Buldan: Bir bayramın bu kadar zorluklar altında kutlanılması kabul edilemez

Buldan: Bir bayramın bu kadar zorluklar altında kutlanılması kabul edilemez
Diyarbakır Newroz’u sonrası çeşitli ülkelerden heyetlerle bir araya gelen HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, 'Alanda büyük bir baskı vardı ama büyük de bir direniş gerçekleşti' dedi.

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Sözcüsü Berdan Öztürk, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Pervin Buldan, HDP Parti Sözcüsü Ebru Günay ve HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Feleknas Uca, Newroz kutlamaları dolayısıyla çeşitli ülkelerden Diyarbakır’a gelen heyetlerle bir otelde bir araya geldi.

‘KÜRTLER BİRLİK OLMALI’

Toplantıda ilk olarak söz alan DTK Eş Sözcüsü Berdan Öztürk, Newroz’un tüm Mezopotamya halklarının büyük bir coşkuyla kutladığı bir bayram olduğunu belirtti. Başta Ortadoğu’da ve Rusya ile Ukrayna arasında süren savaşa dikkat çeken Öztürk, savaşların yoksul halka büyük zararlar verdiğini vurguladı. Öztürk, "Rusya ve Ukrayna arasında süren savaşta yaşananları görüyoruz. Tüm Kürtler, Rusya ile Ukrayna arasındaki savaştan dersler çıkarıp birliktelik kurarak bir duruş sergilemeliler. Birlik olmak halkımızın bir zenginliğidir. Bu birlikteliği Ortadoğu halklarının da sağlaması gerekir. Halklar kendi çıkarları için birlikte olmayı sürdürmelidir. İlişkilerini güçlendirmeliler" dedi.    

‘DEMOKRASİ İÇİN MÜCÜADELE EDİYORUZ’

DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz de, Kürtler için direniş günü olan Newroz kutlamalarına katılan tüm katılımcıları selamlayarak, "Bizi Kürdistan’ın başkenti olan Amed’de bu tarihi günde yalnız bırakmadıkları için teşekkürlerimizi sunuyoruz. Emperyalistler, nasıl ki yüz yıl önce Ortadoğu’da paylaşımlarda bulunduysalar bugünde aynı şekilde başlattıkları üçüncü dünya savaşıyla bölgede aynı durumu devam ettirmek istiyorlar. Bölgede kendi çıkarları için bu durumu sürdürüyorlar. Bugün bizimle bir araya gelen katılımcılar, bizimle dayanışma, özgürlük ve mücadele mesajı verdiler. DBP olarak biz, hem Kürt halkının hem de Ortadoğu halklarının demokrasi için mücadele ettiğimizi belirtmek isterim. Umarım bundan sonrada daha fazla görüşüp daha fazla ilişkiler geliştiririz" şeklinde konuştu.

‘DİYALOG VE BİRLİKTELİK ÖNEMLİ’

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ise, gelen katılımcıları selamlayarak şunları aktardı: "Beraber olmak bizi sevindirdi. Kürdistan ve Ortadoğu’da yaşayan halkların büyük baskılar altında olduğunu biliyoruz. Biz de benzer baskılar altında dili kimliği yasak olan bir halkız. İnkar ve imha politikalarıyla haklarımızın engellenemeyeceğini biliyoruz. Bugün Newroz’da gördünüz. Bir bayramın bu kadar zorluklar altında kutlanılması kabul edilemez. Ama halkımız alana girdi. Alanda büyük bir baskı vardı ama büyük de bir direniş gerçekleşti. HDP olarak, Ortadoğu halklarının diyalog halinde olmasını ve birlikte hareket etmesinin önemli olduğunu düşünüyorum. Sorunlarımızı her yerde anlatırsak caydırıcı olacağını biliyoruz. Yüzyıllardır hep aynı engellemelerle karşı karşıyayız. Bugün burada olmanızdan gurur duyduk. Barışın egemen olması için birlikte olmanın çok önemli olduğunu düşünüyorum."

HDP Parti Sözcüsü Ebru Günay ve HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Feleknas Uca da, Newroz alanında yaşanan polis saldırılarını ve halkın alanda verdiği mesajları aktardı. (MA)

Öne Çıkanlar