Bütçe Komisyonu'ndan yurttaşların taleplerinin video aracılığıyla dinlenmesine ret

Bütçe Komisyonu'ndan yurttaşların taleplerinin video aracılığıyla dinlenmesine ret
HDP’nin bütçe görüşmelerinde DEDAŞ mağduru yurttaşların taleplerini içeren videoyu izletme talebi komisyon tarafından reddedildi.

Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda 2022 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifi’nde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve bağlı kuruluşların bütçeleri, görüşülmeye başlandı. "Nükleer santrallere hayır", "Nükleere hayır" dövizleriyle katılan HDP’li milletvekilleri, bütçe görüşmelerine katılmalarına izin verilmeyen yurttaşların taleplerini aktaracak.

BORCUNU ÖDEMEYEN BİNLER

Komisyonda, usul tartışmalarına dair söz alan HDP Komisyon üyesi Garo Paylan, "Geçenlerde yaptığımız usul tartışmasında sivil toplum kuruluşlarının, meslek örgütlerinin, ziraat birliklerinin, yurttaşlarımızın temsilcilerinin bu salona alınamayacağını söylediniz ve bu yönde bir irade ortaya koydunuz. Ancak bu görüşmelerin biz eksik şekilde yapıldığını düşünüyoruz. Mesela bugün Enerji Bakanlığı bütçesini görüşeceğiz ve elektrik faturalarını ödeyemeyen milyonlarca yurttaşımız var, doğalgaz faturalarını ödeyemeyen yurttaşlarımız var" dedi.

‘TALEPLERİ DİNLETMEK İSTİYORUZ’

Elektrik faturalarını, doğalgaz faturalarını, DEDAŞ borçlarını ödeyemeyen yurttaşların taleplerini komisyona taşımak istediklerini kaydeden Paylan, "Sayın Başkan, bu taleplerin şu gördüğünüz teknik imkânla buraya kısa videoyla kendi konuşma süremizde taşınmasını istiyoruz. Talebimiz budur. Kendi konuşma süremizde, bu teknik imkânla geçen gün bir arkadaşımız da yararlandı" diye belirtti.

USUL TARTIŞMASI

İYİ Parti’li komisyon üyesi Erhan Usta da görüşmelerin halka yansımadığı eleştirisinde bulundu. 

CHP Komisyon üyesi Abdullatif Şener, "Milletvekillerinin söylediklerinin kamuoyuyla paylaşılmasını engellemektedir. Yani, yönetimin izin burada yönetim fonksiyonu da doğrudan doğru ya muhalefetin söylediklerinin kamuoyuna yansımasını engellemek şeklin de algılanmaktadır. Milletvekillerinin her seferinde usul tartışması açmasının aslında sizin uyguladığınız yönetim tarzıyla da bağlantısı vardır" ifadelerini kullandı.

Paylan’ın talebi, Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Cevdet Yılmaz tarafından reddedildi. 

Bütçe görüşmelerinin başında CHP’nin Komisyon üyesi Bülent Kuşoğlu'nun salonda bulunan sinevizyon imkanlarından faydalanarak, sunum yapmasına izin verilmişti.

BİLGİSAYARDAN DİNLETİLECEK

HDP'li Paylan, taleplerinin reddedilmesine karşın konuşması sırasında DEDAŞ mağduru bir yurttaşın görüntülerini bilgisayarlarından komisyona dinletecek. (MA)

Öne Çıkanlar