BM raporu: Türkiye destekli gruplar Afrin'de ağır insan hakları ihlallerinde bulunuyor

BM raporu: Türkiye destekli gruplar Afrin'de ağır insan hakları ihlallerinde bulunuyor
Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi'nin raporuna göre, Türkiye destekli gruplar Afrin'de organize gasp, yağmalama, tecavüz, adam kaçırma, cinayet ve mülk kamulaştırma ile suçlanıyor.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi'nin yılda iki kez yayınladığı raporunu aktaran Al Monitor, Türkiye ve Sünni silahlı müttefiklerinin uluslararası insani hukuku ağır şekilde ihlal ettiklerini kaydetti.

Ocak-Temmuz 2020 tarihleri arasında yürütülen soruşturmalara yer veren raporda, Suriye hükümetinin vatandaşlarına uyguladığı dehşetin yanı sıra Türkiye'nin konrol ettiği bölgelerde meydana gelen suistimallerin de yer aldığı belirtiliyor.

Ankara için olası hukuki sonuçlar doğurabilecek Birleşmiş Milletler resmi belgelerine göre, ağır hak ihlalleri ile suçlananlar İstanbul merkezli "Suriye Ulusal Ordusu" adını taşıyan "Suriye muhalefeti"nin askeri kolu altında faaliyet gösteren tugaylar ve hizipler.

Rapora göre bu silahlı gruplar organize gasp, yağmalama, tecavüz, adam kaçırma, cinayet ve mülk kamulaştırma suçları ile suçlanıyor

Raporda yer alan en kötü suçlardan bazılarının Ocak 2018'de Türkiye tarafından kontrol edilmeye başlanan Afrin bölgesinde meydana geldiği belirtiliyor. Haberde, raporun hesap verebilirlik adına bir ilk adım olduğu ileri sürülüyor.

Bu rapor ile Suriye'nin Uluslararası Adalet Divanı'na başvurabileceği bilgisine yer verilen haberde, ismini açıklamak istemeyen bir Batılı diplomata göre ise raporun pek de etkisi olmayacak.

Diplomat Kuzey Suriye'deki Türkiye operasyonlarının Rusya ve ABD'nin onayı ile mümkün olduğunu, uluslararası tepkiyi hızlandıracak olanların da onlar olması nedeniyle diplomatik manzaranın değişmeyeceğini söylüyor. (HABER MERKEZİ) 

Öne Çıkanlar