Candan Karlıtekin: İstanbul Havalimanı için THY’ye görüş sorulmadı

Candan Karlıtekin: İstanbul Havalimanı için THY’ye görüş sorulmadı
Eski THY Yönetim Kurulu Başkanı Karlıtekin, yeni havalimanı yapılırken THY'den görüş alınmadığını ve yer seçiminin yanlış olduğunu anlattı.

Gündemin Gerçekleri’nin konuğu eski THY Yönetim Kurulu Başkanı ve şimdilerde DEVA Partisi Yerel Yönetimler ve Şehircilik Politikaları Başkanı olarak siyasete atılan Candan Karlıtekin’di.

2003’te geldiği THY Yönetim Kurulu Başkanlığı görevinden Aralık 2009’da ayrılan Candan Karlıtekin, görevde bulunduğu sürede İstanbul’a yapılması düşünülen yeni havaalanına dair kendisine bilgi verilmediğini, hatta kurum olarak THY’ye görüş sorulmadığını ifade etti.

Candan Karlıtekin, İstanbul Havaalanı’nın yerinin yanlış olduğunu söylerken "İstanbul’u Kuzey-Batı istikametinde büyütmek başta köprüler olmak üzere şehre büyük bir yük getirecek," dedi. Anadolu’dan İstanbul’a gerek insan, gerekse mal ve hizmet trafiğinin bu yolla çok uzun, zor ve pahalı olacağını söyleyen Karlıtekin, İstanbul Havaalanının aslında sadece daha büyük bir projenin küçük bir parçası olarak planladığını anlattı. 

İSTANBUL’UN REFERANS NOKTASI DEĞİŞECEK

Daha büyük projenin Kanal İstanbul olduğunu, bu proje gerçekleşirse İstanbul’un nüfusununun en az 2 milyon kişi artacağını ama bütün köprülerin ve yolların yapılmasının yegane amacının da Kanal İstanbul sonrası şehrin "referans noktasını" değiştirmek olduğunu vurgulayan Karlıtekin, "Kanal İstanbul hakkında saatlerce konuşsak özetin özetini anlatmış olabiliriz, her anlamda çok sorunlu ve yanlış proje" dedi. 

Karlıtekin, Sabiha Gökçen Havaalanının ikinci pistinin neden hâlâ bitirilmediğini anlayamadığını söylerken İstanbul Havaalimanı'nın zamanından iki sene önce bitirilmesinin de birçok soruna, aksaklığa yol açtığını belirtti.

Göreve geldiklerinde 15 senelik planın hazırlandığını ifade eden Candan Karlıtekin, THY’nin bu plan doğrultusunda ülkenin büyümesinden de güç alarak çok büyüdüğünü söyledi. 

Kasım 2002’de iktidara gelen AKP’nin ilk dönemlerindeki AB reformlarının ülkenin büyümesini teşvik ettiğini, düşünce ve ifade özgürlüğü, inancını yaşama hürriyeti, teşebbüs hürriyeti gibi konularda büyük adımlar atıldığını, bunun da Türkiyeli vatandaşların içindeki cevheri çıkardığını hatırlatan Karlıtekin, "Ülke büyürken THY olarak biz de büyüdük, filomuzu genişlettik, çok sayıda yere uçmaya başladık ve bunları yaparken de hep kâr ettik" dedi.

THY GEÇMİŞTE TÜRKİYE İÇİN BİR "TANITIM OFİSİYDİ"

Karlıtekin, THY’nin kendi döneminde adeta bir "tanıtım ofisi" gibi de çalışmaya başladığını söylerken dünyaca ünlü sporcu ve oyuncularla yapılan çalışmaların da markalaşma konusunda çok önemli olduğunu vurguladı. Bütün bu tanıtım süresinde zarar etmediklerinin ve THY’nin sürekli büyüdüğünün altını çizdi.

Bilgehan Uçak’ın sorusu üzerine THY’nin gazete alımlarına değinen Candan Karlıtekin, kendi döneminin sonuna kadar bir ayrımcılık yapılmadığını, zaten o günlerde böylesi bir kutuplaşma olmadığını da söyledi.

"Bugün hemen herkes ‘ekonomiyi Ali Babacan ve ekibi çözer’ diyor," diyen Candan Karlıtekin, DEVA’nın sahada büyük teveccühle karşılandığını ifade ederken partisinin seçimde çok yüksek bir oya ulaşmasını beklediğini de sözlerine ekledi.

 

Öne Çıkanlar