Britanya'nın yeni başbakanı belli oldu

Britanya'nın yeni başbakanı belli oldu
Muhafazakar Parti'nin yeni lideri Dışişleri Bakanı Liz Truss oldu. Truss, istifa eden Boris Johson'ın yerine başbakanlık koltuğuna oturacak.

Başbakan Boris Johnson'ın istifası sonrası Muhafazakar Parti'de liderlik yarışı sonuçlandı. İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss, iktidardaki Muhafazakar Parti'nin yeni lideri seçildi.

Truss yarın Kraliçe 2. Elizabeth tarafından hükümeti kurmakla görevlendirilecek ve ülkenin yeni başbakanı olacak. 

Muhafazakar Parti'nin oylamalarında, eski Maliye Bakanı Rishi Sunak ve Liz Truss ilk iki sırada yer almıştı. 

İngiltere'de Muhafazakar Parti'nin kazandığı son genel seçim 12 Aralık 2019'da yapılmıştı. 

JOHSON'I İSTİFAYA GÖTÜREN SÜREÇ 

Temmuz 2019'da başbakanlık makamına geldikten sonra pek çok tartışmaya neden olan ve Covid-19 pandemisindeki politikaları ile eleştirilen Boris Johnson’ın için istifaya götüren son skandal, Muhafazakâr Parti milletvekili ve partinin Grup Yöneticisi Chris Pincher’a yönelik taciz suçlamaları oldu. Johnson’ın Pincher hakkındaki suçlamaları bildiği halde kendisine görev verdiği iddia edilirken Başbakanlık önce bu durumu yalanladı ancak daha sonra konuyla ilgili daha önce bilgilendirildiğini kabul etti. . 

Bunun ardından aralarında Sağlık Bakanı Sajid Javid ile Maliye Bakanı Rishi Sunak'ın da bulunduğu 50'ye yakın üst düzey isim istifa etti. Bu istifaların ve büyüyen tepkilerin ardından Boris Johson da 8 temmuz 2022'de görevini bıraktı. 

LİZ TRUSS KİMDİR? 

26 Temmuz 1975'te doğan Liz Truss siyasi kariyerine Liberal Demokrat Parti'de başladı ancak 1996 yılında Muhafazakar Parti'ye geçti. 2019-2021 yılları arasında Kadın ve Eşitlik bakanı olarak görev yapan Truss, 2021'den beri Dışişleri bakanlığı koltuğundaydı. 

Truss'ın ülkeye yasa dışı yollarla giren göçmenleri Ruanda'ya gönderme programına, Türkiye ve başka ülkeleri de dahil etmek istediği belirtilmişti. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar