5. tur müzakereler sona erdi: Rusya ses tonunu olumlu yönde değiştirdi

5. tur müzakereler sona erdi: Rusya ses tonunu olumlu yönde değiştirdi
Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkan Yardımcısı İgor Jovkva, 5. turda olumlu gelişmelerin yaşandığının sinyalini vererek, 'İki liderin katılımıyla büyük ilerleme kaydedilebilir' dedi

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik işgal operasyonunda 20. güne girildi. Taraflar arasındaki müzakerelerin 5. turu da sona erdi.

Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkanının Danışmanı Mihaylo Podolyak yaptığı açıklamada, toplantıda her iki tarafın da görüşlerini ifade ettiğini belirterek heyetler arasındaki anlaşmazlıkların siyasi sistemlerin farklı olmasından kaynaklandığını söyledi. Alt grupların ek çalışma yapması için müzakerelere teknik bir ara verildiğini kaydeden Podolyak, "Müzakereler devam ediyor" dedi.

Rusya Savunma Bakanlığı ise Ukrayna’nın Mariupol şehrinin çevresindeki yerleşim yerlerinde bulunan Ukrayna güçlerinin yok edildiğini ve tahliyeler için şehre otobüslerin geldiğini duyurdu. Rusya Savunma Bakanlığı Ulusal Kontrol Merkezi Başkanı Mihail Mizintsev, Mariupol şehrindeki çatışmalara ve sivillerin tahliyesine ilişkin açıklamalarda bulundu. Mizintsev, Rus Silahlı Kuvvetlerinin ayrılıkçı güçler ile birlikte Ukrayna güçlerinin Mariupol şehrinin çevresindeki yerleşim yerlerine konuşlandırdığı tüm atış noktalarını tamamen imha ettiğini belirterek, "Şehrin ablukasını kaldırmaya yönelik başarılı operasyon bugün saat 15.00’den itibaren sivillerin çıkışı için insani koridorların açılması ve uzun süredir neo-Naziler tarafından rehin tutulan nüfusun toplu tahliyesinin başlatılmasını mümkün kıldı." ifadelerini kullandı.


CANLI BLOG


22.45:  MÜZAKERELER SONA ERDİ | UKRAYNA: RUSYA İLE ANLAŞMA OLASILIĞI GÖRÜYORUZ

Rusya-Ukrayna arasında 5. tur görüşmeler sona erdi. Görüşmenin ardından Ukrayna, "Rusya ile müzakerelerde anlaşma olasılığı görüyoruz" dedi. Müzakere masasında Rusya’nın Ukrayna’ya karşı olumlu manada ses tonunu değiştirdiği bildirildi.

'RUSYA SES TONUNU DEĞİŞTİRDİ'

Konuya ilişkin açıklama Devlet Başkanlığı Ofisi Başkan Yardımcısı İgor Jovkva yaptığı açıklamada, olumlu gelişmelerin yaşandığının sinyalini vererek, "Müzakerelerin başlangıcında Rusya bizim pozisyonumuzu anlamak istemiyordu. Pes edin silahları bırakın diyorlardı. Şimdi Rusya konuştuğu tonu değiştirdi farklı tonla bizimle konuşuyor pozisyonumuzu anlıyor. İki ülkenin devlet başkanının katılımıyla büyük ilerleme kaydedilebilir" dedi.

Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Danışmanı Mihail Podolyak ise, "Müzakereler devam ediyor. Başlıca konular bölgedeki düzen, ateşkes ve ordunun geri çekilmesi" ifadelerini kullandı.

21.00: Nikolaev bölgesinde Rus ordusuna ait bir elektronik harp sistemi Ukrayna ordusu tarafından ele geçirildi.

20.08: LVİV'DE BİR AVM OTOPARKI HASTANEYE DÖNÜŞTÜRÜLDÜ

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sürerken yeni çözüm arayışları da devam ediyor. Lviv kentinde bir AVM otoparkı sahra hastanesine dönüştürüldü.

Rusya’nın Ukrayna topraklarına yönelik başlattığı savaş 20 gündür aralıksız sürerken, sivil yerleşimleri de bombalamaya devam eden Rus birlikleri, birçok hastaneyi hedef alarak kullanılamaz hale getirdi.

Yaşanan saldırıların ardından Samaritan's Purse organizasyonu tarafından Lviv kentinde bulunan bir alışveriş merkezinin otoparkına sahra hastanesi kuruldu.

19.20: FOX TV KAMERAMANI UKRAYNA'DAKİ SALDIRIDA HAYATINI KAYBETTİ

ABD televizyon kanalı FOX TV kameramanı Pierre Zakrzewski, Ukrayna'da dün aracına açılan ateş sonucu hayatını kaybetti.

FOX News Media CEO’su Suzanne Scott, başkent Kiev dışındaki Horenka bölgesinde savaş kameramanı Pierre Zakrzewski'nin aracına ateş açılması sonucu hayatını kaybettiğini açıkladı. Daha önce Irak, Afganistan ve Suriye'de çalıştığı bildirilen Zakrzewski'nin, şubat başından beri Ukrayna'da görev yaptığı kaydedildi.

Dün gerçekleşen aynı saldırıda FOX News haber kanalı savaş muhabiri Benjamin Hall'un yaralandığı ve hastaneye kaldırıldığı duyurulmuştu.

Rusya'nın Ukrayna'da devam eden saldırıları sonucunda, 13 Mart'ta da Brent Renaud isimli Amerikalı gazetecinin öldüğü bildirilmişti.

19.10: KANADA BAŞBAKANI TREDEAU DA RUSYA'NIN YAPTIRIM LİSTESİNDE

Rusya, Kanada Başbakanı Trudeau ve bazı yetkililerin bulunduğu 313 Kanada vatandaşının yaptırım listesine alındığını açıkladı.

18.40: ZELENSKİY KANADA PARLAMENTOSU'NA HİTAP ETTİ

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Kanada Parlamentosu’nda yaptığı konuşmada, "Rusya’nın saldırıları Ukrayna halkını tamamen köleleştirmek ve yok etmek için yapılıyor" dedi. Zelenski, "20 gündür saldırı altındayız. Çocuklarınıza nasıl açıklayabilirsiniz böyle bir durumu. Sivil yerleşim yerlerini vurmaya başlıyorlar. Şehirde neredeyse hiç gıda ve su kalmadı" ifadelerini kullandı.

Zelenski, şöyle devam etti: "Bazıları gerilimi artırmaktan kaçınmalıyız diyor. Böyle söylemler duruyoruz. Bazen bariz şeyleri göremiyoruz. Kim gerçek dostumuz gördük. Kanada her zaman destek oldu bize. Hava sahasını mutlaka kapatmalıyız. Rus füzeleri ve Rus uçakları geçememeli. Umarım bunu anlarsınız. Yaptırımlarınızı artırırsınız. Rusya ile hiçbir ticari faaliyet yürütülmemeli."

17.55: CANLI YAYINDA STÜDYOYU BASAN GAZETECİ YARGILANIYOR

Dün gece Rusya’da Kanal 1’in haber programı sırasında stüdyoya girerek savaşı protesto eden editör Marina Ovsyannikova yargılanıyor. BBC, Ovsyannikova'nın 30 bin ruble (yaklaşık 4 bin TL) para cezasıyla ve toplum hizmeti veya 10 güne kadar hapisle cezalandırılabileceğini yazdı. Twitter'dan Ovsyannikova'nın adliyede avukatıyla birlikte beklediğini gösteren bir fotoğraf paylaşıldı.

17.44: RUSYA'DAN BİDEN VE BLİNKEN'A YAPTIRIM KARARI

Rus medya organı RIA’nın aktardığna göre, Rusya Dışişleri Bakanlığı, Moskova’nın ABD Başkanı Joe Biden ve Dışişleri Bakanı Antony Blinken'e yaptırım uygulama kararı aldığını açıkladı.

17.38: BM, Rusya’nın işgal operasyonu nedeniyle Ukrayna’dan komşu ülkelere geçen mültecilerin sayısının 3 milyona ulaştığını, bunların 1,4 milyonunun çocuk olduğunu bildirdi.

17.30: STOLTENBER'DEN ÇİN'E ÇAĞRI

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Çin'den Rusya’yı kınamasını ve Ukrayna’nın işgaline destek olmamasını istedi.

Stoltenberg, "NATO toprağının her karışını koruyacağız" dedi.

16.17: İSRAİL DIŞİŞLERİ BAKANI KULEBA İLE GÖRÜŞTÜ

İsrail Dışişleri Bakanı Yair Lapid, Ukraynalı mevkidaşı Dimitro Kuleba ile Rusya’ya yönelik mali yaptırımlar konusunu ele aldı. İsrail Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, Lapid ve Kuleba "uzun ve verimli" bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Kuleba’nın Lapid’e İsrail’in Ukrayna ile Rusya arasında ara buluculuk çalışmalarından dolayı teşekkür ettiği belirtilerek, Rusya’ya yönelik mali yaptırımlar konusunda İsrail’in durumunu görüştüğü aktarıldı.

Lapid de mevkidaşına İsrail’in Ukrayna’ya gönderdiği insani yardım ve burada kuracağı sahra hastanesi hakkında bilgi verdi.

16.03: MÜZAKERELER ÇEVRİM İÇİ DEVAM EDİYOR

Rusya ve Ukrayna heyetleri arasında başlatılan müzakerelerin çevrim içi formatta devam ettiği bildirildi.

Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Danışmanı Mihail Podolyak, yaptığı açıklamada, iki ülke arasındaki müzakerelerin dünkü teknik aradan sonra yeniden başlatıldığını duyurdu. Podolyak, "Müzakereler yeniden başlatıldı. Taraflar arasında zorlu bir tartışma sürüyor." ifadesini kullandı.

15.32: RUS HABER SPİKERİ İSTİFA EDEREK ÜLKESİNİ TERK ETTİ

Rusya’nın en önemli TV kanallarından NTV’nin haber spikeri Lilia Gildeyeva işinden istifa etti ve ülkeyi terk etti. Blog yazarı Ilya Varlamov’a konuşan Gildeyeva "Rusya’yı bu şekilde terk etmeme izin vereceklerini düşünmüyordum" dedi. Gildeyeva’nın NTV’nin ana haber programı olan Segodnya’nın (Bugün) spikeri olduğu aktarıldı.

Gildeyeva, 2021’de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından "kitle iletişim araçlarını geliştirmeye katkıları" nedeniyle teşekküre layık görülmüştü. Putin 2008 yılında da, "Rusya’da sivil toplumun gelişimine katkıları" nedeniyle Gildeyeva’ya teşekkür etmişti.

Dün akşam Rusya devlet televizyonunda da bir çalışan canlı yayında açtığı pankartla savaşı protesto etmişti.

15: 15: İNGİLTERE: RUSYA’NIN KIRIM’I İLHAKINA İZİN VERDİK, BU BÜYÜK BİR HATAYDI

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Batı'nın 2014'te Rusya'nın Kırım ilhakına izin vererek korkunç bir hata yaptığını söyledi. Johnson bugün İngiliz Daily Telegraph gazetesinde yayımlanan yazısında Batı'nın Rus petrolü ve doğal gazına olan bağımlılığını sonlandırması gerektiğini belirtti. Johnson, bunun Kremlin'in baskılarına karşı çıkmanın tek yolu olduğunu savundu. Johnson yazısında, "Putin, 2014'te ilk defa Ukrayna'yı işgal ettiğinde Batı korkunç bir hata yaptı. Rusya lideri bağımsız bir ülkenin büyük bir bölümünü ele geçirerek saldırgan bir eylem gerçekleştirdi, biz de buna izin verdik" ifadelerini kullandı. BBC Türkçe’nin aktardığına göre İngiltere Başbakanı, Putin'in "sürekli devam eden şantajını" durdurmanın tek yolunun Batı ülkelerinin Rus petrolu ve doğal gazına olan bağımlılığını sonlandırması olduğunu ifade etti. Bunun "acılı" bir süreç olacağını belirtti.

13.45: UKRAYNA LİDERİ ZELENSKİY'DEN MESAJ: HER ŞEYİ YENİDEN YAPACAĞIZ

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, resmi Instagram hesabından ülkedeki yıkıma dair fotoğraflar paylaşarak "Her sokağı, caddeyi yeniden restore edeceğiz" açıklamasında bulundu. Bütün çabalarını buna ayıracaklarını ifade eden Zelenskiy, Ukrayna için fon oluşturduklarını da sözlerine ekledi.

İşte Zelenskiy'nin paylaştığı yıkım fotoğrafları:














13.20: POLONYA, ÇEKYA VE SLOVENYA LİDERLERİNDEN KİEV’E DESTEK ZİYARETİ

Polonya, Çekya ve Slovenya liderleri bugün Kiev’de Ukrayna lideri Volodimir Zelenskiy’i ziyaret edecek. Ziyareti duyuran Polonya hükümeti, bunun Avrupa Birliği’nin Ukrayna’nın bağımsızlığına desteğini göstermek için yapıldığını vurguladı.

13.14: İSPANYA, RUSYA-UKRAYNA SAVAŞININ BAŞLAMASINDAN BU YANA İLK KEZ BİR RUS OLİGARKA AİT YATA EL KOYDU

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in yakın iş birliğinde bulunduğu Rus oligarklardan biri olan ve bir kamu silah şirketinin başkanlığını yapan Sergey Chemezov'a ait olduğu belirtilen "Valerie" adlı 85 metrelik yata, Barselona Limanı'nda el konulduğu açıklandı.

Başbakan Pedro Sanchez, bir televizyon kanalına yaptığı açıklamada, söz konusu yatın "Rus oligarkların önde gelen isimlerinden birine ait olduğunu ve değerinin 140 milyon avroyu bulduğunu" söyledi. Sanchez, "Putin rejimine ve oligarklara yönelik yaptırımların etkili olduğunu ve devamının geleceğini" ifade ederek, "Bu yolsuzluk sisteminde Rus halkına baskı yaparak kendilerini zenginleştiren Putin'e, rejimine ve oligarklarına karşı güçlü ve kararlı bir şekilde hareket etmeliyiz." dedi.

Başbakan Sanchez, NATO'nun talep ettiği gibi İspanya'nın savuma harcamalarını artıracağını ve gayri safi milli hasılanın yüzde 2'sine çıkaracağını duyurdu.

13.01: BAKAN ÇAVUŞOĞLU'NDAN MARİUPOL'DAKİ TÜRKLERE İLİŞKİN AÇIKLAMA

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ukrayna'nın Mariupol şehrinden tahliye edilecek Türk vatandaşlarına ilişkin, "Şartlar oluşuyor bugün yarın güzel haberi bekliyoruz" dedi.

Bugüne kadar Ukrayna'dan 14 bin 800'den fazla vatandaşımızı tahliye etme imkânımız oldu. Şu anda 300-350 civarı vatandaşımız olduğunu görüyoruz. Mariupol'da da 100'den fazla vatandaşımız olduğunu görüyoruz. Camiye sığınan vatandaşların yiyecek ve içecek sıkıntısı yok. Vatandaşlarımızın tahliyesi konusunda 10 Mart'ta Antalya'daki görüşmede de gündeme getirmiştik. Her iki taraftan da yardım istedik. Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü destekliyoruz. Dün telefonla sadece vatandaşlarımızın ya da orada insani koridorun açılması için değil 10 Mart'ta yaptığımız görüşmenin takibini de yaptık.

Vatandaşlarımızın bazı şehirlerden tahliyesi için arkadaşlarımız çalışıyorlar. Liviv'den 2 otobüsün kalkmasını planlıyoruz. Diğer ülke vatandaşlarına da elimizden geldiğince yardımda bulunuyoruz. Vatandaşlarımızın Mariupol'dan tahliyesi konusunda Sergey Lavrov dün gece beni arada şartlar oluşuyor bugün yarın güzel haberi bekliyoruz

12.47: RUSYA: GIDA TEDARİKİNDE SORUN YOK

Rusya Başbakan Yardımcısı Tatyana Abramçenko, yaptığı yazılı açıklamada, yaptırımlar nedeniyle ülkede bazı ürünlerin tedarikinde sıkıntılar yaşanabileceğine dair yorumları değerlendirdi. Rusya’nın temel gıda ürünlerini ve ithalatını da artırdığına dikkati çeken Abramçenko, "Geleceğe yönelik alım yaparak talebi yapay bir şekilde artırmaya gerek yok. Dışarıdan gelen ekonomik baskı nedeniyle tedarik sorunu için herhangi bir ön koşul yoktur." yorumunda bulundu.

AA’da yer alan habere göre Abramçenko, Batılı ülkelerin yaptırımları nedeniyle Rus tarım sektörünün izole olmayacağını belirterek, "Dünya sadece ABD ve Avrupa Birliği’nden ibaret değil. Rusya yeni pazarlara girerken yeni tedarikçilerle anlaşmalar yapıyor. Pazarı yeniden şekillendireceğiz ve karlı ticaret ilişkileri kuracağız, dost ülkelerle ortaklık ağını genişleteceğiz." dedi.

Son 1,5 ayda Türkiye dahil çeşitli ülkelerden ithalatı artırdıklarına işaret eden Abramçenko, "1 Şubat’tan itibaren, Türkiye, Hindistan, Çin, Belarus, Azerbaycan, Kırgızistan ve Kazakistan dahil 140 şirketten ithalat başlattık. Özellikle de süt ve et ürünleri, yem ve yem katkı maddeleri, balık ürünleri ve damızlık ürün tedarikleri söz konusudur" ifadelerini kullandı.

12.41: VALİ REZNİCHENKO, RUS ROKETLERİNİN DNİPRO BÖLGESEL HAVAALANININ PİSTİNİ TAHRİP ETTİĞİNİ SÖYLEDİ

Bölge valisi Valentyn Reznichenko Salı günü yaptığı açıklamada, Rus güçlerinin Ukrayna'nın doğusundaki Dnipro bölgesindeki ana sivil havalimanına gece roket fırlatarak pistin tahrip olduğunu ve terminal binasına zarar verdiğini söyledi.

Çevrimiçi bir gönderide "İyileşmek çok zaman alacak. Kazanacağız!" dedi.

12.38: KİEV'DE 35 SAATLİK SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI

Ukrayna'nın başkenti Kiev'de bu akşamdan perşembe sabahına kadar, 35 saatlik sokağa çıkma yasağı uygulanacak.

11.20: ÜÇ BAŞBAKAN DAYANIŞMA İÇİN KİEVE GİDECEK

Polonya, Çekya ve Slovakya liderlerinin, Avrupa Birliği misyonuyla Ukrayna ile dayanışma amacıyla Kiev'e gideceği bildirildi.

11.13: RUSYA: HERSON'UN TAMAMINI ELE GEÇİRDİK, SON 24 SAATTE ALTI BAYRAKTAR DÜŞÜRÜLDÜ

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü Igor Konaşenov, Rus güçlerinin Ukrayna'nın güneyindeki Herson bölgesinin tamamında kontrolü ele geçirdiğini açıkladı. Interfax ajansı, Rusya Savunma Bakanlığı'na dayanarak Rus güçlerinin son 24 saatte altı Bayraktar TB-2 insansız hava aracını düşürdüğünü de duyurdu.

10.31: RUSYA'NIN KİEV'E SALDIRISINDA BİR APARTMAN DAHA AĞIR HASAR GÖRDÜ

Ukrayna’nın başkenti Kiev’de Rus birliklerince düzenlenen saldırıda bir apartman daha ağır hasar gördü.

Ukrayna Acil Durumlar Servisinden yapılan açıklamaya göre, bugün Rusların düzenlediği saldırılar sırasında top mermisi, başkent Kiev’in Podolskiy semtinde bulunan 10 katlı apartmana isabet etti.Saldırı sonucunda apartmanın 1-5. katlarında yangın çıktı. Ağır hasar gören apartmandan itfaiye ekipleri bir kişiyi kurtardı.

09.58: KİEV'DEKİ METRO İSTASYONU PATLAMA NEDENİYLE KAPATILDI

Ukrayna'nın başkenti Kiev'de Lukyanivska istasyonu patlama sonrası aldığı hasar nedeniyle kapatıldı. Kiev metro ağı, bu sabah meydana gelen patlamalardan birinin Lukyanivska istasyonunun ve ofislerinin cephesine zarar verdiğini duyurdu. Lukyanivska, Kiev'in merkezine oldukça yakın.

09.37: ALMAN BAYER, RUSYA VE BELARUS'TA 'TEMEL SAĞLIK VE TARIM ÜRÜNLERİ HARİÇ' TÜM FAALİYETLERİ DURDURDU

Alman ilaç ve kimya şirketi Bayer,Rusya ve Belarus'ta 'temel sağlık ve tarım ürünlerinin tedariki hariç' tüm faaliyetleri durdurduğunu açıkladı. Sputnik’in aktardığı Bayer AG'den yapılan açıklamada, şirketin, Rusya ve Belarus'ta yatırımlarını, yeni iş projelerini ve reklam faaliyetlerini askıya aldığı belirtildi.

Küresel gıda zinciri üzerindeki ek baskının hafifletilmesine yönelik bu yıl tarım sezonu için Rusya'daki çiftçilere temel tarımsal ürünlerin sağlandığı aktarılan açıklamada, Moskova'nın Ukrayna'ya yönelik harekatı durdurmasına bağlı olarak 2023 için Rusya'ya yönelik tedarik konusunda karar verileceği belirtildi.

07.55: KİEV'DE PATLAMA SESLERİ

AFP'de yer alan habere göre, başkent Kiev'in merkezinde en az 3 şiddetli patlama sesi duyuldu. Haberde, sokağa çıkma yasağı nedeniyle olay yerine gidilemediği aktarıldı.

07.15: RUSYA GEÇİCİ OLARAK BAZI ÜLKELERE TAHIL İHRACATINI DURDURDU

Rusya Başbakanı Mikhail Mishustin, beyaz ve ham şeker ihracatı ile buğday, çavdar, arpa ve mısır ihracatının ülkesinin komşusu olan Avrasya Ekonomik Birliği ülkelerine 30 Haziran'a kadar yasaklandığını açıkladı.

07.01: ABD, YAPTIRIMLAR ARTARKEN ÇİN'İ RUSYA'YA YARDIM ETMESİ KONUSUNDA UYARDI

Reuters Haber Ajansı’n göre ABD, Rusya'nın siyasi ve iş dünyası liderlerine yaptırımların artması ve sivillerin yoğun çatışmalardan kaçmaya çalışması nedeniyle Ukrayna'yı işgal etmesinin ardından Çin'i Moskova'ya askeri veya mali yardım sağlamaması konusunda uyardı.

06.40: UKRAYNA DEVLET BAŞKANI VLADİMİR ZELENSKİY, ABD KONGRE ÜYELERİNE HİTAP EDECEK

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi ve Senato Çoğunluk Lideri Chuck Schumer, Kongre üyelerine bir mektup gönderdi. Mektupta, "Ukrayna Devlet Başkanı, 16 Mart Çarşamba günü sabah 09.00'da Senato ve Temsilciler Meclisi ortak oturumunda Kongre üyelerine hitap edecektir" ifadesine yer verildi. Mektupta ayrıca, ABD'nin Ukrayna'ya verdiği desteğin süreceği vurgulandı.

05.35: UKRAYNA CUMHURBAŞKANLIĞI DANIŞMANI: SAVAŞ MAYIS AYINA KADAR BİTEBİLİR

Ukrayna Cumhurbaşkanı’nın Genelkurmay Başkanı’nın danışmanı olan Oleksiy Arestoviç  Pazartesi günü geç saatlerde yaptığı açıklamada, Rusya'nın komşusuna saldırmak için kaynakları tükendiğinde Ukrayna'daki savaşın Mayıs ayı başlarında biteceğini söyledi.

05.10: HARKİV'DE PATLAMALAR MEYDANA GELDİ

Rusya'nın Ukrayna'da saldırıları devam ediyor. Harkiv'i hedef alan yoğun bombardıman, gece saatlerinde şiddetini artırdı. Harkiv'in farklı noktalarında birçok patlama yaşandı. Gagarina'da bir binanın önüne düşen roketin patlaması sonucu yangın çıktı.Bombardımanlarda alevlerle birlikte yoğun bir duman yükseliyor.

Saldırılarda can kaybı ve yaralanan olup olmadığına ilişkin bilgi henüz paylaşılmadı.

01.23: ZELENSKİY’İN BAŞDANIŞMANI: RUSYA’LA BARIŞ ANLAŞMASI, EN ERKEN 1 İLA 2 HAFTA ARASINDA GERÇEKLEŞEBİLİR

Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi'nin başdanışmanı Aleksey Arestovich, Rusya’yla barış anlaşmasının en erken 1 ila 2 hafta arasında, en geç ise mayıs ayında gerçekleşebileceğini söyledi.

01.00: UKRAYNA'DAN TAHLİYE EDİLEN TÜRK VATANDAŞLARIN SAYISI 14 BİNİ AŞTI

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ukrayna'dan 172 Türk vatandaşın daha tahliye edildiğini ve tahliye edilen vatandaşların sayısının 14 bin 824 olduğunu açıkladı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya'nın Ukrayna'da başlattığı askeri operasyon sonrası tahliye edilen Türk vatandaşlara ilişkin açıklama yaptı.

Çavuşoğlu, Twitter hesabından yaptığı açıklamada ''Bugün Kiev, Harkiv, Poltova, Bila Tserkva, Lviv ve Çernivtsi'den 172 kardeşimiz daha yola çıktı. Tahliye ettiğimiz vatandaşlarımızın sayısı 14 bin 824 oldu. Yolunuz açık olsun!'' ifadelerini kullandı.

00.33: ZELENSKİY, SIKIYÖNETİMİ 30 GÜN UZATAN TASARIYI PARLAMENTOYA SUNDU

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, ülkedeki sıkıyönetimin 30 gün uzatılmasını öngören tasarıyı Yüksek Şura’ya sundu.

00.30: Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, ABD Başkanı Joe Biden ve Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy'nin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşme talebinin olmadığını açıkladı.

00.24: KREMLİN: PUTİN’İN PROGRAMINDA BUGÜN MACRON’LA GÖRÜŞME YOK

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, önümüzdeki saatlerde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i arama niyetinde olduğunu söyledi.

00.13: RUSYA BAŞBAKANI MİŞUSTİN, TAHIL İHRACATININ GEÇİCİ OLARAK YASAKLANMASINA İLİŞKİN KARARNAMEYİ İMZALADI

Rusya Başbakanı Mihail Mişustin’in Avrasya Ekonomik Birliği (EAEU) ülkelerine tahıl ihracatının 30 Haziran'a kadar, ayrıca üçüncü ülkelere beyaz şeker ve ham şeker kamışı ihracatının 31 Ağustos'a kadar geçici olarak yasaklanmasına ilişkin kararnameyi imzaladığı bildirildi.

00.10: RUS İŞ İNSANI DERİPASKA'NIN LONDRA'DAKİ MALİKANESİNİ İŞGAL EDEN GRUP İLE POLİS ARASINDA ARBEDE YAŞANDI

İngiltere'nin yaptırım uyguladığı 7 Rus iş insanından biri olan En+ Group hisssedarı Oleg Deripaska'nın başkent Londra'daki malikanesi bir grup anarşist tarafından işgal edildi.

00.10: FOX NEWS MUHABİRİ YARALANDI

FOX News haber kanalı kendi yayınında, savaş muhabiri Benjamin Hall'un Ukrayna'da tehlikeli bir bölgede haber yaparken yara aldığını duyurdu.

İngiliz asıllı Hall'un yaralandığı sırada Ukrayna'nın başkenti Kiev'ın dış bölgesinde güvenlik açısından riskli bir alanda görev yaptığı belirtildi.

FOX News sunucusu, "İletmekten nefret ettiğimiz haberler." ifadesiyle çalışanlarının vurulduğu bilgisini seyircilerine aktarırken henüz konuyla ilgili çok az detaya sahip olduklarını söyledi.

00.00: DÜNYA BANKASI, UKRAYNA’YA 200 MİLYON DOLARLIK EK FİNANSMAN SAĞLAYACAK

Dünya Bankası, Ukrayna'da temel sosyal hizmetleri desteklemek amacıyla yaklaşık 200 milyon dolarlık ek finansman sağlanacağını duyurdu.

Bankadan yapılan açıklamada, bu finansmanın Dünya Bankasının geçen hafta onayladığı 723 milyon dolarlık finansmana ilave olduğu belirtildi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar