Bursa'nın 2300 yıllık zindanı sanat galerisi oldu

Bursa'nın 2300 yıllık zindanı sanat galerisi oldu
İstanbul Yedikule Zindanlarının bir örneği olan Zindankapı’daki restorasyon çalışması tamamlanarak sanat galerisine dönüştürüldü.

Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin restorasyon çalışmalarının sonucunda geçmişi milattan önce 200’lü yıllara uzanan Zindankapı, dijital müze ve sanat galerisi olarak hizmete açıldı.

Artfulliving'in aktardığına göre, Bitinya Kralı Prusias tarafından Romalılardan kaçarak kendisine sığınan Kartacalı General Hannibal’ın önerisiyle yaptırılan, Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerinde çeşitli onarımlardan geçen, Orhan Gazi’nin kenti fethetmesiyle burçlarla desteklenen surlar, Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edildi.

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından yaklaşık 3 bin 400 metre uzunluğundaki surlarda Saltanat Kapı, Fetih Kapı ve Yer Kapı restorasyonları yapıldıktan sonra İstanbul Yedikule Zindanlarının bir örneği olan Zindankapı’daki restorasyon da tamamladı.

Alacahırka Mahallesi’nde yer alan, "kanlı kuyu", "işkence odası" ve "kule bağlantılı koridorlar" ile "zindanların" bulunduğu Zindankapı, interaktif bir dijital müzeye ve birbirinden zengin sergilerin yer alacağı güncel sanat galerisine dönüştü.

Açılış töreninde Zindankapı’nın duvarlarından seyirciye sunulan dev mapping gösterisi gerçekleştirildi. Birden fazla teknolojinin eşzamanlı olarak kullanıldığı Zamanın Dokusu (Immersive Mapping Operet) gösterisi ile davetliler uzay, zaman ve mekânın derinliklerini keşfetme imkanı buldu.

Elektronik müzik bestecisi Erdem Tunalı tarafından geceye özel bestelenen performansa, Devlet Opera ve Bale sanatçısı Tenor Berk Dalkılıç ve Soprano Ceren Aydın vokal eşlik etti. Zindankapı’nın 2 bin 300 yıllık hikâyesi, küllerinden yeniden doğuşu bu gösteriyle katılımcılarla buluştu.

 

Öne Çıkanlar