Bozarslan: Avrupa, özgürlük konusunda ilerledi ama ekonomik eşitlik gerçekleştiremedi

Bozarslan: Avrupa, özgürlük konusunda ilerledi ama ekonomik eşitlik gerçekleştiremedi
Paris Ekonomi ve Sosyal Bilimler (EHESS) üyesi Prof. Hamit Bozarslan Avrupa’dan Anlatıyorum programında Ayşegül Karakülhancı’nın konuğu oldu.

Ayşegül KARAKÜLHANCI


+GERÇEK- Paris Ekonomi ve Sosyal Bilimler (EHESS) öğretim üyesi Prof. Hamit Bozarslan +Gerçek YouTube kanalında Ayşegül Karakülhancı’nın hazırlayıp sunduğu Avrupa’dan Anlatıyorum programının konuğu oldu.

Prof. Hamit Bozarslan, Fransa’da 10 Nisan’da ilk turu yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinin sonuçlarını değerlendirirken, Fransa’nın tarih akışı içerisinde değişen siyasi yapısı hakkında da bilgi verdi. 24 Nisan’da ikinci turu yapılacak seçimlerin ülkenin siyasi çizgisini nasıl etkileyeceğine dair sorulara şimdiden bir yanıt vermenin güç olduğunu ancak Macron’un düşük bir destekle seçilmesi halinde Macron’un ikinci turda karşı yarışacağı aşırı sağcı Marine Le Pen’i daha da güçlendireceğini anlattı. Olası kötü bir senaryoda Le Pen’in seçilmesi durumunda bunun hem Fransa hem de AB açısından ciddi bir olacağını söyledi.

Bozarslan Avrupa’da solun bitmediğini sadece çok parçalı olduğu için öyle göründüğünü hatta iki yıl önce yapılan Avrupa Parlamentosu seçimlerinde solun aldığı oy oranının çok da az olmadığına dikkat çekti. Fransa solunun milli gelenekten gelen Fransa’ya özgü bir sol gelenekten geldiğini bunu bir türlü aşamamasının ciddi bir sorun olduğunu anlatan Bozarslan 24 Nisan’da ikinci turu yapılacak seçimlerin ülkenin siyasi çizgisini önemli ölçüde etkileyeceğini söyledi. Prof Bozarslan AB’nin yapısında ciddi bir reformun yapılması gerektiğini çok daha demokratik bir bünye kazanması, devletlerden çok vatandaşlık temeline dayanması, Avrupa boyutunda partileşmenin sağlanmasını mümkün kılan ve sendikal mücadelenin Avrupa boyutunda oluşmasını sağlayan bir nitelik kazanması gerektiğini ifade etti.

Prof. Bozarslan Putin’in Avrupa’ya Ukrayna’yı işgal ederek bir tuzak kurmak istediğini ama son tahlilde kendisine tuzak kurmuş olduğunu söyledi. Rusya’nın Ukrayna işgalinin temelinde ne Ukrayna Nazilerinin ne de NATO kışkırtmalarının gerçek birer olgu olmadığını vurgulayan Bozarslan asıl sorunun Putin’in Çariçe II. Katerina gibi kurmak istediği yeni Rus imparatorluğu hayali olduğuna dikkat çekti.

Hamit Bozarslan Ukrayna Savaşı’nın Avrupa’ya olan etkilerinden birinin Avrupa’nın kendisini NATO dışında algılayamaması olduğunu söyledi.

 

Öne Çıkanlar