Boğaziçi akademisyenlerinden 'belge gaspı' iddialarına yanıt: Karalama kampanyası

Boğaziçi akademisyenlerinden 'belge gaspı' iddialarına yanıt: Karalama kampanyası
BTK üyeleri, öğrenci mezun ve çalışanların kişisel verilerine 'onaysız erişim izni tespit ettiklerini' açıklayarak, gasp iddiasıyla çıkan haberlerin karalama kampanyası olduğunu söyledi.

Boğaziçi Üniversitesi Akademisyenleri, Boğaziçi Üniversitesi'nde görevli dört akademisyenin "Bilgi İşlem Merkezi'ni basıp evrakları gasp ettiği"ne dair çıkan haberlerin gerçeği, yansıtmadığına dair açıklama yayınladı. "Boğaziçi'nin eşkıya kadrosu" ve "Bunlar nasıl profesör?"başlıklarıyla servis edilen haberlerde, "Prof. Dr. Tuna Tuğcu, Prof. Dr. Yavuz Akpınar, Prof. Dr. İbrahim Semiz ve Prof. Dr. Emre Otay'ın cuma günü üniversitenin ana kampüsünde bulunan Bilgi İşlem Merkezi'ne baskın düzenlediği, personeli tehdit ettiği ve yetkisiz şekilde evrak gasp ettiği" iddia edilmiş, akademisyenler Bilgi Teknolojileri Kurulu'ndaki görevlerinden alınmıştı.

Olayla ilgili Boğaziçi Üniversitesi Bilgi Teknolojileri Kurulu (BTK) Başkanı ve üyesi dört akademisyenden ortak açıklama geldi. Mevcut sistemdeki bir açıktan dolayı Bilgi İşlem Merkezi'ni ziyaret ettiklerini anlatan akademisyenler, bir şirkete üniversite mensuplarının bulunduğu veritabana erişim izni verilmesi üzerine bilgi almaya gittiklerini açıkladı. Görevden alındıklarını söyleyen akademisyenler, olayın karalama kampanyası olduğunu belirtti. Akademisyenler ayrıca araştırdıkları olayın son derece aciliyeti olan bir konu olduğunu belirtti.

Akademisyenlerin açıklaması şöyle:

"Boğaziçi Üniversitesi Bilgi Teknolojileri Kurulu (BTK) başkanı ve üyeleri olarak Üniversite Yönetim Kurulu'nun bize verdiği görev uyarınca 10 Haziran 2022 Cuma günü Üniversitemizin yazılım ve donanım altyapısıyla ilgili uygulamaları takip etmek üzere Bilgi İşlem Merkezi'ni ziyaret ettik. Üniversitemiz sistemlerini veya hesaplarını kullanan mevcut öğrencilerimiz veya mezunlarımız ile, akademik ve idari personelimizin kişisel verilerinin bulunduğu kimi veritabanlarına bir firma için erişim hakkı verildiğine, ayrıca başka bir firma tarafından sunucuların yönetici şifrelerinin ve uzaktan yönetici seviyesinde erişim hakkının istendiği, veri trafiğinin başka bir sisteme yansısının alınmasının talep edildiğine yönelik bilgi edindik.

Kurul olarak bunları görüşmek üzere akşamüstü toplanacağımız sırada, yetkili kurul olarak bizlerle temasa geçilmeden ve bizden bilgi alınmadan Rektörümüzün elektronik imzasını taşıyan birer yazıyla görevden alındığımızı ve böylelikle Bilgi Teknolojileri Kurulu’nun feshedildiğini öğrendik. Ertesi sabah ise bu toplantıya katılan öğretim üyeleriyle ilgili bazı basın ve medya kuruluşlarında yalan haberler ve bir karalama kampanyası başlatıldığını gördük.

Tüm yasal haklarımız saklı kalmak suretiyle, Sayın Rektörümüzün, bu yanlışı düzelterek Kurulun çalışmasına izin vermesini ve BTK araştırmasıyla ilgili bilgilerin basına sızdırılmasını başta Genel Sekreterlik ve Bilgi İşlem Daire Başkanlığı olmak üzere ilgili Rektörlük kurumları nezdinde soruşturmayı başlatmasını talep ederiz. Konu, basında adı geçen Bilgi Teknolojileri Kurulu üyelerini değil, tüm Üniversite mensuplarının siber güvenliği olduğu için son derece önemli ve acildir.

Saygılarımızla,
Prof. Dr. Yavuz Akpınar (BTK üyesi)
Prof. Dr. Emre Otay (BTK üyesi)
Prof. Dr. İbrahim Semiz (BTK üyesi)
Prof. Dr. Tuna Tuğcu (BTK başkanı)" 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar