Bütçe Meclis’te kabul edilerek kanunlaştı

Bütçe Meclis’te kabul edilerek kanunlaştı
Meclis’te görüşülen 2022 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifi ve 2020 Yılı Kesin Hesap Kanun Teklifi kabul edilerek, kanunlaştı.

Meclis Genel Kurulu’nda 2022 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifi ve 2020 Yılı Kesin Hesap Kanun Teklifi’nin görüşmeleri sona erdi.

CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, Genel Kurul’da çıkan tartışma nedeniyle Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın el, kol sallamasını eleştirdi. Özkoç, "Herkes haddini bilecek, burası saray değil. ‘Benim başım dik’, diyorsun. Senin kibirli başından Meclis’e ne, biz milletin başına bakıyoruz. Bu Meclis’te ne konuşuluyor bir baksana. Hayvan Hakları ile ilgili tüm gruplar bir araya geldik, kanun çıkardık. Sen diyorsun ki muhalefet hayvan haklarına karşı çıktı. Senin haberin yok. Seni kime şikayet edim, bilmiyorum. Belediyeden sana ne. Burası belediye Meclisi mi? Sen bulunduğun yerin sıfatına bak. ‘İstanbul giderse Türkiye gider’ diyordunuz. İstanbul’da, Adana’da, Antalya’da gitti. Sıra Türkiye’yi Millet İttifakıyla almaya geldi" dedi.

‘EKONOMİYE GÜVEN YOK’

Oktay’ın ihracat ile övünmesine tepki gösteren Özkoç, "İhracat, ihracat diyorsunuz. İhracat ettiğiniz malları üretebilmek için ithal ediyorsunuz. Engin Altay, bir yıl önce kuru ekmeğe muhtaç demişti. AKP’den milletvekili iyi ya kuru ekmek yiyorsa aç kalmıyordur’ demişti. 98’de 47, 99’da yüzde 103 yapıldı. Hiç mi rakamlara bakmıyorsunuz. Ekonominin batık olmasının nedeni Türkiye’de ekonomiye güven yok" diye belirtti.

‘MAFYAYLA KOL KOLA OLANA GÜVENİLİR Mİ?’

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile ilişkileri olan Sezgin Baran Korkmaz’a da değinen Özkoç, "Sezgin Baran Korkmaz kara para aklamış. Mal varlığına el konulmuş, yurtdışına çıkma yasağı var. Adam elini kolunu sallayarak, İçişleri makamına gitmiş, ertesi gün yurtdışına gitmiş. Ertesi gün yurt dışı yasak kararı, MASAK kararı ve malvarlığına el koyma kararı. İçişleri Bakanı’na sordum. Sezgin Baran Korkmaz’ı kaçırdık, diyor. Adalet Bakanı ‘ver takke el külah’ değil, demez mi? Bir İçişleri Bakanı sorgulanmaz mı? Hayır, sorgulanmaz. Kolombiya’dan gelen belge doğru mu? Dedim, doğru değil. Kokainin yüklü olduğu konteynır numaraları var. Neden yakalamadı? Neden biliyor musunuz? Onlarla kol kola girdiği için yakalamadı. Mafya ile uyuşturucu bakanı ile kol kola olduğu için buna Millet güvenir mi?" diye sordu.

‘GELİYOR GELMEKTE OLAN’

İçişleri Bakanlığı tarafından El Kaide’nin örgüt üyesine vatandaşlık verildiğini ifade eden Özkoç, "Kaç El Nusra’cıya, IŞİD’liye El Kaide üyesine vatandaşlık verildi? Bu milletin İçişleri Bakanı mı? İhanet mi ediyorsun? Bunu açıklamanız lazım. İşte vicdan, Allah’tan korkmak böyle bir şeydir. Şehit paralarının bu iktidar üzerine oturdu, vermedi. Bu iktidar şehide de karşı, Allah’tan da korkmayan bir yapı. Millet İttifakı’nın üyeleriyle, vatanına milletine sahip çıkanlarına, Allah’tan korkanlarla, yurtta barış, cihanda barış diyenlerle istesiniz de istemeseniz de geliyor gelmekte olan" dedi.

Özkoç, CHP ve İYİ Parti milletvekilleri tarafından alkışlandı.

AKP’Lİ TURAN TEPKİ GÖSTERDİ

Sataşmadan söz alan AKP Grup Başkanvekili Bülent Turan, "Bağırmaktan başka iş yapan tüm vekillere teşekkür ediyorum. Hatip, saray ve sarayın temsilcisi, dedi. Sizin saray dediğiniz milletin evi. O sarayda kütüphane, ofis hepsi ayrı ayrı var. Milletin iradesine kim sahip oluyorsa o kullanacak. Yüzde 25’i, 26’yı yapamayacaksınız. Doğru yolda olduğumuzun en güzel ifadesi burada olmamız. Talihsiz bir olay yaşandı. Başkan Yardımcımızın böyle bir şey yapmadığını herkes gördü. İçişleri Bakanımın günlerce cevap verdik. Daha ne yapmamız lazım. Duymayana, anlamayana anlatırsınız. Ama kalbi kararana yapacak bir şeyimiz yok. Uslup kimliktir" dedi.

CHP sıralarından gürültüler ve sataşmalar yapıldı.

‘SEÇİLMİŞ BAŞBAKANI GÖREVDEN ALAN DEĞİL MİSİNİZ?

Söz alan CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, "Sözünün arkasında durmayan kişilere bakıyorum. Seçilmiş başbakanı görevden alan değil misiniz? Seçilmiş büyükşehir belediye başkanlarını görevden alan değil misiniz? Hangi millet iradesinden bahsediyorsunuz. Kokain satıcılarını koruyan bir içişlerine bakanına neden işlem yapmıyorsunuz. Millet ittifakının sizden akıl almaya ihtiyacı yoktur. Geliyor gelmekte olan" diye konuştu.

AKP sıralarında tepkiler gelmeye devam etti.

Söz alan İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta ise Oktay’ın sunumunda Türkiye gerçeklerine değinmemesini eleştirdi. Usta, "Sayın Oktay sanki hiç Türkiye’de yaşamıyor. Sayın Oktay başka bir evrende yaşar gibi konuştu. Biz burada bütçeyi konuşuyoruz. Kur krizini yaşamıyor gibi. Ekonominin konuşulduğu bir ortamda ekonomiden enflasyondan bahsetmez mi? Bunlardan bahsetmeyen bir Cumhurbaşkanı yardımcısı var" dedi.

Usta’nın konuşmaya devam etme talebi Meclis Başkanı Mustafa Şentop tarafından engellendi.

BÜTÇE KABUL EDİLDİ

Şentop, bütçe görüşmelerinin tamamlandığını belirterek, oylamaya geçti. Yapılan oylamada 2022 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifi’nde 524 milletvekili oy kullandı. Oylamada 327 kabul ve 197 ret oyu kullanıldı. 2020 Yılı Kesin Hesap Kanun Teklifi’nin oylamasına geçildi. Bu oylamada da 516 milletvekilinin katılımıyla 326 kabul, 190 ret oyu kullanıldı.

Oylamaya Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanları Mithat Sancar ile Pervin Buldan da katıldı.

Yapılan oylama ardından bütçe kanunları kabul edilerek, kanunlaştı.

GİDERLER İÇİN 1 TRİLYON 750 MİLYAR TL

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin 4'üncü bütçesi olan 2022 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifi 6 Aralık’tan itibaren 12 gün boyunca Genel Kurul’da görüşüldü. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın imzasını taşıyan "2022 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifi"ne göre giderler için 1 Trilyon 750 Milyar TL, bütçe gelir beklentisi ise 1 Trilyon 472 Milyar TL olarak belirlendi. Net borçlanma beklentisi ise 278 Milyar TL olarak öngörüldü. 2022 Yılı Bütçesi için faiz harcamaları miktarı 240 Milyar TL oldu. (MA)

Öne Çıkanlar