Çalışma Bakanı'ndan 3600 ek gösterge açıklaması: Aralık'ta da yeni bir düzenleme yapacağız

Çalışma Bakanı'ndan 3600 ek gösterge açıklaması: Aralık'ta da yeni bir düzenleme yapacağız
Bilgin, 'O düzenlemeyle beraber maaşlara etkisi katlanarak yansıyacak. 200 bin lira emekli ikramiyesi alanlar 50 bin lira fazla alacak' dedi. Bilgin, 'EYT de önümüzde duruyor' dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın memurlara 600 puanlık ek gösterge artışının ardından konuştu. Bilgin, "Bugün kamuda çalışan sıfır ek göstergesi olan çalışanlarımızda 600 ek puan aldılar. Maaşlarda bin 300 lira ile bin 400 lira arasında bir değişim oldu" dedi.

TRT Haber'de canlı yayına katılan Bakan Bilgin, "3600 ek gösterge, devrim niteliğinde bir değişimdir. Çünkü bütün kamu personelini kapsayacak şekilde genişlettik. Emeklilerin ücret, maaş ve ikramiyelerinin düzenlemesidir. Ayrıca Aralık'ta da yeni bir düzenleme yapacağız. O düzenlemeyle beraber maaşlara etkisi katlanarak yansıyacak. 200 bin lira emekli ikramiyesi alanlar 50 bin lira fazla alacak" ifadelerini kullandı.

"Temmuz ayında kapsamlı bir iyileştirme yapacağımızı söyleyeyim" diyen Bilgin, aralık ayında yeni düzenlemeler yapacaklarını söyledi. "Tüm sosyal meseleleri görev alanı sayıyoruz. EYT de önümüzde duruyor. Onda da mesafe katettiğimiz zaman dosyayı da açtığımız zaman kamuoyuyla paylaşacağım" diyen Bakan Bilgin'in açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

'HİÇBİR SENDİKANIN, HİÇBİR KİMSENİN TALEP ETMEDİĞİ BİR DÜZENLEME'

"Türkiye’nin çalışanlarını emekçilerini ilgilendiren her konu bizim ilgi alanımıza giriyor. Bunlardan biride ek göstergeydi. Sayın Cumhurbaşkanımız bugün açıkladı. Daha önce de bildiğiniz gibi asgari ücrette devrim niteliğinde bir artış yapmıştık.

Bütün kamu çalışanlarını emeklilerini 5 milyon 300 bin civarında çalışan ve emekliyi kapsayan düzenleme yaptık. Lise mezunu ve ortaokul mezunu dahi 600 puan verdik. Dolayısıyla hiçbir sendikanın, hiçbir kimsenin talep etmediği bir düzenlemedir. Beklentilerin üzerinde onun için devrim niteliğinde bir çalışmadır diyorum.

İnanıyorum ki Türkiye’nin kamu bürokrasisi kamu çalışanları ya bu gece farklı uyuyacak rahat edecek diyecek ki devletim beni düşünüyor. Kapsayıcı bir şekilde yani bugün kamuda çalışan daha önce sıfır ek göstergesi olan yurttaşlarımız da çalışanlarımız da 600 ek puan aldılar bunların her birisinin bir karşılığı var.

Özellikle 3600 için söylemek isterim. 3000’den 3600’e geçenler ne kazandı onu söylerim yaklaşık maaşlarında 1300 lira ile 1400 lira arasında bir değişim oldu.

Temmuz ayında kapsamlı bir iyileştirme yapacağımızı söyleyeyim. Çalışanlarımızı enflasyonun tahribatına karşı koruyacak bir düzenleme yapacağız.

'ARALIK'TA DA YENİ DÜZENLEME YAPACAĞIZ'

Biz aralıkta da düzenleme yapacağız. Aralık sonunda geçen sene yaptığımız gibi kamu çalışanlarımızı yeniden toplu sözleşme farkını enflasyonu ve diğer bugün söylemeyi istemediğim ek düzenlemeler de yaparak 2022 aralığında da bu yaptığımız 3600 ilgili düzenleme kamu çalışanlarının ikramiyelerine maaşlara çok daha fazla yansıyacak. Bu düzenleme ile katlanacak. 200 bin lira emekli ikramiyesi alanlar 50 bin lira fazla alacak.

Türkiye Cumhuriyeti sosyal devlettir. Devlet adil olanı düzgün olanı yapar. Biz adil olanı, düzgün olanı yaptık.

Biz diyelim ki hemşire, işletme tahsili yaptı. İşletme tahsili yapmak suç mu? Neden kendi alanında sınırlı tutuyoruz. Bu kendi alanı dışındaki yüksek öğrenimlere de bunu verdik.

'İLK DOSYA SÖZLEŞMELİ KAMU ÇALIŞANLARI'

Şunun da müjdesini vereyim, bütün kamu çalışanlarımızın ücretlerinin düzenlenmesi çalışmasını da Sayın Cumhurbaşkanımız uzun vadede bize verdi.

İlk açacağımız dosya üzerinden detaylandırıp kamuoyuyla paylaşacak hale gelince paylaşacağımız mesele sözleşmeli personel meselesidir.

İlk ele alacağımız dosya odur. Kamuda sözleşme personel istihdam ediliyor. Yeni alanlar var. Yeni çalışma biçimleri var. Mesela bilgisayar yazılım mühendisleri gibi. Onlar örnek veriyorum. Hepsinin mühendis olmasına gerek yok. Kamu ihtiyaç duydukça sözleşmeli personel alıyor fakat bu personellerin bazı sorunları var.

Biz bunlara isteğe bağlı olarak kadro hakları vereceğiz. Bazı haklardan mahrumlar onları kendilerine vereceğiz.

'EYT DE ÖNÜMÜZDE DURUYOR'

Tüm sosyal meseleleri görev alanı sayıyoruz. EYT de önümüzde duruyor. Onda da mesafe katettiğimiz zaman dosyayı da açtığımız zaman kamuoyuyla paylaşacağım.

Şunu herkesin bilmesi lazım Türkiye Cumhuriyeti emekçilerini koruyan bir devlettir. Alelade kapitalist bir devlet değildir. Türkiye Cumhuriyeti sosyal devlet karakterinde bir devlettir. Demokratikleşme süreci ilerledikçe bu atılımlarımız devam edecek. Yani biz bütün sosyal meseleleri devletimizin önündeki görev alanı sayıyoruz. Her sosyal mesele benim görevimdir çalışma hayatıyla ilgili. Onu açmayacağız o dosya kapalıdır."

Öne Çıkanlar