Boğaziçi'nde seçilmiş enstitü müdürünün yerine Prof Dr. Sevtap Demirci atandı

Boğaziçi'nde seçilmiş enstitü müdürünün yerine Prof Dr. Sevtap Demirci atandı
Boğaziçi Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsüne Prof. Dr. Sevtap Demirci atandı. Enstitünün müdürü Prof. Dr. Cengiz Kırlı’nın ise görev süresi dolmamıştı.

Boğaziçi Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsünde enstitü müdürü olarak görev yapan Prof. Dr. Cengiz Kırlı'nın görev süresi dolmamasına rağmen yerine Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü tarafından Prof. Dr. Sevtap Demirci atandı.

Prof. Dr. Cengiz Kırlı’nın enstitü müdürlüğü için görev süresi 2023 yılı sonuna kadar devam ediyordu. Ancak kayyım yönetim, Kırlı’nın görev süresi dolmadan Demrici’yi enstitü müdürlüğüne atadı.

AKADEMİSYENLER TEPKİ GÖSTERDİ

Enstitü içerisinde seçimle gerçekleşmeyen bu karara karşı Atatürk Enstitüsü akademisyenleri bir açıklama metniyle tepki gösterdi.

Evrensel'de yer alan habere göre, Atatürk Enstitüsü öğretim üyelerinin oylarıyla seçilmiş Enstitü müdürü Prof. Dr. Cengiz Kırlı’nın görev süresinin dolmasına bir buçuk yıl varken, hiçbir gerekçe gösterilmeden görevden alındığını EBYS bildirimi yoluyla öğrendiklerini ifade eden akademisyenler üniversitedeki eğitim ve çalışma ortamını sıkıntıya sokacak çok yanlış bir karar olduğunu ifade etti. Akademisyenler "Rektörlüğün acilen bu yanlış karardan dönmesini talep ediyoruz" dedi.

Açıklamanın tamamı şöyle:

"Atatürk Enstitüsü öğretim üyelerinin oylarıyla seçilmiş Enstitü müdürümüz Prof. Dr. Cengiz Kırlı’nın görev süresinin dolmasına bir buçuk yıl varken, hiçbir gerekçe gösterilmeden görevden alındığını ne yazık ki 8 Ağustos 2022 günü bir EBYS bildirimi yoluyla öğrendik!

Seçilmiş Enstitü müdürümüzün böyle gerekçe gösterilmeden ve üniversitemiz teamüllerine tamamen aykırı bir şekilde Rektörlük tarafından görevinden alınmasını kınıyor, kabul etmiyoruz.

Atatürk Enstitüsü uzun yılların emekleriyle Türkiye çalışmaları alanında dünyanın en saygın kurumlarından biri olmuştur. Enstitümüz istisnasız bütün Boğaziçi öğrencilerine zorunlu ders olan HTR dersini en yetkin biçimde sunarak okul genelinde önemli bir işlevi yerine getirmektedir. Sosyal bilimlerde okulumuzdaki yüksek lisans ve doktora çalışmalarında çok sayıda araştırmanın beşiği olan böylesi önemli bir kuruma tepeden bir müdür atanması sadece enstitümüzdeki değil, aynı zamanda tüm üniversitemizdeki eğitim ve çalışma ortamını sıkıntıya sokacak çok, ama çok yanlış bir karardır.

Rektörlük’ün acilen bu yanlış karardan dönmesini talep ediyoruz."

Öğretim üyelerinin yazılı açıklamasında, Dr. Seda Altuğ, Dr. Irmak Ertör, Prof. Dr. M. Asım Karaömerlioğlu, Prof. Dr. Nadir Özbek, Dr. Ramazan Öztan, Doç. Dr. Umut Türem, Doç. Dr. Berna Yazıcı ve emekli Atatürk Enstitüsü öğretim üyeleri Prof. Dr. Ayşe Buğra, Prof. Dr. Çağlar Keyder, Prof. Dr. Şevket Pamuk ve Prof. Dr. Zafer Toprak’ın imzası bulunuyor. 

Öne Çıkanlar