vereceği tepkilere bağlı" açıklaması yaptı. Peskov, "Rusya halkının Putin'in arkasında durması gerektiği" görüşünü de paylaştı.

14:48: BM'DEN RUS ÜST DÜZEY YETKİLİLERE SORUŞTURMA TALEBİNE ONAY

AFP'nin aktardığına göre, Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi, Ukrayna'da hak ihlalleri tespit edilen üst düzey Rus yetkililere soruşturma açılması yönündeki talebi yapılan oylamanın ardından kabul etti.


14.14: PUTİN'DEN DÜNYAYA: RUSYA'YLA İLİŞKİLERİ NORMALLEŞTİRİN

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, diğer ülkelere Rusya'yla ilişkilerini normalleştirme çağrısı yaptı. 'Komşulara karşı art niyet taşımadıklarını' belirten Putin, "Rusya diğer devletlere karşı ekonomik yükümlülüklerini yerine getirecek" dedi.

13.30: JOHNSON: PUTIN'İN EYLEMLERİ AVRUPA İÇİN BİR TEHDİT

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski'yle telefon görüşmesinde, Rusya'nın Zaporijya Nükleer Santrali'ne yönelik saldırılarına atıfta bulunarak, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in pervasız eylemlerinin artık tüm Avrupa'nın güvenliğini doğrudan tehdit edebileceğini belirtti.

13.22: ALMANYA BAŞBAKANI SCHOLZ

Almanya Başbakanı Scholz. NATO'nun Ukrayna'daki çatışmaya askeri anlamda dahil olmayacağını söyledi.

13:09: 'RUS ASKERLERİ MİKOLAYIV KENTİNE GİRDİ'

 Mikolayıv Belediye Başkanı Oleksandr Senkevich, Rus askerlerinin kente girdiğini açıkladı.

12:57: LUKAŞENKO: BELARUS ORDUSU OPERASYONA KATILMAYACAK

Belarus Devlet Başkanı Aleksander Lukaşenko, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le bugün 'uzun' bir telefon görüşmesi yaptığını açıkladı. Lukaşenko, Belarus ordusunun Rusya'nın Ukrayna'daki askeri operasyonuna katılmadığını ve katılmayacağını söyledi.

12:00: RUSYA SAVUNMA BAKANLIĞI: ZAPORİJYA NÜKLEER SANTRALİ KONTROLÜMÜZDE

Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'daki Avrupa'nın en büyük nükleer santrali Zaporijya'da kontrolü sağladıklarını doğrulayan bir açıklama yaptı. Santralin faaliyetlerinin normal bir biçimde devam ettiği aktarılan açıklamada, dün gece çıkan yangından "Ukraynalı sabotajcıların sorumlu olduğu" savunuldu ve "canavarca bir provokasyon" denildi.

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, bölgenin 28 Şubat'tan beri kendilerinin kontrolünde olduğunu söyleyerek, "Fakat dün gece nükleer santralin yanındaki bölgede, Kiev'deki milliyetçi rejim tarafından devasa bir provokasyon yapıldı" dedi. Rus sözcü, bölgede bir Rus devriye ekibine Ukraynalı bir sabotajcı grubu tarafından saldırıldığını savundu.


11.35: REUTERS: YAMAL BORU HATTI DURDU

Rusya'nın batıya giden Yamal-Avrupa doğalgaz boru hattı Cuma günü durduruldu.



11.35: BLINKEN ÇATIŞMAYA HAZIRIZ

ABD Dışişleri Bakanı Blinken: NATO savunmacı bir ittifaktır ancak bize bir çatışma gelirse buna hazırız.

11.05: KANADA: NATO TÜM OLASI SENARYOLARI GÖRÜŞECEK

Brüksel'de NATO karargahında bugün dışişleri bakanları toplantısı yapılacak. Toplantıda, Ukrayna'nın Rus hava saldırılarına karşı NATO'ya uçuşa yasak bölge çağrısının da görüşülmesi bekleniyor. Kanada Dışişleri Bakanı Marc Garneau, "NATO bu savaşı durdurmak için tüm olası senaryoları görüşecek" dedi.

Litvanya Başbakanı Ingrida Šimonytė ise yaptığı açıklamada, uçuşa yasak bölge çağrılarının "sorumsuzca" olduğunu söyledi.

10.38: İNGİLTERE: MARİUPOL, UKRAYNA KONTROL ALTINDA ANCAK YOĞUN SALDIRILARA MARUZ KALIYOR

Reuters aktardığı haberde İgiltere'nin Cuma günkü istihbarat güncellemesinde, güneydoğu liman kenti Mariupol'un Ukrayna kontrolü altında kaldığı, ancak Rus güçleri tarafından kuşatıldığı ve yoğun saldırılara maruz kaldığı belirtildi.

Savunma Bakanlığı, "Mariupol Ukrayna'nın kontrolünde kalmaya devam ediyor, ancak muhtemelen Rus güçleri tarafından kuşatıldı. Kentin sivil altyapısı yoğun Rus saldırılarına maruz kaldı" dedi.

09.52: UKRAYNA, RUS KUVVETLERİNİN ZAPORİJYA NÜKLEER SANTRALİNİ ELE GEÇİRDİĞİNİ AÇIKLADI

Reuters'ın Ukraynalı yetkililere dayandırdığı habere göre, Rus askeri güçleri Ukrayna'nın güneydoğusundaki Zaporijya nükleer santralini ele geçirdi. Sosyal medyada "Operasyon personeli güç ünitelerinin durumunu izliyor" ifadesine yer verilerek, operasyonların güvenlik gerekliliklerine uygun olması için çaba sarfedildiği belirtildi.

Rus kuvvetlerinin cuma günü erken saatlerde tesise saldırdığı ve bitişikteki beş katlı bir eğitim tesisini ateşe verdiği açıklandı.

09.35: AİRBNB, RUSYA’DAKİ FAALİYETLERİNİ ASKIYA ALDI

İcra Kurulu Başkanı Brian Chesky yaptığı açıklamayla, ev kiralama şirketi Airbnb Inc'in (ABNB.O) Rusya ve Beyaz Rusya'daki tüm faaliyetlerini askıya aldığını söyledi.

09.26: ULUSLARARASI ATOM ENERJİSİ AJANSI: 'TEMEL' EKİPMANI ETKİLEMEDİ

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA), yaptığı açıklamada, Ukrayna'nın Zaporizhzhia nükleer santralindeki temel ekipmanın orada çıkan bir yangından sonra etkilenmediğini ve radyasyon seviyelerinde herhangi bir değişiklik olmadığını söyledi.

IAEA, Ukrayna'nın güneydoğusundaki tesisin bir gecede bombalandığını söylediğini de sözlerine ekledi.

"Ukrayna düzenleyici otoritesi, sahadaki bir yangının 'temel' ekipmanı etkilemediğini ve tesis personelinin hafifletici önlemler aldığını söyledi" dedi. "Tesisteki radyasyon seviyelerinde rapor edilmiş bir değişiklik yok" dedi.

08:43: RUSYA, BBC RUS SERVİSİNE VE RADİO LİBERTY'YE ERİŞİMİ KISITLADI

BBC’de yer alan haberde devlete ait haber ajansı RIA, Rusya'nın iletişim yetkililerinin ülkedeki BBC'nin Rus Servisine erişiminin sınırlı olduğunu bildirdi. Diğer iki haber kuruluşu Meduza ve Radio Liberty’de engellendi, dedi.

08.20: JAPONYA'DA 70 KİŞİ UKRAYNA'DA SAVAŞMAK İÇİN BAŞVURU YAPTI

Japonya'da çoğu eski Öz Savunma Kuvvetleri (SDF) üyesi 70 kişi, Ukrayna'nın Tokyo Büyükelçiliğinin, Rus güçlerine karşı savaşılması çağrısına cevap verdi. Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'nin hafta sonu, Rusya'ya karşı oluşturulacak "uluslararası lejyonun" parçası olmaları için yabancılara yönelik çağrısının etkisi sürüyor.

AA’nın aktardığı kamu yayıncısı NHK'ye göre, Ukrayna'nın Tokyo Büyükelçiliği, yaşları 20 ila 60 arasında değişen ve çoğu eski SDF mensubu Japon vatandaşı 70 kişi bu çağrıya cevap verdiğini bildirdi. "Uluslararası lejyona" katılmak isteyenlerin gösterdiği sebepler arasında, "Rus güçlerinin Ukrayna'ya saldırılarını affetmeme" ve "bir Japon olarak savaşı durdurmayı isteme" olarak kayda geçtiğine dikkati çekildi.

07.15: ENERGODAR BELEDİYE BAŞKANI ORLOV: NÜKLEER SANTRALDE ÇATIŞMALAR DURDU

Daha önce, itfaiyecilerin, görünüşe göre top mermilerinin yol açtığı yangınların görüldüğü Zaporizhzhya nükleer santraline erişebilir olduğu belirtilmişti. BBC Ukraynalı, Energodar Belediye Başkanı Dmytro Orlov'un bir yayıncıya nükleer santralde savaşın artık durduğunu söylediğini söyledi. Bu, tesisin birkaç saat ağır bombardımana maruz kaldığı bildirildikten sonra geldi.

Ukraynalı acil durum yetkililerine göre, çatışmalar nükleer kompleksteki bir binanın üçüncü, dördüncü ve beşinci katında yangınlara yol açtı.

07.10: KANADA NÜKLEER SANTRALE YAPILAN SALDIRIYI KINADI

Kanada Başbakanı Justin Trudeau, Rusya'nın Zaporizhzhia nükleer santraline saldırmasının ardından Ukrayna lideriyle görüştü. Saldırıları kınadı ve "derhal durdurulması" çağrısında bulundu.

06.00: ABD, ÜLKEDE BULUNAN UKRAYNALILARA 18 AY 'GEÇİCİ KORUMA STATÜSÜ' VERECEK

ABD yönetimi, Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle 1 Mart tarihi itibarıyla ABD'de bulunan Ukrayna vatandaşlarına 18 aylık "Geçici Koruma Statüsü" verileceğini açıkladı.

05.40: SUUDİ ARABİSTAN VELİAHT PRENSİ, ZELENSKİY İLE GÖRÜŞTÜ

Suudi Arabistan resmi haber ajansı SPA'nın haberine göre, Veliaht Prens bin Selman, Cumhurbaşkanı Zelenskiy telefon görüşmesi yaptı.

Zelenskiy'e, ülkesinin Moskova ile Kiev arasındaki krizi çözmek için ara buluculuk yapmaya hazır olduğunu ileten Bin Selman, şiddetinin azaltılması ve siyasi olarak çözülmesine katkıda bulunulan tüm uluslararası çabalara desteğini teyit etti. Bin Selman, insani durum nedeniyle Suudi Arabistan'da ikamet eden ve ziyaret için ülkede bulunan Ukrayna vatandaşlarından "yakın zamanda oturum izni bitecek olanların" uzatmaya tabi olarak vizelerinin üç ay uzatılacağını kaydetti.

05.22: UKRAYNA'NIN EN BÜYÜK NÜKLEER SANTRALİNDE YANGIN

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kubela sabaha karşı yaptığı açıklamada Avrupa'nın en büyük nükleer santralinin bir Rus saldırısının ardından yandığını söyledi.

Enerhodar Belediye Başkanı Dmitriy Orlov, yaptığı açıklamada, dünya güvenliği için bir tehdit olarak adlandırdığı bir tehlikeye atıfta bulunarak, "Avrupa'nın en büyük nükleer santralinin binalarının ve birimlerinin sürekli olarak bombalanmasının bir sonucu olarak Zaporizhzhia nükleer santrali yanıyor" dedi.

Ukrayna Devlet Acil Durumlar Servisinin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, yangının santralin dışında çıktığı belirtilerek üçüncü güç ünitesinin birleşik güç sisteminden bağlantısının kesildiği kaydedildi. Yangının kontrol altında olduğu belirtilen açıklamada, "Yangın nükleer santralin dışında, eğitim binasında çıktı" ifadesine yer verildi.

5.00: İSRAİL'DEN UKRAYNA'NIN RUS MEDYASINI ENGELLEME TALEBİNE RET

İsrail'deki Yediot Aharonot gazetesinin internet sitesinde yayımlanan habere göre, Ukrayna'nın Tel Aviv Büyükelçisi Yevgen Korniychuk, İletişim Bakanı Yoaz Hendel'e Rus medyasının İsrail'de yayın yapmasını engellenmesi talebinde bulundu. AA’nın aktardığı haberde İsrail, Korniychuk'un, Rus medya kuruluşları Russia Today (RT) ve Sputnik haber ajansının engellenmesi talebini reddetti.

Gazetenin haberinde, Ukrayna'nın Tel Aviv Büyükelçisi'nin, Rus kanallarının "Ukrayna halkının moralini bozduğunu" düşündüğünü aktardı.

Buna karşılık, İsrail İletişim Bakanı "Demokraside yayınların yasaklanmasının geniş kapsamlı sonuçları olan trajik bir olay olduğunu" iddia ederek bu yönde atılacak adımın yasal bir dayanağı olması gerektiğinin altını çizdi.

01.44: FACEBOOK, RUSYA'DA ERİŞİME ENGELLENDİ

Rusya'daki Facebook kullanıcıları siteye girmek istedikleri zaman 'Bu siteye ulaşılamıyor' uyarısıyla karşılaşıyor.

01.23: Çekya hükümeti, Ukrayna'da savaşmak için ülkeden ayrılan vatandaşlarına hiçbir cezaya tabi tutulmayacakları konusunda garanti verdi.

01.20: Ukrayna'daki siviller için Dünya Sağlık Örgütünün (WHO) tıbbi yardımlarını taşıyan kargo uçağının, Polonya'daki Varşova Havalimanı'na iniş yaptığı açıklandı. WHO'dan yapılan yazılı açıklamada, toplam 36 tonluk tıbbi ekipmanın, örgütün Dubai'deki deposundan uçağa yüklenerek Ukrayna'nın komşu ülkelerinden Polonya'ya ulaştırıldığı bildirildi.

01.13: Alman müzik grubu Rammstein’ın solisti Till Lindemann, Instagram’da Aralık 2022’de Moskova ve Novosibirsk’te gerçekleştirilecek kişisel konserlerinin iptal edildiğini duyurdu.

00.56: Uluslararası Halter Federasyonu, Rus ve Belarus haltercilerinin uluslararası müsabakalardan men edildiğini açıkladı.

00.50: ALMANYA BAŞBAKANI SCHOLZ: UKRAYNA'NIN NATO'YA ALINMASI TALEBİNİN REDDEDİLMESİ DOĞRU BİR KARARDI

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Ukrayna ve Gürcistan ve Moldova'nın NATO'ya alınma talebinin reddedilmesinin doğru olduğu değerlendirmesini yaparak, bunun hiçbir zaman gündemde olmadığını ve şu anda da gündeme dâhil edilmediğini belirtti.

00.50: UKRAYNA'NIN ANKARA BÜYÜKELÇİSİ BODNAR: UKRAYNA SEYAHAT ACENTALARINI TÜRSAB İLE ÇALIŞMAMAYA ÇAĞIRIYORUZ

Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasiliy Bodnar, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Firuz Bağlıkaya'nın Ukrayna ve Rusya' büyükelçileriyle görüşmesinin ardından açıklama yaptı.

Bodnar, "TÜRSAB Başkanının sabah bizimle, sonrasında ise Rusya BE ile görüşmesi ikiyüzlü politikanın göstergesidir. Saldırgan Rusya ile kendini savunan Ukrayna arasında eşittir işaretinin konulması suç ortağı olmak anlamına gelir. Ukrayna seyahat acentalarını TÜRSAB ile çalışmamaya çağırıyoruz." Dedi.

00.41: Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman el Suud, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

00.27: S&P, RUSYA’NIN NOTUNU CCC’YE DÜŞÜRDÜ

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P, Rusya’nın notunu CCC’ye düşürdü.

00.22: RUSYA'NIN ANKARA BÜYÜKELÇİLİĞİ PAYLAŞTI: RUS ASKERLERİ TÜRK ÇOCUKLARI KURTARDI

Ukrayna'da 28 Şubat'ta üç çocuğu ile birlikte Herson'dan Nikolaev'e gitmek için yola çıkan bir anne ve 3 çocuğu saldırıya uğradı.

Saldırıya uğrayan aileden anne olay yerinde hayatını kaybederken, 3 Türk çocuk Rus askerleri tarafından kurtarıldı.

00.20: Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Rus ordusunun Ukrayna’daki ilerleyişi hakkında açıklamalarda bulundu. Donetsk ve Luhansk birliklerinin bazı yol ve kentlerde kontrolü sağladığını aktaran Konaşenkov, Rus ordusunun da bazı bölgelerde de ilerleyişini sürdürdüğünü söyledi.

00.05: BEYAZ SARAY VE ABD SAVUNMA BAKANLIĞI (PENTAGON), UKRAYNA ORDUSU İLE ANLIK İSTİHBARAT PAYLAŞILDIĞINI BİLDİRDİ

ABD Temsilciler Meclisi Silahlı Kuvvetler Komitesi Başkanı Adam Smith'in, Amerikan ordusunun Ukrayna ile anlık istihbarat paylaşımında bulunmadığı açıklaması üzerine Beyaz Saray ve ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Ukrayna ordusu ile anlık istihbarat paylaşıldığını bildirdi. Bir grup gazeteciye açıklamada bulunan üst düzey bir Pentagon yetkilisi, "Ukrayna'ya bilgi ve istihbarat sağlamaya devam ediyoruz. Bunun devam etmesinin yararlı olacağını düşünüyoruz. Ayrıca Kongre üyelerinin bu bilgi paylaşımını engellediği haberleri de doğru değil." ifadesini kullandı.

00.05: KANADA’DA RUSLARI TAŞIYAN UÇAK DURDURULDU

Kanada Ulaşım Bakanı Omar Alghabra, ülkenin kuzeyindeki Yellowknife şehrinin havalimanında, iki Rus vatandaşı taşıyan yolcu uçağının, Rus uçaklar için hava sahasının kapatılması kararı kapsamında durdurulduğunu belirtti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar