‘Bu tedbirler, yangına bir kova su dökmeye benziyor’

‘Bu tedbirler, yangına bir kova su dökmeye benziyor’
Sağlıkçılar, hükümetin açıkladığı Corona tedbirlerinin 'günü kurtaran tedbirler' olduğunu belirterek 'Yangına bir kova su dökmek gibi' değerlendirmesini yaptı.

Yağmur KAYA


ARTI GERÇEK- Uzmanlara göre hükümetin aldığı önlemler, Coronavirus (Covid-19) salgınını kontrol altına alabilmek için yetersiz. İstanbul Tabip Odası (İTO) Genel Sekreteri ve Yönetim Kurulu Üyesi Osman Küçükosmanoğlu, "Bu tedbir, yangına bir kova su dökmeye benziyor" diye belirtirken, Doç. Dr. Çağhan Kızıl ise "Sokağa çıkmadığında iş kaybına uğrayacak insanlara destek yok" ifadelerini kullandı. Kızıl, "14 günlük ve 28 günlük kapatmalar gerekiyor" diye ekledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün akşam yapılan kabine toplantısının ardından yaptığı açıklamada hafta sonları tamamen, hafta içleri de kısmen sokağa çıkma yasağı uygulanacağını söyledi. Hafta içleri yasaklar gece 21.00, sabah 05.00 saatleri arasında olacak. Cuma akşamları 21.00'den pazartesi 05.00'e kadar da aralıksız yasak uygulanacak.

Genelgelere göre hafta sonları 20-65 yaş arası kişiler zorunlu ihtiyaçlarını karşılamak için 10.00-17.00 arasında açık olacak market, bakkal, manav, kasap ve kuruyemişçilere gidebilecek. Restoran ve lokanta tarzı işletmelerin paket servisleri de hafta sonları 10.00-20.00 arasıyla sınırlandırılacak.

Coronavirus’e karşı kamuda ve sosyal yaşamda hayata geçecek bir dizi yeni önlemler alınmasını Artı Gerçek’e değerlendiren İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri ve Yönetim Kurulu Üyesi Osman Küçükosmanoğlu ve Doç. Dr. Çağhan Kızıl, açıklanan önlemlerin kıymetli olduğunu ancak salgını önlemek için yetersiz olduğu görüşünde.

KIZIL: BU ÖNLEMLER TAMAMEN EKONOMİYİ DÜŞÜNEREK ALINAN TEDBİRLER

 "Baştan beri söylediğimiz gibi hafta içinde en hareketli zamanlar olan iş vakitleri girişler, çıkışlar ve toplu taşıtların kullanılması engellenmediği sürece yayılımda etkili bir azalmanın gerçekleşmesi zor görülüyor. 20 yaş altı ve 65 yaş üstü kişilerin toplu taşıma aracı kullanması yasak ancak iş gücünün çoğunluğunu oluşturan kesim zaten 20 ila 65 yaş arası. Dolayısıyla o kesime dokunulmamış. Aynı zaman da hafta içi de sokağa çıkmakta bu kesimi evde tutmaktan uzak" şeklinde konuşan Kızıl, "En başından beri ekonomik paket açıklanamadığı için insanlar evde tutulmuyorlar. Bu önlemler tamamen ekonomiyi düşünerek alınan önlemler" diye belirtti. Kızıl, genelge kapsamında Umumi Hıfzıssıhha Kurullarının, AVM'lerin aynı anda kabul edebileceği kişi sayısını belirleyerek, girişte HES kodu zorunlu olacak şekilde giriş yapılmasına bir anlam veremediğini ifade etti.

Kızıl, açıklanan yeni önleme dair çalışanlar, iş yeri sahipleri gibi herhangi bir ekonomik paketin açıklanmadığına dikkat çekerek şunları söyledi:

‘SOKAĞA ÇIKMADIĞINDA İŞ KAYBINA UĞRAYACAK İNSANLARA EKONOMİK DESTEK YOK’

"Paket servisleri devam edecek. Elbette insanların iş gücü kaybına uğrayacakları kesin. Bununla ilgili de herhangi bir paket açıklanmadı. İş yerleri eğer bir önceki seneye göre gelirlerinden düşük bir gelir elde ediyorlarsa bunun tamamlanması, insanlara destek olunması gerekiyor.

Hafta sonu sokağa çıkma yasağının olması elbette iyi. Hiç yoktan iyidir, ancak sokağa çıkamadığından iş kaybına uğrayacak insanlara ekonomik destek yok. Bunu büyük bir eksiklik olarak görüyorum. Maalesef 2 günlük bir kapatma yeterli değil! 14 günlük ve 28 günlük kapatmalar gerekiyor. Bunu çok uzun bir süredir Türk Tabipleri Birliği, bilim insanları söylüyor. Maalesef bu yapılmadığı sürece belki biraz azalabilir ama daha da uzun bir vadeye yayılacak. Ve salgının etkili bir şekilde azalmasının önüne geçen uygulamalarda bunlar."

KÜÇÜKOSMANOĞLU: SALGININ YAYILMASINI ÖNLEYECEK TEDBİRLER DEĞİL

İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri ve Yönetim Kurulu Üyesi Osman Küçükosmanoğlu, "Bu, bir yarım kapanma sayılır" diyerek, şunları dile getirdi:

"Bizim tam kapanma önerimizi yerine getiren önlemler değil. Çünkü iş yerlerinin üretime devam etmesini öngörülüyor. Bu da, iş yerlerindeki salgının yayılmasını önleyecek bir tedbir olmaktan çok uzak. Şehirlerarası ve ülkeler arası ulaşımın kısıtlanmasına dair herhangi bir tedbir de söz konusu değil."

Genelge de yer alan ‘50 kişiden fazla çalışanı olan iş yerlerinde mevcut iş sağlığı veya güvenliği uzmanı tarafından salgın tedbirlerinin uygulanması sıkı bir şekilde denetlenecektir’ şeklindeki tedbire ilişkin ise Küçükosmanoğlu şu tespitte bulundu:

"50’den fazla işçi çalıştıran fabrikaların denetimini ise, iş yeri hekimlerine ve iş yeri güvenliği uzmanlarına bırakıyor. Bu iş yeri hekimlerinin ve iş yeri güvenliği uzmanlarının nasıl bir yetkiye sahip olduklarına dair hiçbir açıklama yok!"

‘SORUMLULUĞU BİLİM KURULUNA YIKMAK GİBİ İŞ YERİ HEKİMLERİNE YIKACAKLAR’

Sorumluluğu Bilim Kurulu’na yıkma gibi iş yeri hekimlerine ve iş yeri uzmanlarına yıkacak gibi görülüyor. Hiç tedbir alınmamasından daha iyi olabilir, bizim yaşadığımız durumun vahameti karşısında bu tedbirlerin kesinlikle yeterli olmayacağını düşünüyoruz."

‘BU TEDBİR YANGINA BİR KOVA SU DÖKMEK GİBİ’

"Bu tedbir ancak yangına bir kova su dökmek olabilir, ama gerçekten daha ciddi tedbirlerin alınması gerekiyor.

Türk Tabipler Birliği kapanmayı en az iki hafta süreyle ve iki haftalık sürenin sonunda yapılacak değerlendirmeyle daha da uzatılmasını öneriyoruz."

‘GÜNÜ KURTARACAK TEDBİRLER’

"Açıklanan tedbirlerin yeterli olmayacağını sadece günü kurtaracak tedbirler olacağını düşünüyoruz. Alışveriş merkezleri açık olacak. Sadece HES kodlarıyla giriş yapılması gibi ne işe yaradığı bilinmeyen bir uygulama. Sonuçta herkesin HES kodu olan bir sürü insan var. Herkesin girip çıkabileceği yerler olarak devam edecek. Yine yaşa bağlı bir kısıtlama var. Bu tedbirler salgının yayılmasını önlemek için yeterli olmayacak."

Öne Çıkanlar