Bornova Belediyesinde 28 işçi işten çıkarıldı

Bornova Belediyesinde 28 işçi işten çıkarıldı
İşten çıkarma yasağının son bulmasıyla kamu ve özel sektörde toplu işten çıkarmalar başladı.

Gelirlerinin azalmasını gerekçe gösteren Bornova Belediyesi 28 işçiyi işten çıkardı. İşten çıkarma yasağının başladığı 1 Temmuz’da yapılan uygulama önümüzdeki süreçte özel sektör ve kamuda yaşanacakların da göstergesi.

Belediye-İş İzmir 6 No’lu Şube Başkanı Veysel Aygiray, yaşanan işten atmalarla ilgili işçilerin yanında olduklarını söylerken, işçiler ise yalnız bırakıldıklarını ifade etti.

Evrensel’den Ramis Sağlam’ın haberine göre hukuki süreci sonuna kadar sürdüreceklerini söyleyen işçiler, işten çıkarılan işçilerin yerine emekli olmuş kişilerin işe alındığını iddia etti.

‘İŞ KAZASINDAN SONRA KİMSE BENİ ARAYIP SORMADI’

6356 sayılı Yasa’nın 24. maddesine rağmen, işten atılanların arasında Belediye-İş Sendikası Fen İşleri Müdürlüğü İşyeri Baştemsilcisi Engin Tunalı ve kanser tedavisi gören, iş kazası sonucu diz kapağı parçalanan, çalıştığı birimde tozdan kaynaklı ayaklarında yaralar oluşan üç işçi de bulunuyor.

Evli, iki çocuk babası, 24 yıllık Bornova Belediye İşçisi Kemal Kılıç, veterinerlik müdürlüğünde çalışırken, molozlara takılıp düşmesi sonucu diz kapağının parçalandığını söyledi. Doktor verdiği raporda "iş kazası" olduğunu, bir daha iyileşemeyebileceğini belirterek Kılıç’a, açık istirahat vermiş. Kılıç, "Çok üzgünüm. İş kazası sonucu raporluyken işten çıkarılmayı hak etmedim. İş kazasından sonra kimse beni arayıp sormadı. Evim kira, kara kara düşünüyorum" dedi.

‘HAKLARIMI ALABİLMEK İÇİN MÜCADELE EDECEĞİM’

16 yıldır belediyede çalışan Behzat Diler, çalıştığı birim olan beton santralindeki tozlardan dolayı vücudunda yaralar oluştuğunu söyledi. Belediye Başkanı Mustafa İduğ imzalı, işçilere tebliğ edilen yazılarda işten çıkarılma gerekçesi olarak "Covid-19 döneminde gelirlerin düşmesi"nin gösterildiğini hatırlatan Diler, "1 Haziran 2021 tarihinden bu yana 33 kişinin işe alındığını duyduk. Yeni işe alınan işçilere bütçeleri yetiyor, bize mi yetmiyor?" diye sordu.

Belediyenin çeşitli birimlerinde görevlendirilen Diler, son dönemde kendisine "mobbing" uygulanması nedeniyle psikolojisinin bozduğunu dile getirdi. Diler, "Yasal haklarımı alabilmek için sonuna kadar mücadele edeceğim" dedi.

İşten çıkarılan 24 yıllık Belediye İşçisi Emin Güdücü, uzun yıllar Belediye Başkanlığında makam şoförlüğü yapmış, en son veteriner müdürlüğüne gönderildiğini ve burada kendisine görev verilmediğini anlattı. Güdücü, "Yaşadığım haksızlığı kabullenmekte zorluk çekiyorum. Yıllardır emeğimle çalıştım. 1 Temmuz itibariyle işten çıkarılmamıza rağmen 3 gün önce pasolarımız kaldırıldı. Böyle bir uygulamayı ben de hak etmedim diğer arkadaşlarım da" diye konuştu.

‘SENDİKAYA GÜVENİMİZ KALMADI’

24 yıldır çalışan Azmi Gül 52 yaşında, sendika yöneticiliği ve temsilciliği de yapmış. Eski Belediye-İş İzmir 6 No’lu Şube Yönetim Kurulu üyeliği yapan Gül, "İşten çıkarılacağımız bize tebliğ edildikten sonra en basit bir basın açıklaması yapamamanın ezikliğini yaşıyoruz. Sendikaya basın açıklaması yapmayı önerdiğimizde ‘İşten çıkışlar yapılmadan basın açıklaması yapamayız’ cevabı aldık. İşten çıkarıldıktan sonra yapılacak eylem ne işe yarayacak? Sendikaya güvenimiz kalmadı. İşten atıldığımız böyle bir dönemde bize sahip çıkmayan sendika ne işe yarıyor?" dedi.

Öne Çıkanlar