BM: Suriye'ye insani yardımların süresi uzatılmalı

BM: Suriye'ye insani yardımların süresi uzatılmalı
BM'nin Cilvegözü Sınır Kapısı üzerinden Suriye'nin kuzeyine yönelik yardım ulaştırma yetkisi 10 Temmuz'da sona eriyor. BM Genel Sekreteri Guterres, bu sürenin uzatılmasını istedi.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Güvenlik Konseyi'nde yaptığı konuşmada, Türkiye üzerinden Suriye'ye yönelik yapılan yardımların süresinin bir yıl daha uzatılmasını istedi ve "Suriye halkından vazgeçemeyiz" dedi.

BM'nin Türkiye'deki Cilvegözü Sınır Kapısı üzerinden Suriye'nin kuzeyine yönelik yardım ulaştırma yetkisi 10 Temmuz'da sona eriyor. Söz konusu yetki 2014'ten beri yürürlükte.

Guterres, Güvenlik Konseyi'nin dün Suriye konulu aylık toplantısında yaptığı açıklamada, konsey üyelerine sürenin 12 ay daha uzatılması yönünde çağrıda bulunarak şunları söyledi: "Bölgede yardıma ve korunmaya ihtiyacı olan 4,1 milyon insanın acılarını gidermek ahlaki bir zorunluluk. Suriye genelinde ihtiyaç sahibi insanlara hayat kurtarıcı yardımlar ulaştırmak üzere yollar açılmalı ve bunlar da erişilebilir durumda tutulmalı."

Rusya'nın BM Büyükelçi Yardımcısı Dmitry Polyanskiy, Şam üzerinden gönderilecek insani yardımın Suriye'nin tüm bölgelerine ulaşabileceğine inandıklarını söyledi ve Suriye'deki kötüleşen insani krizden uluslararası yaptırımları sorumlu tuttu.

Guterres ise geçtiğimiz yıl BM'nin muhaliflerin kontrolündeki kuzeybatıya çapraz hat mekanizması olarak bilinen beş teslimat gerçekleştirdiğini ancak bunun büyük sınır ötesi yardımın yerini alacak büyüklükte olmadığını söyledi.

YARDIMA MUHTAÇ OLANLARIN YÜZDE 80’İ KADINLAR VE ÇOCUKLAR

BBC'de yer alan habere göre BM Genel Sekreteri, Suriye'nin kuzeybatısında yardıma muhtaç kişilerin yüzde 80'inin kadın ve çocuklar olduğunu dile getirdi.

BM'nin sınır ötesi yardım operasyonu kapsamında ayda yaklaşık 800 TIR, Türkiye'den geçerek Suriye'nin kuzeyine ulaştırılıyor.

Haziran ayı başında Türkiye sınır kapısını ziyaret eden ABD'nin BM Büyükelçisi Linda Thomas-Greenfield ise konseyin ölüm kalım kararı vermesi gerektiğini ifade ederek, bölgenin daha fazla yardıma ihtiyaç duyduğunu söyledi.

Çin'in BM Büyükelçisi Zhang Jun ise sınır ötesi yardım operasyonlarının olağanüstü bir düzenleme olduğunu kaydederek, ülke içinden teslimatlara geçiş için bir takvim üzerinde anlaşmaya varılması gerektiğini dile getirdi.

Türkiye'nin BM Büyükelçisi Feridun Hadi Sinirlioğlu ise, "İnsan hayatına ve BM Sözleşmesi’nin temellerine saygı duyan biri, böyle hayati bir sistemi bozmayı göze alabilir mi?" diye sordu.

Fransa Büyükelçisi Nathalie Broadhurst da yaptığı konuşmasında, "Hayat kurtarmak, açlık riskine karşı koymak, tıbbi ihtiyaçları karşılamak ve Covid-19'a karşı da dahil olmak üzere aşı kampanyalarını kolaylaştırmak üzere ahlaki bir görevlerimiz var" dedi.

BM Güvenlik Konseyi, 2014 yılında Türkiye'nin iki noktasıyla birlikte Irak ve Ürdün'den Suriye'de muhaliflerin elindeki bölgelere insani yardım gönderimine olanak tanıdı. Ancak Çin ve Rusya, bunu şu an Türkiye'de olan bir noktaya indirgedi.

Öne Çıkanlar