Bakan Bozdağ'dan 'seçim güvenliği' açıklaması: Sandık başında hile yapmak fiilen imkansız

Bakan Bozdağ'dan 'seçim güvenliği' açıklaması: Sandık başında hile yapmak fiilen imkansız
Seçim güvenliği konusunda açıklamalarda bulunan Bakan Bozdağ, mevcut sisteme ilişkin, 'Böylesi bir sistemde bütün partilerin anlaşması lazım' dedi.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, seçim güvenliği tartışmalarıyla ilgili "Sandık başında görev yapanların sayısı 1 milyon 200 bine yakın. Bir de müşahitler var. Her vatandaş da gözlemci olarak girip takip edebiliyor. Böylesi bir ortamda sandık başında hile yapmak fiilen imkansızdır," iddiasında bulundu.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, bir televizyon programında gündeme ilişkin konuları değerlendirdi.

'HDP MİLLET İTTİFAKI'NIN TA KENDİSİ'

Bozdağ, Türkiye’deki seçimlerin dünyanın gözü önünde yapıldığını söyleyerek "YSK’nin genel yönetim, denetim ve organizasyonu içerisinde seçimleri yapıyor ve seçimleri Türkiye’ye YSK değil, doğrudan partiler yapıyor. Her sandığın başında 5 tane vekil çıkarmış partilerden eğer o ilçede teşkilatı varsa onların 5 tane temsilcisi, kamu görevlisi bulunuyor. Sandıkların başında şu anda parlamentoda milletvekili çıkaran Cumhur İttifakı MHP ve AK Parti var. Öbürlerine baktığınızda diğer partiler orana göre sıralanıyor. O zaman CHP, İYİ Parti ve HDP var. Sandıkların hepsinin çoğunda Millet İttifakı’nın temsilcileri var. HDP Millet İttifakı’nın ta kendisi. İstedikleri kadar farklı desinler, kim ki ‘HDP burada yok’ diyorsa milletin aklıyla gözüyle basiretiyle alay ediyor demektir. HDP orada. Herkes de biliyor orada olduğunu," dedi.

'BÜTÜN PARTİLERİN ANLAŞMASI LAZIM'

Seçim güvenliği tartışmalarına değinen Bozdağ, şöyle devam etti:

"Bir defa sandık başı işlemlerinde; seçmen geliyor, oyunu veriyor, imza atıyor, oyunu sandığa atıyor. Hepsi bir partinin temsilcisi. Birisi kimliğini kontrol ediyor, birisi imzasını alıyor, birisi zarfını veriyor, biri mührü veriyor. Ardından sandıkları beraber açıyorlar, oyları beraber sınıflandırıyorlar. Sonra bunları ıslak imza ile tutanak altına alıyorlar. Herkese bir tutanak veriyorlar. İlçe seçim kuruluna getirip teslim ediyorlar. İlçe seçim kurulunda herkesin temsilcisi var. İlde herkesin temsilcisi var. YSK’de herkesin temsilcisi var. Bu ıslak imzalı sandık sonuç tutanaklarının tamamı partilerin erişimine de açılıyor. Herkes görüyor. Böylesi bir sistemde bütün partilerin anlaşması lazım.

'HİLE YAPMAK FİİLEN İMKANSIZ'

En son seçimde Türkiye’de 195 binden fazla sandık vardı. Sandık başında görev yapanların sayısı 1 milyon 200 bine yakın. Bir de müşahitler var. Her vatandaş da gözlemci olarak girip takip edebiliyor. Böylesi bir ortamda sandık başında hile yapmak fiilen imkansızdır. Kim ki, ‘Sandıkta hile var. Hile yapılıyor’ veya ‘Türkiye’de Cumhurbaşkanı’nın kim olacağı sandık başındaki hilelerle belli olacak’ diyorsa çok net söylüyorum bunlar seçimi kaybedeceklerine inandıkları için şimdiden seçim kaybetmek için mazeret üretiyorlar. Her seçim öncesi CHP’ye yakın çevreler bu sandıkla ilgili şaibe ve gölge oluşturmak için birtakım platformlar oluşturdular. Her seçim öncesi uğraştılar. ‘Sandıkta şu var. Sandıkta bu var’ diye. Buna rağmen hiçbir seçimde dedikleri çıkmadı. Ama her seçimden sonra da ‘Sandığa sahip çıkmadık da böyle oldu’ dediler. Şimdi ki söylemlere baktığınızda yine aynı şeyleri görüyoruz."

Öne Çıkanlar