Büyük Okyanus'taki tsunami uyarısı kaldırıldı

Büyük Okyanus'taki tsunami uyarısı kaldırıldı
Ada ülkesi Tonga'da bulunan bir denizaltı yanardağı dün patlamış, ardından tsunami uyarısı yapılmıştı.

Avustralya'nın doğusundaki ada ülkesi Tonga’da suyun altında dün yaşanan dev yanardağ patlamasının ardından Büyük Okyanus'ta verilen tsunami uyarısı kaldırıldı. Pasifik Tsunami Uyarı Merkezi (PTWC) tehdidin azaldığını ancak kıyı bölgelerinin güçlü ve alışılmadık akıntılara karşı hazırlıklı olması gerektiğini belirtti. ABD ve Japonya, daha önce halka kıyı bölgelerinden uzak durma çağrısı yapmıştı.

Ada ülkesi Tonga’da yeni tsunami ihtamalinin çok düşük olduğu aktarılırken, ülkenin felakette aldığı hasar konusundaki endişeler ise artıyor.

Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, Tonga Başbakanı ile iletişim kuramadığını açıklamıştı.

İletişim sorunu yaşanan ülkeyle ilgili şu ana dek herhangi bir ölü ya da yaralı haberi de gelmedi.

BBC Türkçe'nin haberine göre ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken de Washington'ın potansiyel hasar kosunuda "derin kaygı" duyduğunu ve destek göndermeye hazır olduğunu ifade etti.

ADA ÜLKESİNİ TSUNAMİ VURDU

Nuku'alofa'nın 65 kilometre kuzeyindeki Hunga Tonge-Hunga Ha'pai'nin patlamasından sonra, adaya boyu metreyi aşan dalgalar vurdu.

Görgü tanığı Mere Taufa, patlamanın ailesi akşam yemeğine hazırlanırken yaşandığını ve kardeşinin yakında bir patlama olduğunu düşündüğünü anlattı. Taufa "İlk içgüdüm masanın altına saklanmaktı. Küçük kız kardeşime sarıldım ve annem, babam ve evdeki diğerlerine aynısını yapmalarını söyledim" dedi. Taufa, bunun ardında suyun evine yaklaştığını belirterek "Her yerde çığlıkları duyabiliyordunuz, herkesin kendini kurtarması yüksek yerlere geçmesi için bağırılıyordu" diye ekledi.

Öte yandan dün patlamanın ardından Japonya'da da yapılan tsunami uyarısı kaldırıldı. Daha önce 200 binden fazla kişinin tahliyesi tavsiye edilmişti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar