Boğaziçi Direnişi’ne destek eylemi davası görüldü: 6 hak savunucusu hakim karşısında

Boğaziçi Direnişi’ne destek eylemi davası görüldü: 6 hak savunucusu hakim karşısında
İzmir’de 3 Şubat 2021’de Boğaziçi Üniversitesi ile dayanışma eyleminde gözaltına alınanların davasının ilk duruşması görüldü.

İzmir’de 3 Şubat 2021 günü Boğaziçi Üniversitesi ile dayanışma çağrısıyla yapılan eyleme polis biber gazı ile saldırdı. Çok sayıda kişi gözaltına alındı. Halk gözaltılara rağmen Kordon’da basın açıklamasını yaptı. Gözaltına alınanlar "Kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşe katılma" ve "görevi yaptırmamak için direnme" suçlamalarıyla bugün hakim karşısına çıktı. Cumhurbaşkanı’na hakaretle yargılananların ilk duruşması ise 13 Mayıs 2022 tarihinde görülecek.

 

Mahkeme, müşteki polislerin katılma talebinin, sanık avukatlarının tanık dinlenmesi talebinin kabul edilmesine ve gözaltı aracında kamera olup olmadığının tespit edilmesi için müzekkere yazılmasına karar vererek davayı 24 Haziran’a erteledi.

Dava öncesi İzmir Adliyesi önünde açıklama yapıldı. Açıklamada yapılan eylemin Anayasal haklar kapsamında ve barışçıl olduğuna dikkat çekilirken Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) üyesi Av. Erdoğan Akdoğdu’nun eylem anında da polislere sözlü şekilde uyarılarda bulunduğu hatırlatıldı.

 

 

‘CEZASIZLIK, SİSTEMATİK BİR POLİTİKA OLARAK SÜRDÜRÜLÜYOR’

 

Polisin kötü muamele ve işkenceyle gözaltına aldığına dikkat çekilerek şunlar söylendi:

Bu durum, Türkiye’de kolluk güçlerinin adeta rutin hale gelmiş ihlallerini örtbas etmek, cezasızlığı meşrulaştırmak ve teşvik etmek üzere çok sık başvurulan bir idare tekniğidir. Nitekim uzun yıllardır pek çok olayda işkence görenler hakkında derhal "memura hakaret etmek, mukavemet etmek, bu sırada yaralamak, kamu malına zarar vermek" gibi gerekçelerle davalar açılmaktadır. İşkenceciler aleyhine açılan davalar cezasız kalırken, işkence görenler aleyhine açılan davalar kısa sürede ağır cezalar ile sonuçlanabilmektedir.

 

Nitekim 2020 yılında Cumhuriyet Savcılıkları tarafından ‘kamu görevlisine direnme’ suçunu oluşturan TCK’nın 265. Maddesinden 34.972 kişi hakkında soruşturma başlatılmış, bunlardan 26.628’i hakkında kamu davası açılmıştır. Buna karşın aynı yıl içinde işkence suçunu düzenleyen TCK’nın 94. Maddesinden 887 kişi hakkında soruşturma açılırken sadece 102 kişiye kamu davası açılmıştır. İşkence ile kamu görevlisine direnme suçlarından açılan davalar arasındaki bu denli büyük bir fark, cezasızlığın boyutlarını ve sistematik bir politika olarak sürdürüldüğünü açıkça göstermektedir.

 

Açıklama yargılananlar hakkında derhal beraat kararının talep edilmesi ve temel hak ve özgürlükleri ihlal eden kolluk güçleri hakkında etkin ve şeffaf bir şekilde soruşturma başlatılarak cezasızlığa son verilmesi talebiyle sonlandırıldı.

 

'İŞKENCECİ POLİS DURUŞMA SALONUNDA'

 

Protestoda polis saldırısına maruz kalan Aytül Uçar ifadesinde işkencede bulunan polisin orada olduğunu açıkladı "Bunu yapan polis şu an duruşma salonunda izleyici bölümünde, polise verdiğim ifadede de söylemiştim ama işlem yapılmadı"

Öne Çıkanlar