Burkina Faso’da askeri darbe ilan edildi

Burkina Faso’da askeri darbe ilan edildi
Burkina Faso'da bir grup asker, ülkede askeri darbe ilan edildiğini duyurdu.

Afrika kıtasında yer alan Burkina Faso'da bir grup asker, devlet televizyonunda darbe bildirisi okuyarak askeri darbe ilan edildiğini duyurdu. Bildiri, kendilerine "Kurtuluş ve Restorasyon için Yurtsever Hareket (MPSR)" adını veren grup adına Yüzbaşı Kader Ouedraogo tarafından okundu.

Ouedraogo, Cumhurbaşkanı Roch Christian Kabore iktidarının devrildiğini ve Yarbay Paul-Henri Sandaogo Damiba'nın MPSR'nin lideri olduğunu söyledi.

Ouedraogo, anayasanın askıya alındığını, hükümetin ve meclisin feshedildiğini, gece yarısından itibaren hava ve kara sınırlarının ikinci bir emre kadar kapalı tutulacağını ve ikinci bir emre kadar 21.00'den 05.00'e kadar sokağa çıkma yasağı ilan edildiğini duyurdu.

KABORE SEFERBERLİK ÇAĞRISINDA BULUNDU

Askerlerin devlet televizyonunda darbe bildirisi okuduğu ülkede bu sabah saatlerinde askerler tarafından alıkonulduğu belirtilen Cumhurbaşkanı Roch Christian Kabore'nin partisi, Kabore'ye suikast girişiminde bulunulduğunu açıkladı ve darbeyi boşa çıkarmak için seferberlik çağrısında bulundu. 'Vatansever' askerlere kendilerini bu darbe girişiminden ayrıştırmaları çağrısı yapıldı. Türkiye'den de darbe girişimiyle ilgili açıklama geldi. Dışişleri Bakanlığı, haberlerin derin endişeyle izlendiğini açıkladı.

Cumhurbaşkanı Kabore'nin partisi Halkın İlerleme Hareketi (MPP), ülkede dünden bu yana yaşanan askeri hareketliliğe ilişkin yazılı açıklama yayımladı.

Açıklamada, "Cumhurbaşkanı Kabore ve bir bakana suikast girişiminde bulunuldu, Kabore'nin şahsi ikametgahı saldırıya uğradı, ağır silahlı ve yüzü maskeli kişiler Cumhurbaşkanlığı Sarayının etrafını sardı, devlet kanalı ve radyosu işgal edildi." ifadeleri yer aldı.

Ülke demokrasisinin tehlikede olduğu vurgulanan açıklamada, "Başta MPP üye ve sempatizanları olmak üzere tüm demokrat ve vatanseverleri, bu 'gerici darbe girişimine' karşı çıkmaya ve bu 'müsadereyi' hezimete uğratmak için derhal seferber olmaya davet ediyoruz." ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, "vatansever" ve "sadık" silahlı kuvvetler ve güvenlik mensuplarına da cumhuriyetin kurumlarını istikrarsızlaştırmak için defalarca denenen bu girişimden kendilerini ayrıştırmaları çağrısı yapıldı.

Açıklamada, uluslararası toplum, Burkina Faso'nun ve demokrasinin dostları da bu istikrarsızlaştırma girişimine karşı durmaya davet edildi.

Cumhurbaşkanı Kabore'nin nerede tutulduğuna dair ise herhangi bir bilgi paylaşılmadı.

TÜRKİYE'DEN AÇIKLAMA

Dışişleri Bakanlığı, Burkina Faso’da darbe girişiminde bulunulduğu ve ülkenin Cumhurbaşkanı Roch Marc Christian Kabore'nin alıkonulduğu yönündeki haberlerinin derin endişeyle karşılandığını bildirdi.

Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, "Burkina Faso’da darbe girişiminde bulunulduğuna ve Cumhurbaşkanı Roch Marc Christian Kabore'nin alıkonulduğuna ilişkin haberleri derin endişe ile karşılıyoruz." ifadesi kullanıldı.

Açıklamada, dost ve kardeş Burkina Faso’nun anayasal düzeniyle toplumsal barış ve istikrarının bozulmaması temenni edilerek, Türkiye'nin içinden geçtiği bu hassas dönemde Burkina Faso'nun yanında olacağı ifade edildi.

Öne Çıkanlar