Bursa Şehir Hastanesi ilk önce sağlık çalışanlarının sağlığını bozdu

Bursa Şehir Hastanesi ilk önce sağlık çalışanlarının sağlığını bozdu
AKP iktidarı tarafından kurulan şehir hastaneleri henüz kendi derdine deva olmuş değil. Sorunların üstünün örtüldüğü Bursa Şehir Hastanesi'nde ilk önce sağlık çalışanları isyan etti.

AKP iktidarının her derde deva olarak kurduğunu söylediği şehir hastaneleri, hem hastalar hem de sağlık çalışanları için bir sağlık sorunu oldu.

Açıldıktan iki hafta sonra ameliyathane ve acil servisini su basmasıyla gündeme gelen Bursa Şehir Hastanesi’nin sorunları giderileceğine her geçen gün artıyor.

Genel Sağlık-İş Sendikası, hastanede yaptığı incelemelerle sağlık çalışanlarının ve hastaların acil çözüm bekleyen sorunlarını yerinde tespit etti. Bakanlığa gönderilen tespitlere acil çözüm bulunmasını isteyen sendika, sağlık çalışanları için ulaşım, başta olmak üzere birçok sorun bulunduğunu, hemşirelerin bir gün ortopedi servisinde, ertesi gün yoğun bakımda çalışmasının istendiğini belirledi.

Maksimum 1 saat sürmesi gereken biyokimya tahlilleri sonuçlarının servislere ulaşmasının bazen 48 saati bulduğu hastanede, satın alımlarının bittiği açıklansada özellikle ameliyathane malzemelerinde ciddi eksiklikler bulunduğu ortaya çıktı.

SAĞLIK ÇALIŞANLARI DAHA HASTANEYE ULAŞAMIYOR

Cumhuriyet'ten Sibel Bahçetepe'nin haberine göre, Genel Sağlık-İş tarafından bakanlığa gönderilen yazıda, "Sorunların üstü örtülerek ya da ötelenerek çözülmesi mümkün değildir. Böyle bir anlayış sorunların derinleşmesine neden olacaktır" uyarısına yer verildi.

Genel Sağlık-İş Genel Başkanı Zekiye Bacaksız imzası ile Sağlık Bakanlığı’na gönderilen yazıda, şehir hastanesinin ulaşım açısından da zor bir yerde olduğuna dikkat çekilerek, "Bursa’da ikamet etmekte olan bir sağlık çalışanı için hastanesine ulaşmak ortalama 1.5-2 saati buluyor. Bazı bölgelerde ise sabah ne kadar erken çıksalar da (örneğin Erikli Bağlaraltı veya Teleferik mevkiinden) yani sabah ilk otobüse binseler dahi saatinde kuruma ulaşamıyorlar. Şehrin çoğu bölgesinden kuruma ulaşmak için üç araç değiştirmek gerekiyor. Dönüş yolu da hesaba katıldığında bir sağlık emekçisinin işine ve evine ulaşmak için yolda geçirdiği süre günde ortalama 3.5-4 saati buluyor ve bu yolculuk için her gün masraf ediliyor" denildi.

'HASTANENİN PERSONEL SAYISI ÇOK AZ, AMELİYAT MALZEMELERİ EKSİK, TAHLİLLERİN SERVİSLERE ULAŞMASI 2 GÜNÜ BULUYOR'

Kurumda personel sayısının son derece yetersiz ve çoğu servislerin kapalı olduğunun bakanlık tarafından da bilinen bir gerçek olduğu kaydedilen yazıda, hastanenin halihazırda yüzde 60’ının kullanılmakta olduğu, kalanın henüz hizmet vermediği ifade edildi. Hastanede özellikle hemşire sayısının yetersiz olduğu ifade edilen yazıda, özetle şu uyarılara yer verildi:

  • Hastanede kule hemşireliği adı altında garip bir uygulama yapılmaktadır. Bu uygulamaya göre kimin hangi serviste ne kadar çalışacağı belli değil. Bir gün ortopedi servisinde çalışan bir hemşirenin ertesi gün yoğun bakımda çalışması istenebiliyor Bu durum personel için tedirginliğe, huzursuzluğa ve verimsiz çalışmaya neden oluyor
  • Satın alımları bittiği söylenen özellikle ameliyathane malzemelerinde ciddi eksiklikler bulunuyor.
  • Özel sektöre ihale edilen laboratuvar hizmetlerinde aşırı aksaklıklar mevcut.
  • Maksimum 1 saat sürmesi gereken biyokimya tahlilleri sonuçlarının servislere ulaşması bazen 48 saati bile bulabiliyor.
  • Görev Tanımları Yönetmeliği’nde belirtilen görev tanımlarına uygun olarak tüm personelin işini gerektiği gibi ve zamanında yapması için her seviyedeki personelin görev tanımının yapılması gerekir.
  • Şehir hastanesinin açılmasıyla birlikte sağlık çalışanlarının iş yükü artmasına karşın ek ödeme ücretleri neredeyse sıfırlandı.

 

(HABER MERKEZİ)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar