Büyük bir Güneş fırtınası Dünya'ya yaklaşıyor

Büyük bir Güneş fırtınası Dünya'ya yaklaşıyor
Tahminlere göre 2 gün sonra gezegenimize ulaşacağı belirtilen fırtına, elektrik kesintilerine ve internet kopmalarına neden olabilir.

Güneş'in üst atmosferi olan koronadan salınan manyetize parçacıkların devasa atılımları"CME" olarak da biliniyor. Bu koronal kütle püskürmeleriyle olşuan yüklü bulutların oluşturduğu güneş fırtınaları ise Dünya'nın manyetik alanına çarpabilir.

Söz konusu çarpma, gezegenin manyetik alanına zarar verebilir ve uydularda, elektrik şebekelerinde ve telekomünikasyon ağlarında aksaklıklar yaşanmasına da yol açabilir.  

Webtekno'nun aktardığına göre uzmanlar, bu Güneş fırtınalarından birisinin sadece iki gün sonra gezegenimizi vuracağına dair uyarıda bulundu. 28 Mart Pazartesi günü aşırı aktif bir güneş lekesi olan AR2975’ten fırlayan iki CME’nin Dünya’ya yaklaşmakta olduğunu ifade eden ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA), bu atılımların tetikleyebileceği jeomanyetik fırtınanın şiddetinin 5 üzerinden G3 olabileceğini bildiriyor. 

Konuya dair yaptığı açıklamada NOAA, şimdilik panik yapmaya gerek olmadığını ve G3 düzeyinde bir güneş fırtınasının altyapı üzerinde ciddi etkilerinin olma olasılığının oldukça düşük olduğunu kaydediyor. Tabii bu yine de fırtınanın elektrik ve internet kesintilerine sebep olabileceği gerçeğini değiştirmiyor.

Bununla birlikte NOAA, fırtına sebebiyle normalde kutupta auroraların görüldüğü yerlerden uzak yerlerde de oldukça etkileyici aurora görüntüleri meydana gelebileceğini belirterek, "Bu fırtına için auroralar, hava koşulları elverişliyse, Pennsylvania'dan Iowa'ya, Oregon'a ve kuzeye kadar güneyde görülebilir." ifadelerini kullanıyor. 

"Kutup ışıkları" olarak da bilinen Aurora'lara bir örnek...

Dünya'nın manyetik alanının en zayıf olduğu yerin kutupların üstü olması, güneş parçacıklarının bu bölgelerde gezegenin atmosferinin çok daha derinlerine nüfuz edebileceği anlamına geliyor. Yüklü güneş parçacıkları ile Dünya'nın atmosferindeki parçacıklar arasındaki etkileşim sonucunda ise ortaya tam bir görsel şölen diyebileceğimiz kutup ışıkları, yani auroralar çıkıyor.  

İngiltere'nin ulusal hava tahmincisi Met Office yaptığı açıklamada ise auroraların 31 Mart Perşembe günü İskoçya ve Kuzey İrlanda'dan görülebileceği belirtiliyor. Buna ek olarak Met Office, önümüzdeki günlerde orta seviye güneş patlamalarının da olabileceğini kaydediyor. 

Öte yandan 1 Nisan Cuma gününe kadar bir Jeomanyetik Fırtına Saati yayınlayan NOAA, 30 Mart Çarşamba için küçük bir G1 uyarısı yapıyor ve fırtına yaklaştıkça bu seviyenin G2’ye yükseleceğini aktarıyor. 

Öne Çıkanlar