BMGK, Husileri 'terör örgütü' olarak tanıyıp silah ambargosunu uzattı

BMGK, Husileri 'terör örgütü' olarak tanıyıp silah ambargosunu uzattı
Yemen'deki İran destekli Husiler, ilk kez BMGK tarafından 'terör örgütü' olarak nitelendirilerek, gruba yönelik silah ambargosunun uzatılmasına karar verildi.

Foto: AP


Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Yemen’deki Husilere yönelik uluslararası silah ambargosu kararını uzattı. BMGK, Husileri ilk kez "terör örgütü" olarak tanımladı.

İngiltere’nin BMGK’ya sunduğu ilgili tasarı, 15 üyeden 11'inin oyuyla kabul edildi. İrlanda, Meksika, Brezilya ve Norveç oylamada çekimser kaldı.

Kabul edilen tasarı, üye devletlere "kara ve deniz yolları üzerinden silah ve bileşenlerinin kaçakçılığıyla mücadele çabalarını artırma" çağrısında bulunuyor ve tüm üye devletlerden bu tür aktarımları önlemek için yükümlülüklerini yerine getirmesi isteniyor.

Euronews’in haberine göre söz konusu tasarıda, Yemen'deki İran destekli Husiler, ilk kez BMGK tarafından "terör örgütü" olarak nitelendirildi.

Grubun Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirliklerine yönelik "terör saldırılarının" kınandığı açıklamada, bu saldırıların bir an önce durdurulması çağrısı yapıldı.

YEMEN’DEKİ İÇ SAVAŞ VE İNSANİ KRİZ

Yemen'deki İran destekli Husiler, Eylül 2014'ten bu yana başkent Sana ve bazı bölgelerin denetimini elinde bulunduruyor. Suudi Arabistan öncülüğündeki uluslararası koalisyon güçleri ise Mart 2015'ten itibaren Husilere karşı Yemen hükümetine destek veriyor.

Ülkede yaklaşık 7 yıldır süren çatışmalarda yaklaşık 377 bin kişi yaşamını yitirdi. Dünyanın en fakir ülkeleri arasında yer alan Yemen'de iç savaş nedeniyle büyüyen insani kriz ise korkunç boyutlara ulaştı.

Öne Çıkanlar