Bolu'daki Gezi Parkı davası eylemine saldırı girişimi

Bolu'daki Gezi Parkı davası eylemine saldırı girişimi
Gezi eylemleri davasındaki ceza kararları ile ilgili Bolu'da yapılan açıklamaya katılanlara, 'Osman Kavala haindir' şeklinde bağırarak saldırmak isteyen kişi polis tarafından engellendi.

Gezi Parkı eylemleriyle ilgili davada Osman Kavala'ya ağırlaştırılmış müebbet; Mücella Yapıcı, Çiğdem Mater, Ali Hakan Altınay, Mine Özerden, Tayfun Kahraman, Yiğit Ali Ekmekçi ve Can Atalay’a da 18 yıl hapis cezası ve tutuklama kararı verilmesi Antep ve Bolu'da protesto edildi.

Gaziantep Emek ve Demokrasi Güçleri, "Karanlık Gider Gezi Kalır" yazılı pankartla Yeşilsu Parkı’nda basın açıklaması düzenledi.

Duvar'dan Cengiz Anıl Bölükbaş ve Ahin Aslan'ın haberine göre, basın açıklamasını okuyan DİSK Bölge Temsilcisi Ali Güdücü, davanın adil koşullarda gerçekleşmediğini belirterek, davanın üye hakiminin AKP'nin milletvekili aday adayı olduğunu hatırlattı.

Sanıkların savunma ve adil yargılanma haklarının ihlal edildiğini vurgulayan Güdücü, "Bu karar göstermektedir ki; toplumsal muhalefetin en temel hak ve talepleri suç unsuru gibi gösterilerek, barışçıl direnişin tarihsel ve meşru gerçekliği ısrarla çarpıtılarak, karalanmak isteniyor. İktidarın ihtiyaçlarına göre karar veren mahkemeler, ülkenin demokrasisini ve geleceğini tahrip etmekte, birçok dava dosyasında mağduriyetler yaratmaya devam etmektedir" dedi.

‘GEZİ PARKI’NA SAHİP ÇIKMAK CEZALANDIRILAMAZ’

Verilen cezaların, seçim hesapları üzerinden halkı kutuplaştıran kirli siyasetin bir parçası olduğunu dile getiren Güdücü, adaletin başta anayasa olmak üzere, mevcut yasalar, teamüller, etik değerler ve onaylanmış uluslararası hukuk normları ile hukukun üstünlüğü ve evrensel ilkeler üzerinden işletilmesi gerektiğini dile getirdi.

Tutuklama kararlarının yargı bağımsızlığının bir kez daha ayaklar altına alınması olarak nitelendiren Güdücü, "Bu ülkemize ve insanımıza yapılan en büyük kötülüktür. Asıl cezalandırılması gerekenler, Gezi direnişinde, gencecik çocuklarımızın katilleridir. Gençlerimizi sakat kalmasına yol açanlardır. Ölümcül polis şiddetinin talimatını verenlerdir" diye konuştu.

"Bu ülkeye bir gün demokrasi gelecekse, gücünü onca baskı ve şiddete rağmen kısamadığınız seslerin Gezi’deki yankısından alacaktır. Gezi Parkı’na sahip çıkmak cezalandırılamaz" diyen Güdücü, şunları söyledi:

"Ülkemizde adalete olan inancın kırıntısına bile yer bırakmayan bu anlayış demokratik olmadığı gibi meşru da değildir. Gezi, bu ülke tarihinin en demokratik, en barışçıl, en yaratıcı, en katılımcı, en kapsayıcı, en kitlesel hareketidir. Bu ülke tarihinde bir onur sayfası olarak yer alan Gezi direnişini, bu ülkenin geleceğine sahip çıkan demokrasi ve özgürlük çığlığını susturamayacaksınız. Bu ülkenin eşitlik, özgürlük ve adalet umudunu kirletmenize asla izin vermeyeceğiz."

BOLU: ARKADAŞLARIMIZI ASLA YALNIZ BIRAKMAYACAĞIZ

Kardelen Meydanı’nda bir araya gelen Bolu Emek ve Demokrasi Platformu üyeleri de basın açıklamasıyla kararı protesto etti. "Her yer Gezi her yer direniş" ve "Gezi Parkı’na sahip çıkmak cezalandırılamaz" sloganları ile başlayan açıklamayı platform adına Serdar Koçyiğit okudu.

Siyasetin ülkenin sorunlarını çözmek üzere kendi kuralları ile yapılması gerektiğini vurgulayan Koçyiğit, "Adalet başta Anayasa olmak üzere, mevcut yasalar, teamüller, etik değerler ve ülkemizce onaylanmış uluslararası hukuk normları ile hukukun üstünlüğü ve evrensel ilkeler üzerinden işlemelidir. Yukarıdan gelen emirle verilen tutuklama kararı, yargı bağımsızlığını bir kez daha ayaklar altına almıştır. Bu ülkemize ve insanımıza yapılan en büyük kötülüktür" dedi.

Gezi Parkı eylemlerinin Türkiye tarihinin en demokratik, barışçıl, yaratıcı, katılımcı ve kapsayıcı olduğunu belirten Koçyiğit, "Bizler bu hukuksuzluğu reddediyoruz. Başta 'Gezi Parkı park olarak kalsın' diyen arkadaşlarımıza ve demokratik hakkını kullanan yurttaşlara yönelik bu cezalar kabul edilemez. Arkadaşlarımızı asla yalnız bırakmayacağız" şeklinde konuştu.

Koçyiğit’in açıklamalarının ardından alkışlar ve sloganlar eşliğinde dağılmak üzere olan gruba bir kişi saldırıda bulunmak istedi. Polis tarafından engellenen şahıs, elinde taşıdığı Türk bayrağı ile "Yaşasın devlet", "Osman Kavala haindir", "Bütün Bolu uyuyor" ve "Osman Kavala'yı savunanlar haindir" diyerek bağırdı.

Eylemcilere saldırmak isteyen şahıs, polis aracına bindirildi.

Öne Çıkanlar