Bütçe Komisyonu'nda 'terbiyesiz' ve 'çemkirme' tartışması

Bütçe Komisyonu'nda 'terbiyesiz' ve 'çemkirme' tartışması
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, HDP İstanbul Milletvekili Erol Katırcıoğlu ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum arasında gergin anlar yaşandı.

HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun belediyelere yapılan atamalara ilişkin sorusuna yanıt veren Kurum, "Sırtını vesayete, cuntaya, mafyaya, FETÖ’ye, PKK’ya dayayıp, millete parmak sallama dönemi bitmiştir" dedi. Bunun üzerine Katırcıoğlu, Gergerlioğlu’nun komisyonda bulunmadığını söyleyerek tepki gösterdi. Tartışmanın devam etmesi üzerine Komisyon Başkanı Cevdet Yılmaz ara verdi. Kurum "Onlar konuşacak ben susacak mıyım’ dedi. Katırcıoğlu da "Terbiyesizlik yapma" diye karşılık verdi. Kurum ise "Sen terbiyesizlik yapma" diye tepki gösterdi. Tartışmanın son bulmasıyla Kurum soruları yanıtlamaya devam etti. Ancak bu kez de Bakan Kurum’la Gergerlioğlu arasında "çemkirme" tartışması çıktı.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, milletvekillerinin kendisine yönelttiği soruları yanıtlarken tartışma çıktı.

HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun belediyelere yapılan atamalara ilişkin sorusuna yanıt veren Bakan Kurum, "Sırtını vesayete, cuntaya, mafyaya, FETÖ’ye, PKK’ya dayayıp millete parmak sallama dönemi bitmiştir, efendilik yapma dönemi bitmiştir. Bunu da AK Parti bitirmiştir. Kimse, arkadaşlarımız hakkında mesnedi olmayan iddialarda bulunmasın. Bunu söyleyen önce kendine bakacak. Şu anda iş tuttuğu kökü dışarda kendi içeride arkadaşlarına, birlikte yol yürüdüklerine, iş tuttukları ABD’deki FETÖ trollerine bakacak. Ondan sonra karşımıza geçecek, onurlu bir şekilde konuşacak. Bizim için, söylediklerinin, iddialarının hiçbir kıymeti yok" dedi.

'TERBİYESİZ' TARTIŞMASI

HDP İstanbul Milletvekili Erol Katırcıoğlu, Gergerlioğlu’nun komisyonda bulunmadığını söyleyerek Bakan Kurum'a tepki gösterdi. Tartışmanın devam etmesi üzerine Komisyon Başkanı Cevdet Yılmaz, komisyona ara verdi.

Bu sırada Bakan Kurum, "Onlar konuşacak ben susacak mıyım" diye konuştu. Bunun üzerine Katırcıoğlu, Kurum’a, "Terbiyesizlik yapma" diyerek tepki gösterdi. Kurum da "Sen terbiyesizlik yapma" karşılığını verdi. Tartışmanın son bulmasıyla Kurum soruları yanıtlamaya devam etti.

'ÇEMKİRME' TARTIŞMASI

Bakanın soruları yanıtlamasının ardından söz alan Gergerlioğlu, "Sayın Bakan buraya insanlara çemkirmeye geliyor" dedi. Bakan Kurum da "Çemkiren sensin" karşılığını verdi. AKP'li vekiller, Gergerlioğlu’na "Nasıl konuşuyorsun, sözünü geri al" diyerek tepki gösterdi.

Gergerlioğlu, "Ben, bu ülkede Sedat Peker'in iddiaları karşısında harekete geçmeyen... İktidara bağlı savcılar harekete geçmiyor. Biz, bu yüzden Sayın Bakan’a Sedat Peker'in iddialarını sorduk. Ben de Sayın Bakan'a soruyorum millet adına. ‘Bu iddialar karşısında ne diyeceksiniz’ diyorum. Dönüyor, bana yalanla, hakaretle, iftira ile cevap veriyor. Böyle şey olur mu" dedi.

Buna karşılık söz alan Kurum, "Ömer Faruk Gergerlioğlu kendisi çemkiriyordur. Kendisi yalan ifadelerini söylemeye devam ediyor. Ben, sözlerimin arkasındayım. Biz, sözlerini aynen kendisine iade ediyoruz. Devletin hakimi savcısı var, hukuk düzeni var, hukuk düzeninde yapılması gerekenler yapılır" diye konuştu.

Tartışmanın sonlanmaması üzerine Komisyon Başkanı Yılmaz, "Her ikinizi de sözlerinizi geri almaya davet ediyorum" dedi. Gergerlioğlu'nun tepkisi üzerine Yılmaz, "Yapmadığınız şeyi başkasından bekleyemezsiniz" dedi.

CHP'Lİ BALTACI: BAKAN ÖNCE TEMİZ BİR DİL KULLANSIN

Komisyonda bir tartışma da CHP Kastamonu Milletvekili Hasan Baltacı ile Bakan Kurum arasında çıktı. Kurum, Baltacı'nın selden zarar gören Kastamonu'daki sanayi bölgesine ilişkin sözleri için "yalan" ifadesini kullandı. Kurum’a tepki gösteren Baltacı da "Bir milletvekilline ‘Yalan konuşuyorsun’ denilemez. Tutanaklar ortada. Özür dileyin" diye tepkisi gösterdi.

Cevdet Yılmaz'ın üslup uyarısı üzerine Baltacı, "Onun üslubu da yanlış. Tutanak burada, ayıptır. Bakan önce temiz bir dil kullansın" karşılığını verdi.

Baltacı, "'Şu anda sanayinin yapılmasındaki belirsizlik devam ediyor' dedim sonuna kadar da arkasındayım. Bu üslubu size yakıştırmıyorum. Sayın Bakan’ı benden özür dilemeye davet ediyorum" dedi. Kurum da "Kastamonu sanayi siteleri yüzde 25'e geldi. ‘İnşaatlar da söz verdiğimiz gibi dört ay sonra bitecek' dedim. Ondan sonra kendisi bana 'yalan söylüyorsun' dedi" diye konuştu. (ANKA)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar