Can Selçuki: Türkiye'de gençler apolitik değil, siyasete inancını yitirmiş durumda

Can Selçuki: Türkiye'de gençler apolitik değil, siyasete inancını yitirmiş durumda
Türkiye’de yaşayan yaklaşık 13 milyon gencin yüzde 61’i Türkiye’den ayrılarak Avrupa ve yurt dışına gitmek istiyor.

İstanbul Ekonomi Araştırma Direktörü Can Selçuki, gençlerin mevcut demokratik siyaseti sevmediklerini ve uzak durduklarını, apolitik değil karamsar olduklarını ifade etti.

İstanbul Ekonomi Araştırma tarafından 81 ilde 18-30 yaş arası 3 bin gençle yapılan "Türkiye’nin Geleceğine Genç Bakış" adlı kamuoyu araştırmasına göre Türkiye’nin gençleri apolitik olmamakla beraber siyasete olan inancını yitirmiş durumda.

Türkiye’de yaşayan yaklaşık 13 milyon gencin yüzde 61’i Türkiye’den ayrılarak Avrupa ve yurt dışına gitmek istiyor.

Rûdaw’a konuşan İstanbul Ekonomi Araştırma Direktörü Can Selçuki, yaptıkları araştırmaya dair açıklamalarda bulundu.

'GENÇLER KESİNLİKLE APOLİTİK DEĞİLLER'

Gençlerin siyasete güvenmediğini belirten Selçuki, gençlerin apolitik olmadığını söyledi:

"Araştırmamızda ön plana çıkan 3 temel sonuç var. Gençler kesinlikle apolitik değiller, fakat anti-siyasetler. Mevcut demokratik siyasetin aktörlerini ve usullerini sevmiyorlar, uzak duruyorlar. Bir nevi reddediyorlar. Daralan özgürlük alanları, zorlaşan ekonomi koşulları sadece Türkiye’de değil, bütün dünyada yetenekli gençlerin mobilize olması için sebep oluyor."

'TÜRKİYE'DEN GİTMEK BİR ZORUNLULUĞA DÖNÜŞTÜ'

Rapor aynı zamanda gençlerin yüzde 36’sının ekonomik krizden yakındığını gösteriyor.

Üniversite öğrencisi Tahsin Can, "Avrupa’da talep de var. Orayı tercih eden insan çok oluyor. Ben Türkiye’den gitmek istemiyorum ama artık bu bir seçenek değil, bir zorunluluk" ifadelerini kullandı.

Gençlerin gitme sebeplerine ilişkin konuşan Furkan Vural ise "Yurt dışına gitmek artık herkesin ideali oldu. Refah seviyesinden, alım gücünden ötürü tamamen. Özgürlükler de var da onun dışında. Bir sürü şey sayabilirim" dedi.

İşsiz gençlerden Şiyar Erdal ise "Avrupa’ya gitmeyi tabii ki istiyorum, bunca yıl okudum. Okumanın karşılığında amelelik yapmak istemiyorum. Yaşam standartları daha iyi, iş koşulları daha iyi. Patron-işveren ilişkisi daha iyi. Burada köle gibi çalışacağım. Orada yine işçiye saygı var" şeklinde konuştu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar